Zwierzęta

Żółw skórzasty – gatunek bez kostnego pancerza

Zwierzęta

Autor:
Adrian
Adamczyk
Rawlinson_Photography/Getty ImagesŻółw skórzasty

Żółw skórzasty jest żółwiem morskim, zamieszkującym wszystkie ciepłe morza i oceany świata. Tylko samice opuszczają wodę w celu złożenia jaj. Choć żółw skórzasty jest najbardziej rozprzestrzenionym gatunkiem tych gadów, jest bardzo rzadko spotykany. Jego populacja zmniejsza się drastycznie, dlatego został uznany za zwierzę zagrożone wymarciem.

Żółw skórzasty jest największym i najcięższym żółwiem na świecie. Żyje w środowisku wodnym, do czego został doskonale przystosowany. Posiada rozłożyste płetwy, które służą mu do pływania, a także zakopywania jaj w przybrzeżnym piasku. Na świecie żyją trzy populacje żółwia skórzastego: atlantycka, pacyficzna wschodnia i pacyficzna zachodnia.

Charakterystyka żółwia skórzastego 

Ciało żółwia skórzastego ma opływowy kształt i wyposażone jest w duże przednie płetwy, które mogą osiągać niemal 3 m rozpiętości. Kończyny gada są spłaszczone i pozbawione pazurów, co pomaga mu w swobodnym poruszaniu się w wodzie. Gatunek ten nie posiada kostnego pancerza, a zamiast niego ma grube skórzane płaty. Przez grzbiet przebiegają żłobienia, znajdują się tam również drobne osteodermy. Spód ciała żółwia skórzastego jest jasny, zaś wierzch ciemnoszary, a nawet czarny z domieszką białych plam. Największy z żółwi żyjących na świecie ma tzw. dziób, czyli twór utworzony z górnej wargi, który zastępuje zęby. W gardle żółwia mieszczą się specjalne kolce, które pomagają w przesuwaniu pokarmu.

Żółwie te osiągają imponujące rozmiary – ich długość dochodzi do 2,2 m. Ciężar dużego osobnika może wynosić nawet 700 kg. Największy okaz znaleziony na zachodnim wybrzeżu Walii ważył 916 kg i mierzył ponad 3 m długości. Żółw skórzasty jest najszybszym gadem świata, co potwierdza wpis do Księgi rekordów Guinnessa. Najszybszy osobnik poruszał się z prędkością 35,28 km/h. Żółwie te słyną również z nurkowania na sporej głębokości – 1280 m. To prawdopodobnie jedne z najgłębiej nurkujących zwierząt, które potrafią pozostać pod wodą około 8 minut, choć odnotowano przypadki niemal godzinnego przebywania pod wodą. Czym żywią się żółwie skórzaste? Dorosłe osobniki jedzą niemal wyłącznie meduzy, głowonogi i osłonice. Mimo swej wielkości żółwie narażone są na ataki żarłaczy białych, orek, a nawet jaguarów. Na młode osobniki czyha wiele niebezpieczeństw: warany, szopy, kojoty, ptaki, a także duże ryby. 

Rozmnażanie żółwia skórzastego 

Gody żółwia skórzastego odbywają się w wodzie. Choć mogą one rozmnażać się co roku, samica składa jaja raczej co 2–3 lata. Gniazda zakładane są na plażach z miękkim piaskiem. Samica wychodzi na brzeg i składa jaja w nocy, a następnie je zakopuje. W jednym sezonie lęgowym samica może złożyć około 110 jaj. Nie wszystkie jednak są zapłodnione; inkubacja trwa około 70 dni. Młode zaraz po wykluciu zmierzają w stronę wody. O tym, jaka będzie płeć nowo wyklutych gadów, w dużej mierze decyduje temperatura. Małe żółwie ważą 46 g i mierzą nieco ponad 6 cm. Jedno jajo waży zaś 70–90 g. Ile żyje żółw skórzasty? Najprawdopodobniej górna granica wieku to 50 lat.

Występowanie żółwia skórzastego 

Zasięg występowania największego żółwia na świecie jest globalny, co oznacza, że żyje on we wszystkich ciepłych morzach i oceanach. Gada znajdziemy od Morza Północnego do Przylądka Dobrej Nadziei, na atlantyckim wybrzeżu Kanady, w Zatoce św. Wawrzyńca, Gujanie, Gabonie, w prowincjach Nowa Fundlandia i Labrador, na Karaibach, na wschodnim wybrzeżu Florydy. Jest to tzw. subpopulacja atlantycka. Żółw skórzasty występuje również w rejonie Pacyfiku, zamieszkując okolice plaż Papui, Wyspy Salomona, tereny wzdłuż wybrzeży Kalifornii, Oregonu, Waszyngtonu, okolice Meksyku, Panamy, Salwadoru, Kostaryki i Nikaragui.

Największe zagrożenia dla żółwia skórzastego 

Populacja żółwi skórzastych dramatycznie się zmniejsza. Początkowo największym niebezpieczeństwem dla tych gadów były bandy kłusowników, którzy znacznie przetrzebili liczebność gatunku. Innym zagrożeniem były również sieci rybackie, w które wpadały płynące zwierzęta. Niestety, od pewnego czasu pojawiło się kolejne niebezpieczeństwo: zmiany klimatyczne, które są bardzo groźne dla żółwi skórzastych. Niekorzystnie oddziałuje na nie stopniowe ocieplanie się klimatu. Naukowcy stwierdzili, że jeśli ta tendencja się utrzyma, do roku 2100 populacja żółwi zmniejszy się o ponad 70%.

Co istotne, temperatura wpływa również na płeć wykluwających się żółwi. Jeśli jest zimniej, wykluwa się więcej samców, co jest niezmiernie istotne dla gatunku ze względu na dominację samic. Warto wspomnieć o jeszcze jednym niebezpieczeństwie czyhającym na żółwie skórzaste, jakim jest zanieczyszczenie mórz i oceanów oraz ogromna ilość pływających w nich śmieci. Dryfujące śmieci często są mylone z meduzami i zjadane przez gady. Żółwie duszą się, umierając powoli i w męczarniach. 

Ten królik oszalał na punkcie koszykówki. Zobacz video:

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Rawlinson_Photography/Getty Images

Pozostałe wiadomości