"Wyścig dookoła smaku". Startuje nowe show kulinarne na Playerze

Wyścig dookoła smaku
TVN
"Wyścig dookoła smaku" to nie lada gratka dla fanów kuchni i szeroko pojętych kulinariów. W każdym odcinku nowego show czterech utalentowanych kucharzy rywalizuje o zwycięstwo, przyrządzając potrawy z różnych zakątków świata. Jednocześnie dzięki technologii ekranów LED wirtualnie przenoszą się do tych miejsc, aby w pełni poczuć atmosferę kraju, którego potrawy przyrządzają. Nowa seria discovery+ Originals zadebiutowała w Playerze 29 lipca.

"Wyścig dookoła smaku" - zasady programu

Zmagania uczestników oceniają znany szef kuchni i podróżnik Robert Irvine, wschodząca gwiazda gastronomi Daniela Soto-Innes oraz kucharze specjalizujący się w smakach regionalnych.

- "Wyścig dookoła smaku" to kulinarna podróż, z której nie mógłbym być bardziej dumny. Niezwykle utalentowani szefowie kuchni stworzą wyjątkowe, przepyszne dania wpisane w historię i kulturę poszczególnych zakątków świata – mówi Robert Irvine.

Na początku każdej rundy gospodarz programu – Robert Irvine – wybierze miejsce na ziemi, do którego, za pomocą wirtualnej technologii, udadzą się uczestnicy. Zawodnicy będą mieć za zadanie stworzyć wyjątkowe potrawy charakterystyczne dla danj kuchni, korzystając jedynie z regionalnych składników – często dość nietuzinkowych!

Na liście przystanków m.in. Addis Abebie w Etiopii, Paryż, stolica Francji, Mumbai w Indiach, Florencja we Włoszech oraz Lima, stolica Peru.

"Wyścig dookoła smaku" - co można wygrać?

W programie "Wyścig dookoła smaku" liczy się pomysłowość i finezja! Ci, którym nie uda się w pełni wykorzystać potencjału dostępnych składników, zakończą swoją przygodę z programem. Rywalizację wygra kucharz, który dotrze do ostatniej rundy. A jest o co walczyć!

Zwycięzca uda się w podróż do jednego z wyjątkowych miejsc, które pojawią się podczas odcinka. Dodatkowo na koniec sezonu spotka się z najlepszymi – laureatami innych epizodów – i stanie przed możliwością zgarnięcia nagrody głównej w wysokości 25 tys. dolarów!

"Wyścig dookoła smaku" - co działo się w pierwszym odcinku?

W pierwszym odcinku czterech szefów kuchni wirtualnie przeniosło się do stolicy Chin, Pekinu. Ich zadaniem było przyrządzenie potraw z tradycyjnego gorącego garnka. Ci, którym udało opanować się tą sztukę, przeszli do drugiej rundy i wybrali się kulinarną podróż do Tel Avivu w Izrealu. Musieli przygotować izraelską Shipudiya i Salatim, czyli szaszłyki i sałatkę.

W trzeciej rundzie Robert zabrał kucharzy do Akry w Ghanie, gdzie dwóch finalistów rywalizowało, który z nich stworzy smaczniejsze danie z bananów i manioku. Ostatecznie tylko jeden szef kuchni zdobył uznanie zaproszonych jurorów - Erica Adjeponga, Einata Admony i Shirley Chunga - wygrał odcinek i zajął miejsce w finale. Który? Przekonaj się już dziś.

"Wyścig dookoła smaku" - gdzie i kiedy oglądać?

Premiera pierwszego odcinka nowego tytułu odbyła się 29 lipca w Playerze. Przez pięć kolejnych tygodni, w każdy czwartek, do serwisu trafi nowy epizod.

Zobacz też:

Zobacz też: Największa wpadka Andrzeja Polana? "Zapomniałem dodać sera do sernika, nikt się nie zorientował"

Autor: Oskar Netkowski

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana