Przepisy kulinarne

Piknikowe dania - one się nie zepsują!

Nie wszystkie dania można zabrać na piknik. Nie nadają się do tego produkty szybko psujące się i potrzebujące niskich temperatur. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zaprezentowała potrawy, które z powodzeniem możemy zabrać ze sobą nie tylko na "śniadanie na trawie".

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Kruche krakersy serowe
Składniki:
100 g startego żółtego sera
100 g mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
ziarna sezamu
słonecznika
pestki dyni

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (masło, mąkę, ser, żółtko) wymieszaj ze sobą. Ciasto zwiń w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wykrawaj małe krakersy np. w formie okręgów i przełóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw na 20 min. do piekarnika o temperaturze 190 stopni.

Ciasto z owocami i kruszonką
Ciasto:
400 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka śmietany

Kruszonka:
600 g truskawek
200 g mąki
120 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na pół godziny. Następnie wyłóż ciastem prostokątna formę. Podpiecz je w piekarniku  o temperaturze 180 stopni (15-20 minut). W międzyczasie przygotuj kruszonkę: masło roztop i wymieszaj je z mąką i cukrem. Na ciasto wyłóż pokrojone truskawki, pokryj je kruszonką wstaw na 40 min. do piekarnika.


Mini pizza na cieście francuskim
Skadniki:
100g pieczarek
4 pomidory
2 kulki sera mozzarella
1 grillowana pierś z kurczaka
1 koncentrat pomidorowy
1 papryka
1 cukinia
świeży tymianek
oliwa z oliwek
garść oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyj i pokrój w plasterki. Pokrój też mozzarellę i kurczaka. Ciasto francuskie rozwiń zawiń brzegi, aby składniki „nie uciekły”. Ciasto podpiecz w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 10. (pamiętaj aby ciasto „podziurawić” widelcem). Podpieczony spód wysmaruj koncentratem, posyp świeżym tymiankiem, następnie układaj kawałki kurczaka, warzywa, na wierzchu ułóż ser, posyp odrobiną soli i pieprzu, polej oliwą. Zapiekaj około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.

Naleśnikowe roladki
Ciasto naleśnikowe:
Szklanka mleka
0,5 szklanki wody
0,75 szklanki mąki
2 jaja
1 łyżka roztopionego masła

Farsz:
100 g wędzonego łososia
100 g świeżego szpinaku
100 g suszonej szynki
300 g sera risotta
orzechy laskowe lub włoskie
suszone pomidory
oliwki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 min. z każdej strony. Na usmażonych i ostudzonych naleśnikach rozsmaruj  cienko ricottę, kładź na niej szynkę lub łososia oraz inne dowolnie wybrane składniki (wszystkie powinny być płasko ułożone na naleśniku). Naleśniki zwijaj w roladki. Te krój w poprzek na kilku centymetrowe krążki. Nabijaj je na patyczki do szaszłyków. Podawaj na ciepło lub na zimno.


Idealna lemoniada
100 g malin
5 łyżek brązowego cukru
2 pomarańcze
2 cytryny
2 limonki
1,5 l wody
świeża mięta
kostki lodu

Przygotowanie:
Z owoców wyciśnij sok, wymieszaj go z cukrem. Sok z owoców wymieszaj z wodą, dodaj listki mięty i maliny. Podawaj z lodem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0