Oregano, czyli lebiodka pospolita, to surowiec nadzwyczajny. Zapewne wielu z nas wykorzystuje tę roślinę w kuchni, zaś lista dobroczynnych właściwości tej rośliny zdecydowanie nie ogranicza się wyłącznie do komponowania dań. Oregano to produkt o szczególnych właściwościach.

Stosowanie olejku z oregano przynosi ulgę w wielu chorobach, jednak większość z nas wciąż kojarzy tę roślinę wyłącznie jako przyprawę. Sprawdź, jakie zastosowanie ma oregano i jak je stosować poza kuchnią.

Oregano - dobroczynna roślina

Lebiodka pospolita to roślina rosnąca na terenie całej Polski. Spotkać ją można na łąkach, polach i w ogródkach. Oregano nie posiada dużych wymagań względem gleby, dlatego jego uprawa jest szczególnie opłacalna. Zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę nie tylko jego wartości smakowe, ale również działanie prozdrowotne.

Lebiodka pospolita, dziki majeranek, oregano - gdzie kupić?

Oregano bez problemu znajdziemy w każdym sklepie w bardzo atrakcyjnej cenie - ok. 1 zł za opakowanie. Z kolei olejek z oregano możemy nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, bez problemu również dostaniemy go w Internecie.

Olejek z oregano - jak powstaje?

Wyrób ten pozyskuje się z dzikiej odmiany lebiodki pospolitej. Olejek z dzikiego oregano zazwyczaj pozyskuje się dzięki wykorzystaniu pary wodnej. Roślinę poddaje się pod procesowi destylacji parą, która pozwala na otrzymanie olejku eterycznego o dobroczynnych właściwościach prozdrowotnych.

Olejek z oregano - właściwości lecznicze

Ze względu na bardzo bogaty skład olejku wyrób idealnie sprawdza się w roli skutecznego preparatu farmaceutycznego. Do składników o szczególnym znaczeniu zalicza się:

· karwakrol,

· tymol,

· seskwiterpeny,

· kwas kawowy,

· kwas rozmarynowy,

· luteolinę,

· garbniki,

· fitosterole.

Olejek z oregano wykazuje właściwości lecznicze, a w tym:

· przeciwwirusowe,

· przeciwbakteryjne,

· antygrzybiczne,

· przeciwpasożytnicze,

· żółciopędne,

· przeciwzapalne,

· rozkurczowe,

· uspokajające,

· przeciwbólowe,

· wspomagające laktację,

· moczopędne.

Olejek z oregano - zastosowanie

Olejek z oregano na pasożyty

Idealnie sprawdzi się w walce z pasożytami. Szczególną skuteczność zauważono względem ogoniastka jelitowego i świdrowca amerykańskiego.

Olejek z oregano na zatoki

Składniki oregano wykazują silny efekt łagodzący infekcje górnych dróg oddechowych. W związku z tym stosowanie olejku może okazać się idealną terapią na chore zatoki.

Olejek z oregano na grzybicę

Karwakrol zawarty w oregano wykazuje silne działanie względem grzybów. Szczególnie na odmiany Candida i Aspergillus . Stosowanie na stopy okładów z olejku pozwala pozbyć się grzybicy. Równie dobrze można wykorzystać napar z dodatkiem olejku do płukania jamy ustnej. Pozwala to zahamować rozwój grzybów, a tym samym stanowi skuteczny sposób na brzydki zapach z ust.

Wyroby na bazie oregano

Przyprawa

Znana zapewne każdemu z nas. Jej obecność na półkach sklepowych to podstawa. Nadaje wyjątkowy smak pieczonym warzywom, mięsu, rybom.

Napar z oregano

Stosowany zazwyczaj jako swoisty lek na infekcje dróg oddechowych i odkażanie układu pokarmowego. Tak przygotowaną miksturę można również nakładać na gazę i stosować jako okłady na miejsca dotknięte grzybicą wspomagająco przy leczeniu.

Krople z oregano

Stosowane w zastępstwie olejku, krople z oregano wykorzystywane są zazwyczaj w prewencji chorób układu trawiennego. Stosuje się je z rana przed posiłkiem.

Oregano w kapsułkach

Przyjmowanie oregano w kapsułkach pozwala wzmocnić odporność, sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory bakteryjnej w jelitach i wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Jak stosować olejek z oregano?

W przypadku olejku czy kropli zazwyczaj przyjmuje się je przed posiłkiem w ilości ok. 2-3 kropli na pół szklanki wody. Jeśli chodzi o napary, to zwykle stosuje się suszone liście oregano (2 łyżeczki) , które następnie zalewa się wrzątkiem. Tak przygotowany napar spożywa się w ilości 1 szklanki na dobę .

Oregano w kapsułkach zazwyczaj przyjmuje się w ilości 1 na dobę . Oczywiście wszystko zależny od ilości surowca w jednej tabletce. Jednak najczęściej będzie to ok. 500 mg.

Oregano w kuchni - do czego dodawać?

Oregano warto dodawać do potraw na bazie:

· warzyw,

· mięsa,

· ryb,

· jajek,

· sera.

Potrawy z dodatkiem przyprawy nabierają wyszukanego smaku. Często oregano stanowi niezbędny element gulaszów czy zup i może być traktowane jako zamiennik soli do przyprawiania.

Zobacz film: Oregano - poprawia smak i pomaga w trawieniu.


Zobacz film: Oregano - poprawia smak i pomaga w trawieniu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
73
6