Przepisy kulinarne

Kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata – dania na ciepło i na zimno

Dziś razem z Andrzejem Polanem gotować będzie ćwierćfinalistka konkursu „Gotuj o Wszystko”. Małgorzata Toczek z wykształcenia jest ekonomistą, na co dzień sprawuje funkcję prezesa zarządu. Pochodzi z rodziny „smakoszy”, w której dobra kuchnia od zawsze grała ważną rolę. Przez dwa semestry studiowała Hotelarstwo, dlatego zasady żywienia oraz serwowania potraw nie są jej obce.

Wiosenna pasta śniadaniowa pełna witamin:

Składniki:
3 jajka
ok.5 rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
1 mały ząbek czosnku
1 płaska łyżka masła

Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Następnie jajka przestudzić, obierać. Jajka, rzodkiewki i szczypior drobno kroimy w kostkę, mieszamy razem w miseczce, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty, potem łaczymy wszystko masłem ucierając i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na tostach, sucharkach lub chrupkim pieczywie

Zupa krem szpinakowa

Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
Pęczek szpinaku lub ok. 500 g mrożonych liści szpinaku
Pieprz mielony, sól
4 ząbki czosnku
Śmietana do zup 18%
4 ugotowane na twardo jajka

Przygotowanie:
Do gorącego bulionu dodać liście szpinaku, i gotować ok. 20 minut, następnie przy użyciu ręcznego blendera zmiksować wszystko i dodać wyciśniety czosnek i gotować jeszcze 15 minut, na koniec dodać pieprz i sól do smaku, przed podaniem wrzucić do talerza pokrojone jajko i dodać odrobinę śmietany. Dodatkowo można część liści szpinaku nie miksować i pozostawić w całości w zupie.

Pieczony schab z jabłkami

Składniki:
Ok. 1 kg schabu bez kości
1 łyżka miodu
2 kwaśne jabłka, najlepiej szara reneta
2 cebule
3 łyżki oleju
Sól, pieprz
Majeranek

Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć, naciąć w poprzek w plastry o grubości ok. 1 cm, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Jabłka umyć, nie obierać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć w naciecia w mięsie, oblać wszystko miodem, ułożyć mięso w natłuszczonej brytfannie, obłożyć pozostałymi cząstkami jabłek i plastrami cebuli, skropić olejem. Piec ok. 1 godziny 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Lody z gorącymi malinami

Składniki:
Garść mrożonych lub świeżych malin
Cukier puder 1-2 łyżeczki
Gałka lodów waniliowych

Przygotowanie:
Maliny zmiksować blenderem, dodac cukier puder i podgrzać w garnuszku lub kuchence mikrofalowej, przełożyć do pucharka do deserów i włożyć do nich gałkę lodów waniliowych.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0