Styl Życia

Miał być prawnikiem, a został mistrzem Polski w paleniu kawy. "W dzieciństwie uwielbiał zapach mielonych ziaren"

Styl Życia

Miał być prawnikiem, a został mistrzem Polski w paleniu kawy. "W dzieciństwie uwielbiał zapach mielonych ziaren"

Paweł Drzażdżewski nazywany jest wirtuozem ziaren. Mężczyzna jest specjalistą i mistrzem Polski w paleniu kawy. Jak się okazuje, jego pasja zaczęła kiełkować już od najmłodszych lat. Czym dokładnie się zajmuje i jak wygląda proces przygotowania kawy do spożycia? 

Mistrz palenia kawy

Paweł Drzażdżewski przyznał, że jego życiową pasją jest brązowienie ziaren kawy. Głównym jego narzędziem pracy jest więc piec bębnowy, w którym umieszcza zielone ziarno. W ten sposób kawa uzyskuje odpowiedni smak.

- Brązowię ziarno z plantacji gównie z Afryki, Ameryki Południowej i Azji. Barista jest w stanie zaparzyć sto filiżanek dziennie, a palacz kawy jest w stanie wypalić w jednym piecu kawę, której napije się sto osób, a w ciągu dnia takich piec robi 20 - powiedział Paweł Drzażdżewski, palacz kawy.

Pytaniem, którego nie mogło zabraknąć, było to o kawę idealną. Jaki typ ziaren jest najlepszy i najsmaczniejszy? Odpowiedź mistrza nieco nas zaskoczyła.

Nie ma takiej kawy, która będzie smakowała wszystkim. Każdy ma inny gust i każdemu będzie smakować coś innego. Niektórzy lubią kawy ciemniej palone, niektórzy kawy jaśniej palone

 – przyznał.

Paweł wytłumaczył, że ziarna różnią się subtelnościami, które wynikają z ich pochodzenia. I tak, kawy kolumbijskie są bardziej "cieliste", kawy z Kenii są kwaśne i owocowe, a kawy z Etiopii - herbaciane.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego kawa w procesie palenia przyjmuje ciemny kolor? Tę zagadkę również pomógł nam rozwikłać mistrz. Przyznał, że dzieje się tak dlatego, że zawarte w nich cukry ulegają karmelizacji.

Pasja, która kształtowała się od dzieciństwa

Miłość do kawy mężczyzna poczuł już jako dziecko. Jak wspominają rodzice, od najmłodszych lat Paweł uwielbiał zapach świeżo mielonych ziaren, jednak ich smak nigdy mu nie odpowiadał.

Profesjonalna przygoda z paleniem kawy zaczęła się jednak znacznie później. Paweł podczas wakacyjnego wyjazdu zapisał się na kurs, gdzie od podstaw uczył się teorii, rozmawiał o cechach fizycznych ziaren i niebezpieczeństwach związanych z pracą. Zajęcie to tak mu się spodobało, że wbrew namowie rodziców, aby dokończył studia prawnicze, wybrał inną drogę. 

- Wydawało mi się, że nie było to dla nich zaskoczeniem, że idę pod prąd – powiedział. 

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Zobacz także:

Ola Petrus padła ofiarą hejterów. Uczestniczka "Mam Talent!" pożegnała się z fanami: "Nie wyrabiam"

Biologiczna Bzdura Roku 2020 przyznana. Na podium Edyta Górniak i Kaja Godek

Ministerstwo Finansów zamierza uregulować internetowe zbiórki. Łatwiej będzie zbierać pieniądze na nowy biznes niż na leczenie

Reporter: Paweł Kiliański
Co sądzisz o tym artykule?
85
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
3
14.01.2021
Szczecinianka
Szczecin górą!
13.01.2021
Przemyslawlulc
Świeżo palona kawa od Pawła z Qualia Caffe jest pyszna! Kto jeszcze nie próbował, polecam tę szczecińską palarnię kawy.
13.01.2021
kopi luwak
teraz wiem dlaczego kawa z Qualia Caffe jest najlepsza kawą palona w PL