Przepisy kulinarne

Dzięki temu carpaccio zrzucisz kilogramy

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji Masterchefa. Przygotowała przekąski z produktów, których spożywanie może prowadzić do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego w organizmie. Na stole pojawiły się: witaminowy koktajl z kiwi i szpinaku, zielony chłodnik pełen energii oraz ananasowe carpaccio z dietetycznymi lodami z owoców leśnych.

 

 

 

 

 

Witaminowy koktajl z kiwi i szpinaku

Składniki:
50 g szpinaku (świeżego) lub jarmużu
1 łyżeczka siemienia lnianego
1-2 kiwi
1/2 banana
100 ml soku (np. ananasowego)
100 ml wody mineralnej, niegazowanej

Przygotowanie:
Banana obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Liście szpinaku myjemy, osuszamy. Kiwi obieramy, kroimy. Następnie wszystkie składniki miksujemy z wodą i sokiem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do szklanki i pijemy. Sok z wodą można zastąpić mlekiem lub kefirem, a koktajl dosłodzić syropem z agawy lub naturalnym miodem.

Zielony chłodnik pełen energii

Składniki:
1 zielona papryka
1 duże, dojrzałe awokado
2 ogórki gruntowe (obrane)
1 mały ząbek czosnku
1/3 papryczki chili (np. jalapeno)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oliwy extra virgin
300 ml bulionu warzywnego
300 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
sok z limonki
sól morska
pieprz
Do dekoracji: mix ulubionych kiełków

Przygotowanie:
Awokado obieramy ze skórek, usuwamy pestki, siekamy w kostkę, polewamy sokiem z limonki i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną paprykę, ogórek, czosnek, chili, ocet, oliwę i miksujemy na gładką masę. Dolewamy bulion i jogurt (dodana ilość płynów zależy od gęstości, jaką chcemy uzyskać) i ponownie wszystko miksujemy. Na koniec doprawiamy solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem i schładzamy chłodnik w lodówce. Przed podaniem posypujemy kiełkami.

Ananasowe carpaccio z dietetycznymi lodami z owoców leśnych

Składniki:
1 ananas
1 duży banan
ok. 300 g mrożonych owoców leśnych
1 łyżka startego, świeżego imbiru
1 łyżka syropu z agawy lub miodu
Do dekoracji: listki tymianku

Przygotowanie;
Banana kroimy na bardzo małe kawałki, przekładamy do woreczka i zamrażamy w zamrażarce. Po kilku godzinach wyciągamy zamrożonego banana i owoce leśne, zostawiamy w temperaturze pokojowej na 5 min., a następnie przekładamy do kielicha miksera. Dodajemy imbir, syrop z agawy lub miód i miksujemy. Ananasa obieramy, kroimy w bardzo cienkie plastry i rozkładamy na talerzach. Po środku układamy porcję lodów z owoców leśnych. Całość posypujemy listkami tymianku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0