Buraczki - dlaczego warto jej jeść?
Buraczki - obok szerokiego zastosowania w kuchni - są też bardzo zdrowe. Tak samo, jak wszystkie czerwone warzywa, zawierają sporo potasu. Tym samym polecane są osobom, które mają problemy z układem krążenia (np. zmagają się nadciśnieniem tętniczym) lub mają tendencję do obrzęków.
Warzywa są bogate w żelazo, którego potrzebują osoby z anemią. Zawierają również kwas foliowy. Substancja zapewnia prawidłowy rozwój cewy nerwowej - struktury, z której później rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. Dlatego po buraki powinny sięgać kobiety w ciąży lub te, które myślą o założeniu rodziny.
Buraczki są bogate również w antocyjany. To przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój zmian nowotworowych. Dodatkowo rozrzedzają krew, dzięki czemu może ona sprawniej krążyć i nie tworzy groźnych dla zdrowia złogów. Antocyjany wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne.
Buraczki zasmażana - przepis
- ok. 700 g buraków;
- nieduża cebula;
- łyżeczka mąki pszennej;
- łyżeczka cukru;
- olej lub 1 łyżka masła do smażenia;
- sok z cytryny;
- sól, pieprz.
Jak zrobić buraczki zasmażane
Buraki dokładanie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy tak długo, aż warzywa zrobią się miękkie (buraczki można też upiec w piekarniku - wystarczy zawinąć je w folię aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni).
Kiedy buraki ostygną, trzeba je obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę i podsmażamy na oleju lub na maśle. Gdy cebula się zrumieni dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, tak aby wszystko dobrze się ze sobą połączyło. W następnej kolejności dodajemy buraki (razem z sokiem) i doprawiamy. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dodać trochę ciepłej wody.
Buraczki zasmażane do słoika- jak je przygotować?
Tak przygotowane buraczki można podać do obiadu lub przełożyć do słoiczków i sięgnąć po nie zimą. Jednak, aby przetrwały, trzeba poddać je pasteryzacji. Słoiczki wypełnione zasmażonymi buraczkami wstawiamy do garnka z wodą (słoiczki nie mogą być całkowicie zakryte) i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, należy zmniejszyć ogień i gotować słoiczki przez ok. 20 minut.
Zobacz wideo: Daj szansę burakowi
Zobacz także:
Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik
Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto