Przepisy kulinarne

Zupa szczawiowa to zdrowie na talerzu! Jak przygotować tradycyjną zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami? Przepisy, które warto znać.

talerz zupy szczawiowej z jajkiem chleb lyzka na drewnianym stole widok z gory
Zupa szczawiowa to zdrowie na talerzu! Jak przygotować tradycyjną zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami? Przepisy, które warto znać.
Getty Images

Zupa szczawiowa z jajkiem? Przepis jest zaskakująco prosty, a efekty na talerzu wyśmienite. Jak zrobić zdrową i pyszną zupę szczawiową? Poznaj cenne wskazówki kulinarne i dowiedz się, czego należy unikać podczas gotowania szczawiu.

Zupa szczawiowa to danie o wyrazistym smaku, który można kochać lub nienawidzić. To zły sen dzieci ze stołówki szkolnej i marzenie każdego dorosłego po długim dniu w pracy. Zupa szczawiowa to królowa intensywnego smaku, który doceniamy z wiekiem. Warto przekonać się do niej ze względu na jej wyjątkowe właściwości – zupa szczawiowa jest idealnym posiłkiem dla fanów zdrowej kuchni. Szczaw od lat ma zastosowanie w ziołolecznictwie, przy leczeniu różnych dolegliwości układu pokarmowego, a także jako zioło łagodzące obrzęki czy stłuczenia. Można go spotkać na łąkach czy przy drogach, warto jednak także posadzić go w ogródku – będzie wówczas delikatniejszy w smaku.

Zupa szczawiowa – przepis na zdrowie

Szczaw w Polsce najczęściej spożywa się pod postacią zupy szczawiowej. Szczawiowa powinna zagościć w jadłospisie każdej osoby dbającej o dietę, ponieważ szczaw jest niskokaloryczny – 100 g to tylko 20 kalorii. Roślina ta jest kopalnią cennych składników i witamin.

Zupa szczawiowa a medycyna ludowa

Zupa szczawiowa zawiera taniny, dlatego ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy (działa ściągająco na błonę śluzową jelita grubego) i zgodnie z medycyną ludową jest zalecana przy biegunkach.

Dlaczego zupa szczawiowa serwowana jest z jajkiem

Wiele osób uważa, że zupa szczawiowa z jajkiem to po prostu starodawny, tradycyjny przepis, który przyjął się w naszych kuchniach. To prawda, jednak warto wiedzieć, że w tej tradycji drzemie ogromna mądrość . Nie zaleca się częstego jedzenia zupy szczawiowej. Dlaczego? Spożywanie jej w nadmiarze wypłukuje z organizmu wapń, czyni go nieprzyswajalnym, co może prowadzić do odwapnienia kości, a co więcej, zawarte w zupie szczawiany mogą odkładać się w przewodzie moczowym i doprowadzić nawet do kamicy nerkowej. Dlatego właśnie tak ważne jest, aby w zupie szczawiowej znalazły się jajko, śmietana czy mleko – dzięki nim można wyrównać straty wapnia w organizmie.

Zupa szczawiowa z jajkiem – przepis na prawdziwą szczawiową ,,jak u babci’’

Zupa szczawiowa? Przepis babci sprawdzi się najlepiej, jeśli masz ochotę na zupę szczawiową z jajkiem czy pyszną zupę szczawiową z ziemniakami. Zupa szczawiowa ze słoika czy zupa szczawiowa z przecieru to dobry pomysł na zimę. W sezonie najlepiej przygotować zupę szczawiową ze świeżego szczawiu .

Składniki:

-20 dag szczawiu

-1 duży ziemniak

-1 marchewka

-1,5 l bulionu

-2 jajka ugotowane na twardo

-1 surowe żółtko

-pół łyżki masła

-śmietana

-cukier

-sól i pieprz

Zupa szczawiowa – sposób przygotowania

Aby przygotować pyszną zupę szczawiową, należy zacząć od przyrządzenia bulionu. Może to być bulion warzywny lub mięsny.

Jak przygotować szczaw na zupę

Świeży szczaw należy umyć, osuszyć, odciąć ogonki (jeśli nie są już młode) i drobno pokroić (lecz niezbyt drobno, ponieważ liście skurczą się jeszcze podczas gotowania). Tak przygotowany szczaw dodać do gorącego bulionu i doprawić solą, cukrem i pieprzem.

Po kilku minutach należy zdjąć zupę z ognia i cały czas dynamicznie mieszając, wlać do niej zahartowaną wcześniej śmietanę, wymieszaną z żółtkiem i masłem. Na koniec należy pokroić w kostkę ugotowanego ziemniaka oraz marchew i dodać je do zupy. Tak przygotowaną zupę szczawiową warto serwować z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki jajkami. Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem jest już gotowa!

Zupa szczawiowa z ryżem, lanymi kluskami czy zupa szczawiowa krem – czyli kilka pomysłów na to, jak w oryginalny sposób zaserwować tradycyjną ,,szczawiówkę’’

Zupa szczawiowa z ziemniakami to klasyczne, ale nie jedyne rozwiązanie. Tradycyjne przepisy inspirują do eksperymentów kulinarnych. Inne propozycje podania zupy szczawiowej to zupa szczawiowa z ryżem , kaszą pęczak czy kluskami śląskimi. Ciekawe może być też połączenie ,,szczawiówki’’ z mięsnymi pulpetami lub jajkami faszerowanymi . A może zupa szczawiowa krem ? Wystarczy zblendować tradycyjną zupę szczawiową i zredukować ilość wody poprzez gotowanie. Do szczawiowej w wersji krem można również podawać grzanki z masłem czosnkowym lub ziołowym.

Dobra rada: zupy szczawiowej, jak i innych dań z wykorzystaniem szczawiu nie powinno się przygotowywać w garnkach wykonanych z aluminium. Dochodzi wówczas do reakcji chemicznej, której efektem jest powstanie kwasu szczawiowego — niekorzystnego dla naszego zdrowia.

Zobacz film: Zupa ze szczawiu z kotletami jajecznymi. Źródło: Dzień Dobry TVN

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0