Co jeść, żeby mieć siłę na stoku?
Sezon narciarski trwa. Jeżeli chcesz, aby każdy dzień na stoku był udany i bezpieczny - pamiętaj o odpowiednim żywieniu. Dlaczego jest tak istotne? Jak tłumaczyła dietetyk Paulina Ihnatowicz, osoby aktywne fizycznie czy sportowcy są grupą o szczególnych potrzebach żywieniowych. Oczywiście wynikają one ze zwiększonego zapotrzebowania na składniki energetyczne.
Sport to zdrowie
- Jest to związane nie tylko z samą ich aktywnością, ale również z koniecznością regeneracji organizmu po wysiłku. Właśnie dlatego należy pamiętać o odpowiedniej podaży energii w ciągu dnia - wyjaśniła. - Chodzi o to, by zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz zadbać o energię do dalszego działania. Szczególne znaczenie ma to zimą - zaznaczyła.
Ekspertka ds. żywienia podkreśliła, że podczas godzinnej jazdy na nartach możemy spalić nawet do 600 kcal, dlatego spożywanie posiłków na stoku zapewnia nam nie tylko potrzebną energię, ale również pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę ciała.
- Pokarm, który pomoże w utrzymaniu ciepła to ten, który trawi się dłużej - miłośnikom sportów zimowych polecane są zatem posiłki przede wszystkim składające się z węglowodanów złożonych - dodała. Trzeba pamiętać także o nawodnieniu, czyli 2 litrach wody, napojów izotonicznych czy ciepłej herbaty, która pomoże uniknąć wyziębienia organizmu.
Śniadanie dla narciarzy
Bardzo ważnym punktem dnia dla fanów zimowych rozrywek są śniadania. Pierwszy posiłek powinien składać się z węglowodanów złożonych (zapewniają energię na dłużej) oraz odpowiedniej ilości białka i tłuszczów.
- Doskonale sprawdzi się na śniadanie jajecznica z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa, warzyw z dodatkiem zdrowych tłuszczów (awokado/łyżka oliwy z oliwek). Alternatywą na słodko będzie owsianka z owocami i masłem orzechowym lub ziarnami czy orzechami - zaproponowała dietetyk Paulina Ihnatowicz.
Zdrowe przekąski na stok
Po dobrym śniadaniu czas na przygotowanie swojej wyprawki. Do plecaka warto spakować m.in. zdrowe przekąski na stok, które w razie potrzeby zaspokoją nasz głód nawet na kilka godzin. Jakie produkty nie zajmą nam dużo miejsca, są pożywne i zdrowe?
- Idealnie sprawdzą się tu produkty, które możemy włożyć do kieszeni czy do plecaka, jak batony zbożowe, orzechy wymieszane z owocami suszonymi czy ciasteczka owsiane - radziła specjalistka. - W czasie przerwy na jazdę, w porze obiadowej, warto udać się na porcję ciepłej zupy z dodatkiem kaszy czy ryżu oraz porcję mięsa z warzywami - podsumowała dietetyk Paulina Ihnatowicz.
Zobacz także:
- Jak umilić sobie zimowe aktywności? "Każdy tam znajdzie coś dla siebie"
- Gdzie na narty? Poznaj stoki w Turcji
- Bukowina Tatrzańska. 7-latka spadła z wyciągu krzesełkowego
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/LordHenriVoton