Mikołaj Rey odwiedził kozią farmę w Złotnej
W malowniczej wsi Złotna, położonej na terenie dawnego Oberlandu, znajduje się wyjątkowe gospodarstwo ekologiczne, prowadzone przez Katarzynę Łaski i jej męża. To właśnie tam udał się Mikołaj Rey, by odkryć kulisy produkcji koziego sera.
Podróżnicy i ich niezwykłe wyprawy
- Mamy własny chów kózek - wyjaśniła właścicielka farmy, prezentując swojemu gościowi dorodne stado zwierząt. - Każda koza ma swój charakter, swoją osobowość - zapewniła Katarzyna Łaski.
Produkcja koziego sera w Złotnej
Mikołaj Rey miał okazję przekonać się, jak wygląda codzienna praca w serowarni. Właściciele gospodarstwa zaprezentowali mu wszystkie etapy produkcji wyjątkowych specjałów. Co więcej, zdradzili kilka sekretów dotyczących wyrobu koziego sera.
- Na kilogram sera potrzebujemy 10 litrów mleka - wyjaśnił Grzegorz Łaski, jednocześnie podkreślając, że uzyskanie dobrej jakości przysmaku wymaga nie lada cierpliwości. - Na początku, jak trafia on do dojrzewalni, to musimy go przez pierwsze dwa tygodnie codziennie przekręcać, smarować wodą z solą, pielęgnować (...). Po trzydziestu dniach, jak otwieramy pierwsze sery, to wiemy już, że ten zapach się wytwarza, ten smak, a im starszy ser, tym lepszy - ocenił właściciel koziej farmy w Złotnej.
Na koniec Mikołaj Rey miał szansę spróbować nieprzeciętnych specjałów. Gospodarze koziej farmy poczęstowali go serami z dodatkiem czarnuszki, kozieradki, bazylii, suszonych pomidorów, a nawet popiołu ze słomy owsianej. Znany smakosz skosztował także racuszków przygotowanych na kozim jogurcie.
- Widać, że kozi ser można wykorzystać "od startera do desera". To jest prawdziwy lifestyle - ocenił reporter Dzień Dobry TVN.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ukrainka i Rosjanka gotują razem dla Ukrainy. "Nie ma nic bardziej pokojowego niż idea łamania się chlebem"
- Prymulki - kolorowe zwiastuny wiosny. Będą idealną ozdobą na balkon lub taras
- Godne uwagi książki dla dzieci i dorosłych. Jakie tytuły poleca Anna Dziewit-Meller?
Autor: Magdalena Brzezińska
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN