Magiczne święta na Kaszubach. "Miała znaczenie magiczne, ochronne i lecznicze"

Jak wyglądają święta na Kaszubach?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Magia kaszubskiej Wielkanocy - napisy
Magia kaszubskiej Wielkanocy - napisy
Magia kaszubskiej Wielkanocy
Magia kaszubskiej Wielkanocy

Kaszuby to wyjątkowy i tajemniczy region Polski. To właśnie tutaj wiara i religia przeplatają się z magią. Obchody świąt Wielkanocnych obfitują tam w niezwykłe rytuały i zwyczaje. Co warto o nich wiedzieć?

Jak wyglądają święta na Kaszubach?

Wielkanoc na Kaszubach ma swój wyjątkowy urok. Na jej obchody składają się liczne zwyczaje. Jednym z nich jest przesadzanie kwiatów w Wielki Czwartek. - To najlepszy według wierzeń ludowych dzień na przesadzanie kwiatów, ich sadzenie, a także sadzenie drzewek owocowych - powiedział Bartosz Stachowiak, rzecznik muzeum Kaszubski Park Etnograficzny we Wdzydzach.

Na Kaszubach na uwagę zasługują również świąteczne palemki. Obowiązkowo powinny być one przewiązane czerwoną tasiemką. - Taka palemka miała znaczenie magiczne, ochronne i lecznicze. Zatykano ją w izbach za świętymi obrazami, palemki wplatano też w sieci rybackie, aby uchronić je przed urokami - tłumaczył.

Co więcej, każdy z domowników musiał obowiązkowo zjeść jednego bazia z takiej palemki. Według wierzeń zapewniało to ochronę przed "chorobami gardła, febrą i gorączką". - Oczekiwania, jeżeli chodzi o ochronę przed chorobami, nie są takie bezpodstawne, ponieważ kora wierzby zawiera salicynę, która jest substancją o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym. To taka naturalna, ludowa aspiryna - dodał Bartosz Stachowiak.

Wielki Czwartek to również dzień, w którym przygotowywano pisanki. - Jeśli chodzi o technikę barwienia jaj, na Kaszubach barwiono jaja na jednolity kolor, przy użyciu naturalnych barwników. Czasami zdarzało się, że używano do barwienia papierów po kawach, szczególnie zbożowych - wyjaśniła Monika Kapiszka, pracownik muzeum Kaszubski Park Etnograficzny we Wdzydzach.

Wielkanocny stół na Kaszubach. Co się na nim znajdowało?

Obok dobrze znanych świątecznych potraw na świątecznym stole na Kaszubach pojawiała się również jajecznica. - To była ta kwintesencja, na nowo przywitanie patelni (w okresie Wielkiego Postu pozbywano się rondli i garnków, aby nikt nie uległ pokusie) po takim długim okresie Wielkiego Postu. Takie wyczekiwane, pyszne, soczyste śniadanie dające nam siłę. Dopiero po tym śniadaniu można było przygotować mięsa na następny dzień - powiedziała Agnieszka Gołąbek, aktorka Teatru Zymk.

Ważnym elementem świąt jest śmigus-dyngus, czyli symboliczne oblewanie się wodą. Na Kaszubach ten zwyczaj wygląda zupełnie inaczej. Jak? Dowiecie się tego z dalszej części materiału.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości