Materiał promocyjny

Wyjątkowy wielkanocny stół. Zaskocz bliskich świątecznym menu

Święta na stole
Źródło: Dzień Dobry TVN
Świąteczne potrawy przywołują wspomnienia z dzieciństwa, bo w wielu domach pojawiają się tradycyjnie tylko raz w roku. Nic więc dziwnego, że wiele osób właśnie na ten moment wielkanocnej celebracji czeka najbardziej. Ucztowanie w gronie bliskich i delektowanie się wyjątkowymi specjałami to zdecydowanie najprzyjemniejszy czas świąt, który zostaje w pamięci na całe życie.

Tradycyjne wielkanocne dania w nowoczesnej odsłonie

Kiedy pytam moich rozmówców, za jakimi potrawami świątecznymi tęsknisz najbardziej, odpowiedzi są różne, choć wśród typów często pojawiają się żurek, sałatka jarzynowa (lub warzywna, w zależności od regionu, z którego pochodzi mój rozmówca), wielkanocne wędliny, pasztety… To wszystko to elementy tradycji nieodłącznie związanej z Wielkanocą.

Jak co roku, na Wielkanocnych stołach zagoszczą tradycyjne potrawy w wykonaniu naszych mam, lub te odtworzone z pamięci przez nas samych. Coraz częściej jednak sięgamy po nowości, dzięki którym możemy zaskoczyć naszą rodzinę nowymi smakami. Produkty z linii Biedronka idealnie pasują na świąteczny stół. Wśród nich znajduje się wiele wykwintnych produktów wysokiej jakości, gotowych do podania, takich jak pasztet z aromatyczną kompozycją przypraw i ziół czy pasztet klasyczny z żurawiną, tradycyjne wędliny paczkowane - karczek i szynka sądecka. Wędliny nie tylko tradycyjne, ale też włoskie i hiszpańskie. Długo dojrzewające szynki to zestaw obowiązkowy w nowoczesnej kuchni. Wspaniałym dodatkiem do nich czy świeżej sałatki jest olej z awokado, tłoczony na zimno. To źródło kwasów omega-3 i witamin z grupy E. Ten dodatek podkreśli danie nutą orzechowego awokado. Ale to nie wszystko! Prawdziwym przysmakiem jest kremowy majonez truflowy Biedronka, niezwykle aromatyczny z wykwintną truflą letnią. To doskonały dodatek do potraw nowoczesnej kuchni Wielkanocnej.

Wielkanocne słodycze

Chyba nikt nie wyobraża sobie, że na świątecznym stole mogłoby zabraknąć łakoci. Mazurki, baby, serniki to obowiązkowy składnik wielkanocnego menu w większości domów. Warto jednak, obok tradycyjnych wypieków, mieć w domu słodycze, które oprócz fantastycznego smaku świetnie sprawdzą się w roli świątecznych dekoracji. W linii Biedronka znalazły się suszone owoce i orzechy w czekoladzie, migdały w posypkach z liofilizowanych owoców, orzechy laskowe w mlecznej czekoladzie i uwielbiane przez wielu krówki. Jedno jest pewne – z pewnością nie może ich zabraknąć w koszyku podczas wielkanocnych zakupów.

Wielkanocne produkty
Wielkanocne produkty

Poznaj propozycje szefa kuchni Sebastiana Olmy na wielkanocne dania z wykorzystaniem produktów z linii Biedronka.

Wytrawne naleśniki z pastą jajeczną, wędlinami (szynka, boczek, polędwica sądecka) i kiełkami lucerny

Ciasto na naleśniki

  • 6 żółtek;
    • 1 łyżka cukru;
      • 1 łyżka proszku do pieczenia;
        • 200ml mleka;
          • 150g mąki pszennej tortowej.

            Żółtka utrzyj dokładnie w misce razem z cukrem, dodaj proszek do pieczenia, mleko i przesianą wcześniej mąkę pszenną. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, powinna mieć ona gęstość jak śmietana. Masę zostaw na chwilę w ciepłym miejsce, aby proszek do pieczenia mógł działać.

            • 6 białek;
              • 3 łyżki cukru pudru;
                • po 1 pęczku koperku i natki pietruszki;
                  • sól;
                    • olej.

                      W drugiej misce ubij na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Delikatnie połącz ze sobą obie masy i dodaj posiekane świeże zioła i sól do smaku. Patelnie teflonową nagrzej i posmaruj za pomocą pędzla olejem, nałóż jedną porcję naleśników i smaż bardzo powoli z każdej strony, gotowe naleśniki odłóż na papier.

                      Pasta jajeczna

                      • 10 jajek;
                        • 200g sera twarogowego;
                          • 1 mały pęczek natki pietruszki;
                            • 2 ząbki czosnku.

                              Gotuj jajka w posolonej wodzie przez 8 minut, wyjmij i przelej zimną wodą a następnie obierz i oddziel do siebie białko od żółtka (żółtka zostaw na później). Białko przełóż do robota kuchennego, dodaj do środka serek twarogowy, natkę pietruszki i tarty świeży czosnek. Utartą do gładkiej konsystencji pastę przełóż do rękawa cukierniczego.

                              • po 1 opakowaniu szynki, boczki i polędwicy sądeckiej
                                • 1 pęczek pietruszki
                                  • po 1 opakowaniu marynowanych kurek i borowików;
                                    • 1 słoik ogórków konserwowych;
                                      • 1 słoik cebulki perłowej marynowanej;
                                        • rzeżucha

                                          Nałóż gotową pastę na naleśniki, na górę ułóż kawałki wędlin i marynowanych warzyw i grzybów, całość udekoruj pietruszką dekoracyjną i rzeżuchą.

                                          Wielkanocne produkty
                                          Wielkanocne produkty

                                          Pieczona kaczka z ziołami i miodem gryczanym z dodatkiem gruszek i brzoskwiń w syropie na chipsach z marchwi i pasternaku.

                                          • 1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego;
                                            • 1 duża łyżka soli morskiej;
                                              • 2 ząbki czosnki;
                                                • 100ml oleju z pestek winogron;
                                                  • 1 tuszka kaczki;
                                                    • 2 jabłka;
                                                      • 500ml soku jabłkowego;
                                                        • 4 liście laurowe;
                                                          • 4 ziarenka ziela angielskiego;
                                                            • 1 główka czosnku;
                                                              • 200g miodu polskiego gryczanego;
                                                                • po 1 pęczku tymianku i rozmarynu.

                                                                  W moździerzu utrzyj pieprz, sól morską i świeże ząbki czosnku, na koniec dodaj oliwę i dokładnie nasmaruj kaczkę zarówno wewnątrz, jak i na skórze. Do środka włóż średniej wielkości jabłka. Kaczkę dokładnie obsmaż z każdej strony, aby delikatnie wytopić tłuszcz, następnie ułóż na blaszce do pieczenia, delikatnie podlej sokiem jabłkowym, dodaj listek laurowy, czosnek i ziele angielskie. Włóż mięso do piekarnika na 1h do temp 160 st. C. po tym czasie wyjmij kaczkę dokładnie polej miodem i posyp świeżymi listkami tymianku i rozmarynu. Kaczkę włóż do piekarnika, podwyższ temp. Poczekaj do 10 minut, aż skóra się ładnie zarumieni, następnie wyjmij kaczkę i poczekaj, aż mięso odpocznie.

                                                                  • 5 marchewek;
                                                                    • 5 pasternaków;
                                                                      • 100ml oleju do smażenia.

                                                                        Marchew i pasternak pokrój na chipsy grubości około 1 cm, gotuj 2 – 3 minut w posolonej wodzie i wyjmij. Po wyjęciu warzywa usmaż na patelni z dodatkiem oleju, aż będą chrupkie.

                                                                        • po 1 słoiku gruszek i brzoskwiń w syropie;
                                                                          • 50g masła;
                                                                            • 100ml miodu gryczanego polskiego

                                                                              Gruszki i brzoskwinie w syropie wyjmij ze słoika i przetnij na połówki, przełóż na patelnie, dodaj masło, miód gryczany i podgrzewaj aż zacznie powstawać gęsta glazura na owocach.

                                                                              • 1 opakowanie kiełków lucerny

                                                                                Na talerzu ułóż owoce razem z warzywnymi chipsami i kawałkami pieczonej kaczki, do dekoracji dodaj kiełki lucerny.

                                                                                Wielkanocne produkty
                                                                                Wielkanocne produkty

                                                                                Mazurek wiosenny z daktylami, orzechami, pomarańczą i figami

                                                                                Ciasto kruche:

                                                                                • 250g mąki pszennej tortowej;
                                                                                  • 75g cukru pudru;
                                                                                    • 100g zmielonych migdałów;
                                                                                      • 2 żółtka;
                                                                                        • 175g masła;
                                                                                          • 1 łyżka stołowa cynamonu;
                                                                                            • 1 mała łyżeczka soli.

                                                                                              Mąkę pszenną przesiej na stolnice, dodaj zmielone migdały, cukier puder, masło i nożem posiekaj, aż powstanie „kruszonka”. Dodaj żółtka, cynamon i sól. Wyrób ciasto do jednolitej konsystencji i odstaw na 1h do lodówki.

                                                                                              Wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość 1 cm i nałóż na okrągły spód do tarty nasmarowanym masłem i posypany kaszą manną. Nakłuj widelcem ciasto i wstaw do piekarnika 185 st. na 12-15 minut. Gotowy spód odstaw do ostygnięcia.

                                                                                              Mus z daktyli

                                                                                              • 250g suszonych daktyli;
                                                                                                • 250ml soku z czarnej porzeczki;
                                                                                                  • 2 listki żelatyny;
                                                                                                    • 50g masła;

                                                                                                      Żelatynę zamocz w zimnej wodzie ma około 15 minut. Daktyle pokrój w kostkę, przełóż do rondelka i zalej sokiem z czarnej porzeczki. Gotuj aż sok odparuję do połowy, dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym, pod koniec miksowania dodaj zimne masło. Gotową masę rozsmaruj równo na spodzie ciasta i odstaw, aby zastygła.

                                                                                                      Konfitura z pomarańczy

                                                                                                      • 4 pomarańcze;
                                                                                                        • 1 limonka;
                                                                                                          • 500ml soku z marchwi;
                                                                                                            • 100g cukru białego;
                                                                                                              • 4 gwiazdki anyżu;
                                                                                                                • 1 łyżeczka pieprzu cayenne;
                                                                                                                  • mieszanka orzechów Bakallino.

                                                                                                                    Z pomarańczę i limonki dokładnie umyj, zetrzyj skórkę na talerz i zostaw na koniec. Zetnij resztę skóry i białą warstwę, zmiksuj sam środek w robocie kuchennym i przelej do metalowego garnka, dodając sok z marchwi, cukier i anyż. Całość gotuj na małym ogniu tak długo, aby zrobiła się gęsta konfitura. Na koniec dodaj do smaku pieprz i skórkę z cytrusów. Konfiturę rozlej na wcześniej przygotowane ciasto tak, aby utworzyło płaską i równą powierzchnię. Figi potnij na połówki, ćwiartki i cienkie plastry. Większe kawałki możemy osmażyć na patelni z odrobiną cukru, aby miały ładny złoty kolor. Ułóż figi na gotowym spodzie i udekoruj dowolnymi orzechami.

                                                                                                                    Wielkanocne produkty
                                                                                                                    Wielkanocne produkty

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe

                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana