Włoskie słodkości w kuchni Cristiny Catese. Sprawdź, jak przygotować desery prosto z Włoch

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała pyszne włoskie słodkości, w których z pewnością się zakochasz. Sprawdź, jak przygotować gruszki w winie z galaretką, czekoladą i chili; pistacjowe tiramisu oraz ciasteczka migdałowe z przepisów szefowej kuchni.

Gruszki w winie z galaretką, czekoladą i czili - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 gruszki,
  • ½ litra czerwonego wina,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • 100 g ciemnej czekolady 64%,
  • ½ łyżeczki chili w proszku,
  • wino z gotowania gruszek,
  • agar-agar - 3 g.

Sposób przygotowania:

  1. Małym nożem naciąć podstawę gruszek, delikatnie je wydrążyć i usunąć rdzenie.
  2. Wino, sok pomarańczowy i cukier wlać do wysokiego rondla, podgrzać krótko do rozpuszczenia cukru i ustawić pionowo gruszki. Sprawdzić, czy owoce są całkowicie pokryte płynem, w przeciwnym razie dodać wody lub więcej wina. Gotować 25 minut na średnim ogniu.
  3. Delikatnie wyjąć gruszki z płynu z gotowania i ułożyć je na talerzach do serwowania.
  4. Dodać 3 gramy agar-agar w proszku i dobrze połączyć z płynem za pomocą trzepaczki. Doprowadzić ponownie do wrzenia, natychmiast wyłączyć i przelać do kwadratowego pojemnika (np. tacki do przechowywania żywności w zamrażarce) i pozostawić do zastygnięcia w temperaturze pokojowej (lub w lodówce, wtedy będzie gotowa wcześniej).
  5. Po około 10/15 minutach uzyskamy winną galaretkę idealną do krojenia w kostkę.
  6. W międzyczasie rozpuścić czekoladę wraz z chili w bain-marie. Czekolada powinna być błyszcząca i płynna, ale nie wrząca, uważając, aby nie przypalić jej podczas gotowania.
  7. Uzupełnić danie, otaczając podstawę gruszek kostkami galaretki i skrapiając roztopioną czekoladą.

Pistacjowe tiramisu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g biszkoptów littlefinger,
  • 500 g mascarpone,
  • 3 jajka,
  • 200 g kremu pistacjowego,
  • 150 g śmietany 30%,
  • 80 g granulek pistacji,
  • 160 g cukru,
  • 1/2 L kawy,
  • filiżanka rumu.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kawę z klasyczną moką i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Oddziel żółtka od białek, umieszczając je w dwóch miskach. Do żółtek wsyp cukier.
  3. Ubij żółtka z cukrem za pomocą elektrycznej trzepaczki, aż masa będzie miękka i spieniona, prawie biała.
  4. Krem mascarpone i krem pistacjowy umieść w misce z żółtkami i cukrem.
  5. Żółtko, mascarpone i krem pistacjowy dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  6. Ubijamy śmietanę i delikatnie dodajemy ją do pozostałych składników w misce. Zagnieć masę, wirując od dołu do góry, aby nie rozwiać masy.
  7. Do głębokiego naczynia wlej kawę i rum.
  8. Zacznij zanurzać biszkopty ladyfingers w kawie. Zanurz, przez kilka sekund, paluszku w kawie. Nie należy ich zbyt długo moczyć, ponieważ tiramisu nie będzie zbyt zwarte.
  9. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż kilka łyżek kremu, następnie zacznij układać na dnie i stwórz warstwę nasączonych biszkoptów, następnie na nią wylać warstwę kremu pistacjowo-mascarpone.
  10. Kontynuuj przekładanie warstwami ciasteczek z kremem, aż do zapełnienia. Ostatnią warstwą powinien być kem.
  11. Pozwól ciastu odpocząć w lodówce przez kilka godzin, a następnie przed podaniem posyp powierzchnię ciasta warstwą posiekanych pistacji.

Ciastka migdałowe - przepis krok po kroku

Składniki na 30 sztuk:

  • 500 g mąki migdałowej,
  • 350 g cukru pudru,
  • 180 g białka jaj,
  • 6 kropli esencji z gorzkich migdałów (są w herbaciarnia),
  • skórka z pomarańczy.

Do dekoracji:

  • kandyzowane czereśnie,
  • migdały bez skórki,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Białka lekko ubić, najpierw wymieszać cukier z mąką migdałową, potem dodać białka, następnie esencję cytrynową i skórkę. Całość przełożyć do rękawa cukierniczego do ciasta z końcówką gwiazdkową.
  2. Rozwałkować 30 ciastek na papierze do pieczenia i wstawić do lodówki, aby odpoczęły przez godzinę.
  3. Następnie ciasteczka dekorujemy wiśniami i migdałami.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 10 minut potem, a następnie ustawiamy tryb thermo na 8 minut.
  5. Odstawiamy i dekorujemy cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!