Gruszki w winie z galaretką, czekoladą i czili - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 gruszki,
- ½ litra czerwonego wina,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- sok z połowy pomarańczy,
- 100 g ciemnej czekolady 64%,
- ½ łyżeczki chili w proszku,
- wino z gotowania gruszek,
- agar-agar - 3 g.
Sposób przygotowania:
- Małym nożem naciąć podstawę gruszek, delikatnie je wydrążyć i usunąć rdzenie.
- Wino, sok pomarańczowy i cukier wlać do wysokiego rondla, podgrzać krótko do rozpuszczenia cukru i ustawić pionowo gruszki. Sprawdzić, czy owoce są całkowicie pokryte płynem, w przeciwnym razie dodać wody lub więcej wina. Gotować 25 minut na średnim ogniu.
- Delikatnie wyjąć gruszki z płynu z gotowania i ułożyć je na talerzach do serwowania.
- Dodać 3 gramy agar-agar w proszku i dobrze połączyć z płynem za pomocą trzepaczki. Doprowadzić ponownie do wrzenia, natychmiast wyłączyć i przelać do kwadratowego pojemnika (np. tacki do przechowywania żywności w zamrażarce) i pozostawić do zastygnięcia w temperaturze pokojowej (lub w lodówce, wtedy będzie gotowa wcześniej).
- Po około 10/15 minutach uzyskamy winną galaretkę idealną do krojenia w kostkę.
- W międzyczasie rozpuścić czekoladę wraz z chili w bain-marie. Czekolada powinna być błyszcząca i płynna, ale nie wrząca, uważając, aby nie przypalić jej podczas gotowania.
- Uzupełnić danie, otaczając podstawę gruszek kostkami galaretki i skrapiając roztopioną czekoladą.
Pistacjowe tiramisu - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g biszkoptów littlefinger,
- 500 g mascarpone,
- 3 jajka,
- 200 g kremu pistacjowego,
- 150 g śmietany 30%,
- 80 g granulek pistacji,
- 160 g cukru,
- 1/2 L kawy,
- filiżanka rumu.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kawę z klasyczną moką i pozostaw do ostygnięcia.
- Oddziel żółtka od białek, umieszczając je w dwóch miskach. Do żółtek wsyp cukier.
- Ubij żółtka z cukrem za pomocą elektrycznej trzepaczki, aż masa będzie miękka i spieniona, prawie biała.
- Krem mascarpone i krem pistacjowy umieść w misce z żółtkami i cukrem.
- Żółtko, mascarpone i krem pistacjowy dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Ubijamy śmietanę i delikatnie dodajemy ją do pozostałych składników w misce. Zagnieć masę, wirując od dołu do góry, aby nie rozwiać masy.
- Do głębokiego naczynia wlej kawę i rum.
- Zacznij zanurzać biszkopty ladyfingers w kawie. Zanurz, przez kilka sekund, paluszku w kawie. Nie należy ich zbyt długo moczyć, ponieważ tiramisu nie będzie zbyt zwarte.
- Na dno naczynia do zapiekania wyłóż kilka łyżek kremu, następnie zacznij układać na dnie i stwórz warstwę nasączonych biszkoptów, następnie na nią wylać warstwę kremu pistacjowo-mascarpone.
- Kontynuuj przekładanie warstwami ciasteczek z kremem, aż do zapełnienia. Ostatnią warstwą powinien być kem.
- Pozwól ciastu odpocząć w lodówce przez kilka godzin, a następnie przed podaniem posyp powierzchnię ciasta warstwą posiekanych pistacji.
Ciastka migdałowe - przepis krok po kroku
Składniki na 30 sztuk:
- 500 g mąki migdałowej,
- 350 g cukru pudru,
- 180 g białka jaj,
- 6 kropli esencji z gorzkich migdałów (są w herbaciarnia),
- skórka z pomarańczy.
Do dekoracji:
- kandyzowane czereśnie,
- migdały bez skórki,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Białka lekko ubić, najpierw wymieszać cukier z mąką migdałową, potem dodać białka, następnie esencję cytrynową i skórkę. Całość przełożyć do rękawa cukierniczego do ciasta z końcówką gwiazdkową.
- Rozwałkować 30 ciastek na papierze do pieczenia i wstawić do lodówki, aby odpoczęły przez godzinę.
- Następnie ciasteczka dekorujemy wiśniami i migdałami.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 10 minut potem, a następnie ustawiamy tryb thermo na 8 minut.
- Odstawiamy i dekorujemy cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Pistacje, pistacje i... bezy
- Orzechowa uczta Ani Starmach. Przepisy na czekoladowe ciasteczka z migdałami w karmelu i kurczaka z nerkowcami
- Włoskie słodkości: migdałowe ciasteczka, tarta cytrynowa i biszkopt
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: