Włoskie słodkości w kuchni Cristiny Catese. Sprawdź, jak przygotować desery prosto z Włoch

Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała pyszne włoskie słodkości, w których z pewnością się zakochasz. Sprawdź, jak przygotować gruszki w winie z galaretką, czekoladą i chili; pistacjowe tiramisu oraz ciasteczka migdałowe z przepisów szefowej kuchni.

Gruszki w winie z galaretką, czekoladą i czili - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 gruszki,
    • ½ litra czerwonego wina,
      • 2 łyżki brązowego cukru,
        • sok z połowy pomarańczy,
          • 100 g ciemnej czekolady 64%,
            • ½ łyżeczki chili w proszku,
              • wino z gotowania gruszek,
                • agar-agar - 3 g.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Małym nożem naciąć podstawę gruszek, delikatnie je wydrążyć i usunąć rdzenie.
                    1. Wino, sok pomarańczowy i cukier wlać do wysokiego rondla, podgrzać krótko do rozpuszczenia cukru i ustawić pionowo gruszki. Sprawdzić, czy owoce są całkowicie pokryte płynem, w przeciwnym razie dodać wody lub więcej wina. Gotować 25 minut na średnim ogniu.
                      1. Delikatnie wyjąć gruszki z płynu z gotowania i ułożyć je na talerzach do serwowania.
                        1. Dodać 3 gramy agar-agar w proszku i dobrze połączyć z płynem za pomocą trzepaczki. Doprowadzić ponownie do wrzenia, natychmiast wyłączyć i przelać do kwadratowego pojemnika (np. tacki do przechowywania żywności w zamrażarce) i pozostawić do zastygnięcia w temperaturze pokojowej (lub w lodówce, wtedy będzie gotowa wcześniej).
                          1. Po około 10/15 minutach uzyskamy winną galaretkę idealną do krojenia w kostkę.
                            1. W międzyczasie rozpuścić czekoladę wraz z chili w bain-marie. Czekolada powinna być błyszcząca i płynna, ale nie wrząca, uważając, aby nie przypalić jej podczas gotowania.
                              1. Uzupełnić danie, otaczając podstawę gruszek kostkami galaretki i skrapiając roztopioną czekoladą.

                                Pistacjowe tiramisu - przepis krok po kroku

                                Składniki:

                                • 250 g biszkoptów littlefinger,
                                  • 500 g mascarpone,
                                    • 3 jajka,
                                      • 200 g kremu pistacjowego,
                                        • 150 g śmietany 30%,
                                          • 80 g granulek pistacji,
                                            • 160 g cukru,
                                              • 1/2 L kawy,
                                                • filiżanka rumu.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Przygotuj kawę z klasyczną moką i pozostaw do ostygnięcia.
                                                    1. Oddziel żółtka od białek, umieszczając je w dwóch miskach. Do żółtek wsyp cukier.
                                                      1. Ubij żółtka z cukrem za pomocą elektrycznej trzepaczki, aż masa będzie miękka i spieniona, prawie biała.
                                                        1. Krem mascarpone i krem pistacjowy umieść w misce z żółtkami i cukrem.
                                                          1. Żółtko, mascarpone i krem pistacjowy dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
                                                            1. Ubijamy śmietanę i delikatnie dodajemy ją do pozostałych składników w misce. Zagnieć masę, wirując od dołu do góry, aby nie rozwiać masy.
                                                              1. Do głębokiego naczynia wlej kawę i rum.
                                                                1. Zacznij zanurzać biszkopty ladyfingers w kawie. Zanurz, przez kilka sekund, paluszku w kawie. Nie należy ich zbyt długo moczyć, ponieważ tiramisu nie będzie zbyt zwarte.
                                                                  1. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż kilka łyżek kremu, następnie zacznij układać na dnie i stwórz warstwę nasączonych biszkoptów, następnie na nią wylać warstwę kremu pistacjowo-mascarpone.
                                                                    1. Kontynuuj przekładanie warstwami ciasteczek z kremem, aż do zapełnienia. Ostatnią warstwą powinien być kem.
                                                                      1. Pozwól ciastu odpocząć w lodówce przez kilka godzin, a następnie przed podaniem posyp powierzchnię ciasta warstwą posiekanych pistacji.

                                                                        Ciastka migdałowe - przepis krok po kroku

                                                                        Składniki na 30 sztuk:

                                                                        • 500 g mąki migdałowej,
                                                                          • 350 g cukru pudru,
                                                                            • 180 g białka jaj,
                                                                              • 6 kropli esencji z gorzkich migdałów (są w herbaciarnia),
                                                                                • skórka z pomarańczy.

                                                                                  Do dekoracji:

                                                                                  • kandyzowane czereśnie,
                                                                                    • migdały bez skórki,
                                                                                      • cukier puder.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        1. Białka lekko ubić, najpierw wymieszać cukier z mąką migdałową, potem dodać białka, następnie esencję cytrynową i skórkę. Całość przełożyć do rękawa cukierniczego do ciasta z końcówką gwiazdkową.
                                                                                          1. Rozwałkować 30 ciastek na papierze do pieczenia i wstawić do lodówki, aby odpoczęły przez godzinę.
                                                                                            1. Następnie ciasteczka dekorujemy wiśniami i migdałami.
                                                                                              1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 10 minut potem, a następnie ustawiamy tryb thermo na 8 minut.
                                                                                                1. Odstawiamy i dekorujemy cukrem pudrem.

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                  Źródło: Cristina Catese

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana