Pistacje, pistacje i... bezy

Andrzej Polan w naszej kuchni Dzień Dobry TVN i pistacje w roli głównej. Jak smakuje beza z pistacjami oraz pieczeń z pistacjami, sałatą i sosem z truskawek oraz sosny? Co zrobić, by beza nie opadła? Skorzystajcie z przepisów mistrza Polana!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Wiosenna opcja Waldorfa

Składniki:

100 g solonych orzechów pistacjonwych

200 ml jogurtu naturalnego

6 łodyg selera naciowego

kiełki słonecznika

2 sztuki awokado

2 zielone jabłka

cebulka zielona

2 łyżki miodu

1 kalarepka

pieprz, sól

koperek

Miód mieszamy z jogurtem i koperkiem, doprawiamy pieprzem i solą. Pozostałe składniki kroimy, dodajemy kiełki, sos jogurtowy i mieszamy.

Beza z pistacjami

Składniki:

szczypta soli

Białka ubijamy z sola na puszystą pianę, nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier. Bezy wyciskamy na papier Edo pieczenia i wypiekamy w piecu w temp. 150 stopni około 50 minut.

1 łyżka pudru z zielonej herbaty

500 g serka mascarpone

100 g zielonych pistacji

100 g lodów różanych

białka z siedmiu jaj

100 g cukru pudru

50 ml whisky

50 ml wódki

350 g cukru

truskawki

kiwi

Pistacje mielimy w blenderze na puder. Łączymy z pudrem z zielonej herbaty, serkiem mascarpone, cukrem pudrem i alkoholem. Owoce czerwone typu malina, brusznica. Bezy podajemy z kremem pistacjowym, lodami i owocami.

Pieczeń z pistacjami, sałatą i sosem z truskawek i sosny

Składniki:

500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej

opakowanie boczku wędzonego plastrach

100 ml syropu z pędów sosny

opakowanie szpinaku baby

natka pietruszki, tymianek

200 g wątróbki drobiowej

pieprz czarny, sól

50 ml wiśniówki

500 g truskawek

pieprz czarny

100 g pistacji

100 g masła

2 cebule

3 jajka

Cebulę przesmażamy na maśle z dodatkiem szczypty cukru. Wątróbkę przesmażamy na tej samej patelni, podlewamy pod koniec wiśniówką. Mięso z szynki łączymy z pistacjami, przesmażoną cebulą i wątróbką i jajka. Doprawiamy tymiankiem, natką, pieprzem i solą. Formę do keksu wykładamy plastrami boczku, wykładamy masę mięsną i wstawiamy do formy z wodą. Pieczenie w tzw. kąpieli około 1 godziny w temp. 170 stopni. Truskawki dzielimy na ćwiartki, dodajemy szpinak, syrop i gotowe. Podajemy razem z plastrem pieczeni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości