Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Wiosenna opcja Waldorfa
Składniki:
100 g solonych orzechów pistacjonwych
200 ml jogurtu naturalnego
6 łodyg selera naciowego
kiełki słonecznika
2 sztuki awokado
2 zielone jabłka
cebulka zielona
2 łyżki miodu
1 kalarepka
pieprz, sól
koperek
Miód mieszamy z jogurtem i koperkiem, doprawiamy pieprzem i solą. Pozostałe składniki kroimy, dodajemy kiełki, sos jogurtowy i mieszamy.
Beza z pistacjami
Składniki:
szczypta soli
Białka ubijamy z sola na puszystą pianę, nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier. Bezy wyciskamy na papier Edo pieczenia i wypiekamy w piecu w temp. 150 stopni około 50 minut.
1 łyżka pudru z zielonej herbaty
500 g serka mascarpone
100 g zielonych pistacji
100 g lodów różanych
białka z siedmiu jaj
100 g cukru pudru
50 ml whisky
50 ml wódki
350 g cukru
truskawki
kiwi
Pistacje mielimy w blenderze na puder. Łączymy z pudrem z zielonej herbaty, serkiem mascarpone, cukrem pudrem i alkoholem. Owoce czerwone typu malina, brusznica. Bezy podajemy z kremem pistacjowym, lodami i owocami.
Pieczeń z pistacjami, sałatą i sosem z truskawek i sosny
Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
opakowanie boczku wędzonego plastrach
100 ml syropu z pędów sosny
opakowanie szpinaku baby
natka pietruszki, tymianek
200 g wątróbki drobiowej
pieprz czarny, sól
50 ml wiśniówki
500 g truskawek
pieprz czarny
100 g pistacji
100 g masła
2 cebule
3 jajka
Cebulę przesmażamy na maśle z dodatkiem szczypty cukru. Wątróbkę przesmażamy na tej samej patelni, podlewamy pod koniec wiśniówką. Mięso z szynki łączymy z pistacjami, przesmażoną cebulą i wątróbką i jajka. Doprawiamy tymiankiem, natką, pieprzem i solą. Formę do keksu wykładamy plastrami boczku, wykładamy masę mięsną i wstawiamy do formy z wodą. Pieczenie w tzw. kąpieli około 1 godziny w temp. 170 stopni. Truskawki dzielimy na ćwiartki, dodajemy szpinak, syrop i gotowe. Podajemy razem z plastrem pieczeni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN