Truskawkowy chłodnik z mascarpone i tapioką według Darii Ładochy

Daria Ładocha
Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska
Trwa sezon na truskawki, a przed nami coraz cieplejsze dni. To idealny moment, aby cieszyć się smakiem różnego rodzaju chłodników. Sprawdź, jak przygotować truskawkowy chłodnik z mascarpone i tapioką, który zrobiła Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN.

Truskawkowy chłodnik z mascarpone i tapioką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 szklanka tapioki
  • 2 szklanki mleka
  • garść liści świeżej mięty
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo: jogurt grecki do dekoracji, orzechy włoskie i borówki amerykańskie.

Sposób przygotowania truskawkowego chłodnika z mascarpone i tapioką

  1. Truskawki ugotuj z cukrem i laską wanilii w wodzie (woda powinna delikatnie zakrywać truskawki).
  2. Następnie wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj je z mascarpone. Dodaj ocet balsamiczny.
  3. Jeśli jest chłodnik zbyt gęsty - dodaj wodę.
  4. Gdy osiągniesz gładką masę, to wstaw chłodnik do lodówki.
  5. Tapiokę ugotuj w mleku i pozostaw do ostygnięcia. Pamiętaj, by mieszać ją podczas gotowania, by się nie przypaliła.
  6. Przed podaniem przełóż chłodnik na talerz, udekoruj tapioką, kleksem jogurtu, dodaj musztardę francuską, orzechy i borówki. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!