Smarowanie chleba masłem. Kto odpowiada za ten zwyczaj? Sprawdź przepisy na różne chleby

Źródło: Dzień Dobry TVN
Co kryje się w chlebie?
Co kryje się w chlebie?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Chleb i masło to podstawowe składowe wielu śniadań. Okazuje się, że wywołały niemało zamieszania w tradycji i kulturze. W Światowy Dzień Chleba przypominamy najpopularniejsze związane z nim przesądy oraz zdradzamy, komu zawdzięczamy smarowanie go masłem. Sprawdź również najlepsze przepisy na chleby.

Przesądy z chlebem

16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Domowe, pachnące pieczywo z chrupiącą skórką posmarowane świeżym masłem to jedna z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych potraw dzieciństwa. Jest to też kulturowy symbol oraz źródło wielu przesądów.

Kromka upadająca masłem do góry wróży bogactwo, z kolei bochenka chleba nie należy nigdy kłaść przekrojoną stroną w kierunku okna, aby nie "uciekł" z domu – czyli aby go nie zabrakło.

Młode mężatki zaszywały w koszule okruch chleba, by zagwarantować sobie udany poród i wychowanie dziecka w zdrowiu.

Chleb zawsze miał też ważne znaczenie dla urody – jedzenie jego piętek miało powodować rośnięcie pięknego biustu u pań. Krzywe kromki oznaczają z kolei, że w naszym domu jest ktoś nieszczery. Kto jednak odpowiada za to, że dziś tak chętnie jemy chleb z masłem?

Chleb z masłem a Mikołaj Kopernik

Astronom, duchowny, medyk i matematyk Mikołaj Kopernik wynalazł między innymi heliocentryczny model Układu Słonecznego, ilościową teorię pieniądza i… chleb z masłem? Za ten naukowy dowcip odpowiada dwóch amerykańskich naukowców. W latach 70. zachowując pozory naukowości opublikowali artykuł w prestiżowym "American Journal of Medicine", w którym opisali, jak doszło do wynalezienia kanapki z masłem.

Kopernik, zmartwiony chorującymi żołnierzami, którzy bronili Olsztyna przed Krzyżakami, miał dojść do źródła ich problemów. Był nim brudny chleb jedzony po upadku na ziemię. Wymyślił zatem smarowanie kromek chleba masłem – dlatego, że doskonale widać na nim brud, a przecież chleb zawsze upada masłem do dołu. Mit szybko zaczął żyć swoim życiem.

Jak mówi w rozmowie z PAP dr hab. Jarosław Włodarczyk z Instytutu Historii Nauki PAN, artykuł przeszedł wszystkie niezbędne recenzje, miał też odniesienia do źródeł w przypisach, dlatego łatwo wprowadzał w błąd osoby, które ich nie zweryfikowały. Tekst powstał prawdopodobnie z chęci wprowadzenia atmosfery lekkiej ironii w huczne obchody 500-lecia urodzin astronoma.

Skąd zatem wziął się zwyczaj smarowania chleba masłem? Tego nie wiemy, jednak Kopernik na pewno nie był słynnym polskim gastronomem.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także przepisy na różne chleby

Autor: Sylwia Wołoch

Źródło zdjęcia głównego: Bartosz Krupa/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości