Materiał promocyjny

Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego

DD_20221214_Kuchnia_REP
Śledzie idealnie sprawdzają się w wielu przepisach, nie tylko tych na świąteczny stół. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował krem z buraków z maślanką i śledziem, śledzia w ziemniaku i tatar ze śledzia z chrupiącym chlebkiem. Jak je zrobić? Sprawdź przepisy.

Śledzie Marinero to świetne źródło kwasów tłuszczowych Omega 3. Wielkość filetów w opakowaniu jest wyrównana, są jędrne i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzają się w wielu przepisach.

Krem z buraków z maślanką i śledziem
Krem z buraków z maślanką i śledziem
Krem z buraków z maślanką i śledziem
Źródło: Ola Skowron/East News

Krem z buraków z maślanką i śledziem - przepis

Składniki:

  • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
      • 2 łyżki masła klarowanego,
        • 1 marchewka,
          • 4 podłużne buraki,
            • 1 litry wywary warzywnego lub drobiowego,
              • sól i pieprz,
                • sok z cytryny,
                  • 4 wiejskie śledzie Marinero,
                    • 200 ml maślanki,
                      • 4 łyżki maku.

                        Sposób przygotowania:

                        1. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i buraki. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut. Zalać wywarem i gotować aż będą miękkie.
                          1. Gdy warzywa w zupie będą miękkie, zmiksować je na zupę krem dolewając tyle wywaru, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
                            1. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
                              1. Śledzie pokroić na 1 cm kawałki i ułożyć na środku talerza.
                                1. Dookoła nalać kilka łyżek maślanki.
                                  1. Całość zalać kremem z buraków i posypać makiem.
                                    Śledź w ziemniaku
                                    Śledź w ziemniaku
                                    Śledź w ziemniaku
                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                    Śledź w ziemniaku - przepis

                                    Składniki:

                                    • 4 duże ziemniaki do pieczenia,
                                      • 4 śledzie w oleju Marinero,
                                        • 4 jajka ugotowane na twardo,
                                          • 1 mała sałata rzymska.

                                            Sos:

                                            • 100 ml oliwy z oliwek,
                                              • 100 ml kwaśnej śmietany,
                                                • 1 ząbek czosnku,
                                                  • 1 puszka anchois,
                                                    • 1 łyżeczka musztardy,
                                                      • 3 łyżki soku z cytryny,
                                                        • 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
                                                          • 3 szczypty pieprzu,
                                                            • 4 łyżki wody.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              1. Ziemniaki dokładnie umyć, przyprawić solą i zawinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości w piekarniku.
                                                                1. W tym czasie obrać jajka, oddzielić żółtka od białek.
                                                                  1. Białka pokroić i odstawić.
                                                                    1. Posiekać drobno sałatę rzymską oraz przygotować sos.
                                                                      1. Do słoika wlać oliwę, śmietanę, dodać przeciśnięty czosnek, anchois, musztardę, sok z cytryny, sos Worcestershire, pokrojone żółtka, pieprz i wodę. Zmiksować blenderem na gładki sos.
                                                                        1. Z ostudzonych ziemniaków odciąć wierzch i wydrążyć miąższ zostawiając 0,5 cm.
                                                                          1. Do środka nałożyć sałatę, posiekane białka oraz po jednym zwiniętym śledziu. Całość polać sosem.

                                                                            Tatar ze śledzia z chrupiącym chlebkiem - przepis

                                                                            Składniki:

                                                                            • 400 g śledzia wiejskiego Marinero,
                                                                              • 1 jabłko,
                                                                                • 10 cm kawałek pora,
                                                                                  • grubo mielony czarny pieprz,
                                                                                    • 1 łyżka musztardy francuskiej,
                                                                                      • 1 łyżka tartego chrzanu,
                                                                                        • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
                                                                                          • kiełki rzodkiewki,
                                                                                            • koperek.

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              1. Śledzie osuszyć na ręcznikach papierowych. Pokroić w drobną kostkę.
                                                                                                1. W podobną kostkę pokroić jabłko i por. Wszystko połączyć, dodać musztardę i pieprz.
                                                                                                  1. Delikatnie wymieszać. Nie mieszać zbyt długo, bo tatar zrobi się szary.
                                                                                                    1. Chrzan wymieszać ze śmietaną i posiekanym koperkiem.
                                                                                                      1. Sosem smarować kawałki chrupiącego chleba, nakładać tatar, dekorować kiełkami rzodkiewki.

                                                                                                        Knackebrod - przepis

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 50 ml mleka,
                                                                                                          • 20 g świeżych drożdży,
                                                                                                            • 170 g mąki żytniej typ 720,
                                                                                                              • 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750,
                                                                                                                • 1 łyżka zmielonych nasion anyżu,
                                                                                                                  • 0,5 łyżeczki soli.

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    1. W mleku rozpuścić drożdże. Dodać pozostałe składniki.
                                                                                                                      1. Wyrabiać w robocie kuchennym przez około 10 minut (ciasto będzie bardzo zwarte i ciężkie).
                                                                                                                        1. Zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
                                                                                                                          1. Po tym czasie podziel ciasto na 10-15 równych kawałków.
                                                                                                                            1. Zaokrąglij je jak bułki i odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
                                                                                                                              1. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
                                                                                                                                1. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na okrąg o średnicy około 20 cm. Bardzo gęsto ponakłuwaj.

                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                  Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana