Śledzie Marinero to świetne źródło kwasów tłuszczowych Omega 3. Wielkość filetów w opakowaniu jest wyrównana, są jędrne i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzają się w wielu przepisach.
Krem z buraków z maślanką i śledziem - przepis
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 marchewka,
- 4 podłużne buraki,
- 1 litry wywary warzywnego lub drobiowego,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny,
- 4 wiejskie śledzie Marinero,
- 200 ml maślanki,
- 4 łyżki maku.
Sposób przygotowania:
- Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i buraki. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut. Zalać wywarem i gotować aż będą miękkie.
- Gdy warzywa w zupie będą miękkie, zmiksować je na zupę krem dolewając tyle wywaru, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Śledzie pokroić na 1 cm kawałki i ułożyć na środku talerza.
- Dookoła nalać kilka łyżek maślanki.
- Całość zalać kremem z buraków i posypać makiem.
Śledź w ziemniaku - przepis
Składniki:
- 4 duże ziemniaki do pieczenia,
- 4 śledzie w oleju Marinero,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 mała sałata rzymska.
Sos:
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 puszka anchois,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
- 3 szczypty pieprzu,
- 4 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyć, przyprawić solą i zawinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości w piekarniku.
- W tym czasie obrać jajka, oddzielić żółtka od białek.
- Białka pokroić i odstawić.
- Posiekać drobno sałatę rzymską oraz przygotować sos.
- Do słoika wlać oliwę, śmietanę, dodać przeciśnięty czosnek, anchois, musztardę, sok z cytryny, sos Worcestershire, pokrojone żółtka, pieprz i wodę. Zmiksować blenderem na gładki sos.
- Z ostudzonych ziemniaków odciąć wierzch i wydrążyć miąższ zostawiając 0,5 cm.
- Do środka nałożyć sałatę, posiekane białka oraz po jednym zwiniętym śledziu. Całość polać sosem.
Tatar ze śledzia z chrupiącym chlebkiem - przepis
Składniki:
- 400 g śledzia wiejskiego Marinero,
- 1 jabłko,
- 10 cm kawałek pora,
- grubo mielony czarny pieprz,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- kiełki rzodkiewki,
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Śledzie osuszyć na ręcznikach papierowych. Pokroić w drobną kostkę.
- W podobną kostkę pokroić jabłko i por. Wszystko połączyć, dodać musztardę i pieprz.
- Delikatnie wymieszać. Nie mieszać zbyt długo, bo tatar zrobi się szary.
- Chrzan wymieszać ze śmietaną i posiekanym koperkiem.
- Sosem smarować kawałki chrupiącego chleba, nakładać tatar, dekorować kiełkami rzodkiewki.
Knackebrod - przepis
Składniki:
- 50 ml mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 170 g mąki żytniej typ 720,
- 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750,
- 1 łyżka zmielonych nasion anyżu,
- 0,5 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- W mleku rozpuścić drożdże. Dodać pozostałe składniki.
- Wyrabiać w robocie kuchennym przez około 10 minut (ciasto będzie bardzo zwarte i ciężkie).
- Zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Po tym czasie podziel ciasto na 10-15 równych kawałków.
- Zaokrąglij je jak bułki i odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na okrąg o średnicy około 20 cm. Bardzo gęsto ponakłuwaj.
Zobacz także:
- Śledzie w trzech różnych odsłonach według przepisów Michela Morana
- Wariacje na temat śledzia według Grzegorza Zawieruchy
- Śledzie na różne sposoby. Proste i wyjątkowe przepisy Tomasza Grabskiego
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: