Śledzie to nie tylko smak, ale również naturalny superfood. Zawarta w nim witamina D3 wspomaga odporność, a kwasy Omega-3 wspierają pracę serca. Poniżej 3 pyszne przepisy na śledzie prosto od kulinarnego mistrza Michela Morana.
Śledzie z francuską piperade - przepis
Składniki:
- śledzie Lisner
Piperade:
- papryka
- czosnek
- cebula
- pomidory koktajlowe
- bazylia
- kapary
Sposób przygotowania:
- Paprykę pieczemy i obieramy ze skóry. Smażymy czosnek, cebulę i pomidory, dodajemy kapary i słodką paprykę, doprawiamy i czekamy, aż ostygnie.
- Marynujemy w tym śledzie około pół godziny i wykładamy.
Śledzie z kremem z koperkiem - przepis
Składniki:
- śledzie Lisner
- 2 x koper włoski
- 100 ml białego wina
- śmietana 30 proc.
- jabłko
- cebula
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Smażymy pokrojoną cebulę, pod koniec dodajemy drobno krojony koper.
- Dodajemy białe wino i śmietanę i gotujemy.
- Krótko blendujemy na gładki sos.
- Do letniego sosu dodajemy resztę składników, doprawiamy i serwujemy z zimnym śledziem.
Śledzie marynowane escabeche - przepis
Składniki:
- śledzie Lisner
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- szczypiorek
- ocet sherry 20ml
- oliwa z oliwek 50 ml
- tymianek
- liść laurowe
- pieprz ziarnisty czarne
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Na oliwie smażymy powoli warzywa i zioła. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy ocet sherry.
- Doprawiamy i mieszamy, dodajemy resztę oliwy. Polewamy nasze śledzie, kiedy marynata będzie już schłodzona i wkładamy do lodówki na 30 min., serwujemy zimne.
Zobacz także:
- Michel Moran z obiadem na sobotę. Filet z sandacza, tartaletki i gruszki pod zabajone
- Polędwica na 3 sposoby. Poznaj przepisy Michela Morana
- Kulisy Sławy Michela Morana. "Nikogo nie udaje"
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: