Seromakowiec - przepis na pyszne, świąteczne ciasto

Seromakowiec na talerzu
Seromakowiec - przepis na pyszne, świąteczne ciasto
Źródło: Bialy, Boguslaw/Getty Images
Połączenie makowca i sernika? To jest możliwe! Wystarczy, że upieczesz seromakowiec. To proste ciasto, które łączy w sobie dwa ulubione zimowe smaki. Idealnie pasuje na świąteczny stół oraz jako słodki deser po postnej Wigilii. Sprawdź, jak prosto go przygotować.

Seromakowiec - przepis krok po kroku

Składniki na seromakowiec:

  • sernik mielony - 1 kg,
    • jaja - 7,
      • masło - 80 g,
        • cukier puder - 250 g,
          • budyń waniliowy lub śmietanowy - opakowanie,
            • masa makowa w puszce - 900 g,
              • do ozdobienia: lukier.

                Zobacz wideo: Anna Jones - jeden garnek, jedna planeta

                Anna Jones – jeden garnek, jedna planeta
                Źródło: Dzień Dobry TVN

                Jak przygotować seromakowiec:

                1. Białka z pięciu jaj należy oddzielić od żółtek. Ciepłe masło połączyć z cukrem pudrem. Całość utrzeć na gładką masę.
                  1. Cały czas miksując ,dodawać powoli ser, a następnie pięć żółtek - jedno po drugim, cały czas powoli miksując.
                    1. Kiedy całość będzie jednolitą masą, cały czas miksując, dodać proszek budyniowy.
                      1. Białka z jaj ubyć na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową.
                        1. Ostatnie 2 jajka również rozdzielić - żółtko od białka.
                          1. Białka ubić na sztywną masę. Masę makową dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać, aby całość się połączyła.
                            1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wykładaj masę na środku - 3 łyżki serowej, jedna makowej na serową. Dzięki temu ciasto będzie w pasy.
                              1. Całość piec przez około 50 minut w 180 st. C, do suchego patyczka. Kiedy będzie gotowe, zostawić na 15 minut w piekarniku, aby nie opadło.
                                1. Przyozdobić lukrem.

                                  Zdrowa dieta

                                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                                  Jedzenie w biegu nam szkodzi
                                  Jedzenie w biegu nam szkodzi
                                  Dieta na wysoki cholesterol
                                  Dieta na wysoki cholesterol
                                  Czas a dieta
                                  Czas a dieta

                                  Jakie ciasto upiec na święta? Seromakowiec i nie tylko!

                                  Ciasta i słodkie wypieki to nieodzowna część świąt, mogą to być makowce, serniki, a przede wszystkim piernik i same pierniczki. Jeżeli wciąż szukasz idealnych przepisów na słodkie wypieki, to przedstawiamy idealne propozycje na Boże Narodzenie!

                                  Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

                                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                                  Dania imbirem pachnące
                                  Dania imbirem pachnące
                                  Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
                                  Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
                                  Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
                                  Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło zdjęcia głównego: Bialy, Boguslaw/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości