Seromakowiec to hit świątecznego stołu. Sprawdź przepis na to pyszne ciasto

Seromakowiec na talerzu
Seromakowiec - przepis na pyszne, świąteczne ciasto
Źródło: Bialy, Boguslaw/Getty Images
Połączenie makowca i sernika? To jest możliwe! Wystarczy, że upieczesz seromakowiec. To proste ciasto, które łączy w sobie dwa ulubione zimowe smaki. Idealnie pasuje na świąteczny stół oraz jako słodki deser po postnej Wigilii. Sprawdź, jak prosto go przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boże Narodzenie w kuchni Dzień Dobry TVN

Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Źródło: Dzień Dobry TVN Online
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta

Seromakowiec - przepis krok po kroku

Składniki na seromakowiec:

  • sernik mielony - 1 kg,
  • jaja - 7,
  • masło - 80 g,
  • cukier puder - 250 g,
  • budyń waniliowy lub śmietanowy - opakowanie,
  • masa makowa w puszce - 900 g,
  • do ozdobienia: lukier.

Jak przygotować seromakowiec:

  1. Białka z pięciu jaj należy oddzielić od żółtek. Ciepłe masło połączyć z cukrem pudrem. Całość utrzeć na gładką masę.
  2. Cały czas miksując ,dodawać powoli ser, a następnie pięć żółtek - jedno po drugim, cały czas powoli miksując.
  3. Kiedy całość będzie jednolitą masą, cały czas miksując, dodać proszek budyniowy.
  4. Białka z jaj ubyć na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową.
  5. Ostatnie 2 jajka również rozdzielić - żółtko od białka.
  6. Białka ubić na sztywną masę. Masę makową dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać, aby całość się połączyła.
  7. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wykładaj masę na środku - 3 łyżki serowej, jedna makowej na serową. Dzięki temu ciasto będzie w pasy.
  8. Całość piec przez około 50 minut w 180 st. C, do suchego patyczka. Kiedy będzie gotowe, zostawić na 15 minut w piekarniku, aby nie opadło.
  9. Przyozdobić lukrem.

Jakie ciasto upiec na święta? Seromakowiec i nie tylko!

Ciasta i słodkie wypieki to nieodzowna część świąt, mogą to być makowce, serniki, a przede wszystkim piernik i same pierniczki. Jeżeli wciąż szukasz idealnych przepisów na słodkie wypieki, to przedstawiamy idealne propozycje na Boże Narodzenie!

podziel się:

Pozostałe wiadomości