Seromakowiec - przepis krok po kroku
Składniki na seromakowiec:
- sernik mielony - 1 kg,
- jaja - 7,
- masło - 80 g,
- cukier puder - 250 g,
- budyń waniliowy lub śmietanowy - opakowanie,
- masa makowa w puszce - 900 g,
- do ozdobienia: lukier.
Zobacz wideo: Anna Jones - jeden garnek, jedna planeta
Jak przygotować seromakowiec:
- Białka z pięciu jaj należy oddzielić od żółtek. Ciepłe masło połączyć z cukrem pudrem. Całość utrzeć na gładką masę.
- Cały czas miksując ,dodawać powoli ser, a następnie pięć żółtek - jedno po drugim, cały czas powoli miksując.
- Kiedy całość będzie jednolitą masą, cały czas miksując, dodać proszek budyniowy.
- Białka z jaj ubyć na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową.
- Ostatnie 2 jajka również rozdzielić - żółtko od białka.
- Białka ubić na sztywną masę. Masę makową dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać, aby całość się połączyła.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wykładaj masę na środku - 3 łyżki serowej, jedna makowej na serową. Dzięki temu ciasto będzie w pasy.
- Całość piec przez około 50 minut w 180 st. C, do suchego patyczka. Kiedy będzie gotowe, zostawić na 15 minut w piekarniku, aby nie opadło.
- Przyozdobić lukrem.
Zdrowa dieta
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Jakie ciasto upiec na święta? Seromakowiec i nie tylko!
Ciasta i słodkie wypieki to nieodzowna część świąt, mogą to być makowce, serniki, a przede wszystkim piernik i same pierniczki. Jeżeli wciąż szukasz idealnych przepisów na słodkie wypieki, to przedstawiamy idealne propozycje na Boże Narodzenie!
- Jak zrobić pyszny makowiec? Prosty przepis na ciasto bożonarodzeniowe
- Przepis na tradycyjny piernik – jak go zrobić?
- Niesamowity wegański piernik z pomidorów - sprawdź nasz pyszny przepis
- Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
- Pierniczki na święta– pyszne i kolorowe. Najlepsze przepisy i wskazówki
- Wegańskie serniki na święta - przepis na tofurnik i sernik z nerkowców
- Przepis na makową panienkę - pyszne ciasto idealnie na święta i nie tylko
- Ciastka orzeszki - prosty przepis na pyszną przekąskę na Boże Narodzenie
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Bialy, Boguslaw/Getty Images
podziel się: