Rosół dookoła świata. Sprawdź, jak zrobić ramen, zupę Pho i tradycyjny polski rosół

rosół
5 błędów w gotowaniu rosołu
Źródło: arfo/Getty Images

Rosół to klasyka kuchni, ale jego możliwości sięgają daleko poza tradycyjną wersję znaną z niedzielnych obiadów. Na całym świecie wywary mięsne i warzywne stanowią bowiem podstawę aromatycznych, rozgrzewających zup. Przepisy na kilka z nich zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński.

Kucharz przyrządził domowy polski rosół, rosół z łososia, domowy makaron do rosołu, ramen wołowy, klasyczną zupę Pho, a także zimowy bulion warzywny. Przepisy znajdziesz poniżej.

Domowy rosół

Składniki mięsne:

  • 2 duże udka z kurczaka,
  • 2 szyje indycze,
  • korpus indyczy lub kurzy,
  • 500 g szpondra,
  • 2 kacze udka,
  • 500 g pręgi wołowej.

Warzywa:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera (1/4 średniej wielkości warzywa),
  • 2 cebule,
  • por.

Przyprawy:

  • gałązka świeżego lubczyku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 5–6 ziaren ziela angielskiego,
  • 5–6 ziaren czarnego pieprzu,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Mięso dokładnie opłucz i przełóż do dużego garnka. Potem zalej zimną wodą (ok. 3–4 litry) i postaw na małym ogniu. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz moc do minimum. W trakcie gotowania na powierzchni rosołu pojawią się szumowiny, czyli zbita piana z białek. Regularnie usuwaj je łyżką, aby bulion pozostał klarowny. Po godzinie gotowania dodaj obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz por. Cebulę warto wcześniej przekroić na pół i opalić nad palnikiem lub przypalić na suchej patelni - nada to rosołowi piękny złocisty kolor. Na końcu wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz lubczyk. Całość gotuj na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny.

Rosół z łososia

Składniki:

  • świeży łosoś,
  • 5 marchewek,
  • 4 duże korzenie pietruszki,
  • por,
  • kilka gałązek tymianku,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól – do smaku,
  • łyżka pieprzu w ziarnach.

Przygotowanie:

Kawałki łososia dokładnie umyj i usuń skrzela. Następnie zalej je zimną wodą i odstaw na kilka minut. Marchew i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w plasterki. Do garnka włóż przygotowane kawałki łososia, pokrojone warzywa, por, tymianek, liście laurowe oraz ziele angielskie i pietruszkę. Dopraw pieprzem. Całość zalej około 2 litrami wody i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmij szumowiny z powierzchni. Rosół gotuj na bardzo małym ogniu przez 60 minut lub dłużej, aby wydobyć głęboki smak.

Domowy makaron do rosołu

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 550, 500 lub 480),
  • 10 żółtek,
  • łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka i wymieszaj widelcem. Następnie wsyp sól i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, dolej kilka łyżek wody. Ciasto rozwałkuj na cienkie płaty, a potem podsypując mąką, aby się nie kleiło. Przepuść ciasto przez wałkowarkę, stopniowo zmniejszając grubość, a następnie użyj nakładki do krojenia. Zagotuj 3 litry osolonej wody i gotuj makaron partiami - wystarczy chwila, aż wypłynie na powierzchnię. 

Ramen wołowy

Składniki:

  • kilogram kości wołowych ze szpikiem,
  • 500 g szpondra wołowego,
  • 500 g pręgi wołowej,
  • 2,5 litra wody,
  • marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 cebule,
  • łyżeczka ziaren pieprzu,
  • płaska łyżka soli,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 5 cm świeżego korzenia imbiru,
  • 30 g pasty sezamowej (tahini),
  • 4 duże ząbki czosnku.

Dodatkowo:

  • 300 g cienkiego makaronu do ramenu,
  • 4 jajka,
  • 2 dymki,
  • cienki szczypior,
  • 50 g grzybów shitake,
  • 50 g grzybów mun,
  • papryczka chilli,
  • 2 kapysty pak choi,
  • łyżka sezamu,
  • 4 cm imbiru,
  • szczypta płatków chili.

Przygotowanie:

Wlej wodę do dużego garnka. Potem dodaj kości wołowe oraz mięso. Następnie marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i umieść w garnku. Cebulę przekrój na pół i opal nad ogniem lub podpraż na suchej patelni, a następnie dodaj do bulionu. Wrzuć także pieprz i sól. Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie odcedź wywar, usuwając mięso, kości i warzywa. Oczyszczone mięso odłóż na później. Do gorącego wywaru dodaj sos sojowy i kontynuuj gotowanie na minimalnym ogniu.

Na suchej patelni podsmaż starty czosnek, świeży imbir oraz pastę sezamową tahini, aż do uzyskania intensywnego aromatu. Następnie dodaj tę mieszankę do bulionu i gotuj. Później możesz przecedzić wywar przez sitko, aby usunąć włókna imbiru. Odetnij pojedyncze liście Pak Choi i gotuj je w bulionie, następnie wyjmij i odłóż na bok. Suszone grzyby mun zalej wrzątkiem, a następnie drobno posiekaj. Jajka ugotuj na półtwardo, a po ugotowaniu ostudź je w zimnej wodzie i obierz.

Klasyczna zupa Pho z wołowiną

Składniki na wywar:

  • kilogram kości wołowych,
  • kilogram pręgi wołowej z kością lub ogona wołowego,
  • kilogram mostka wołowego,
  • 4 cebule,
  • duży korzeń imbiru (można opalić),
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • 4 goździki,
  • łyżeczka kopru włoskiego,
  • łyżka ziarnistego pieprzu,
  • laska cynamonu,
  • 10 łyżek sosu rybnego,
  • sól.

Dodatki:

  • makaron ryżowy,
  • pokrojone w paski mięso z wywaru,
  • pęczek kolendry,
  • dymka,
  • żółtko jajka,
  • pędy bambusa,
  • kiełki fasoli mung,
  • 2 limonki,
  • sosy: rybny, sojowy, hoisin, sriracha,
  • płatki chilli,
  • marynowane plasterki czosnku.

Przygotowanie:

Kości i pręgę umieść w dużym garnku, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj mięso bez kości i kontynuuj gotowanie. Później dodaj opaloną cebulę i imbir oraz przyprawy. Gotuj na bardzo małym ogniu przez co najmniej 6 godzin.

Pod koniec gotowania dopraw bulion, dodając sos rybny, cukier i sól według własnego smaku. Następnie wyłów mięso i przecedź bulion, usuwając przyprawy i resztki. Następnie w misce ułóż porcję ugotowanego makaronu ryżowego, dodaj pokrojone mięso oraz wybrane dodatki: pędy bambusa, kiełki fasoli mung, dymkę, kolendrę, pachnotkę i żółtko jajka. Całość zalej wrzącym bulionem.

Zimowy bulion warzywny

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1/4 selera,
  • pół pora,
  • pęczek pietruszki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 cm korzenia imbiru,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • łyżeczka czarnuszki,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • sól, pieprz,
  • łyżka sosu sojowego.

Przygotowanie:

Do pustego garnka dodaj grubo pokrojoną marchewkę, pietruszkę, opiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku oraz liście pora. Całość zalej wodą. Następnie dodaj imbir. Gdy całość się zagotuje, dodaj paprykę czerwoną, pęczek natki z pietruszki oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, 2 gwiazdki anyżu, czarnuszkę i zioła. Dodaj do tego też sos sojowy oraz olej sezamowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości