Rosół i schabowy z karkówką. Zawierucha z niedzielnym obiadem

Grzegorz Zawierucha zrobi trochę odmienioną wersję niedzielnego obiadu. Może w najbliższy weekend spróbujecie inaczej ugotować rosół? Do dzieła!

Tradycyjny rosół

Składniki:

  • 1 por
    • 4-5 liści selera i korzeń (kupić korzeń selera z liśćmi)
      • 2 łodygi selera naciowego
        • pęczek pietruszki naciowej
          • 1 cebula
            • 3 sztuki marchwi
              • 2 korzenie pietruszki
                • ¼ białej kapusty
                  • świeży lubczyk
                    • 40 dkg mięsa wołowego (szponder)
                      • 1 kura rosołowa
                        • 1 kaczka
                          • 3 ziela angielskie
                            • 3 liście laurowe
                              • 2 grzybki suszone

                                Sposób przygotowania rosołu:

                                Do zimnej wody wrzucamy mięso. Po około godzinie wrzucamy warzywa. Cebulę przed dodaniem opalamy porządnie nad palnikiem. Gotujemy około 3-4 godziny. W osobnym garnku gotujemy makaron według przepisu.

                                Kluseczki z kaszy manny

                                400 g kasza manna błyskawiczna

                                1 jajko

                                1,5 szklanki wody

                                chlorella

                                Sposób przygotowania >>> zobacz wideo.

                                Ciasto na naleśniki

                                2 jajka

                                szklanka mąki

                                2 szklanki mleka

                                sól i pieprz

                                Sposób przygotowania:

                                Składniki łączymy ze sobą, smażymy tradycyjne naleśniki. Gotowe zwijamy w rulon i kroimy na paski.

                                Pulpety

                                • 400 g mięsa mielonego wołowego
                                  • 1 l mleka
                                    • 1 bułka kajzerka
                                      • cebula
                                        • czosnek
                                          • 4 jajka
                                            • Porto
                                              • cebulka ze szczypiorem

                                                Schabowy z karkówką z zapiekanymi ziemniaczkami

                                                Składniki:

                                                • 3 kotlety schabowe
                                                  • 3 kawałki karkówki
                                                    • 2-3 jajka
                                                      • bułka tarta (może być panco)
                                                        • sól, pieprz
                                                          • mąka
                                                            • suszone pomidory w zalewie
                                                              • ser pleśniowy typu rokpol

                                                                Sposób przygotowania kotletów schabowych:

                                                                Karkówkę i schab rozbijamy osobno na około 3 mm grubości. Pomidory i ser siekamy, układamy plastrze schabu i przykrywamy plastrem karkówki. Brzegi mięsa i cały kotlet rozklepujemy tak, aby oba kawałki mięsa połączyły się ze sobą. Panierujemy jak schabowego.

                                                                Ziemniaki zapiekane

                                                                Składniki:

                                                                • 12 sztuk niedużych ziemniaków
                                                                  • 100 ml oliwy z oliwek
                                                                    • 1 łyżka ostrej papryki
                                                                      • 2 łyżki suszonego rozmarynu
                                                                        • 2 łyżki suszonego tymianku
                                                                          • 1 łyżka pieprzu
                                                                            • 1 łyżka soli

                                                                              Sposób przygotowania ziemniaków:

                                                                              Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Układamy na blasze do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek i oprószamy równomiernie wszystkimi przyprawami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na ok. 40 minut. Kilkakrotnie mieszamy, żeby się równomiernie zarumieniły. Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych.

                                                                              Sałatka z selera i ogórków kiszonych

                                                                              Składniki:

                                                                              • 1 seler
                                                                                • 8 ogórków kiszonych
                                                                                  • 2 jabłka
                                                                                    • 1 cebula
                                                                                      • 2 łyżeczki cukru
                                                                                        • 200 g kwaśnej śmietany 18 %

                                                                                          Sposób przygotowania sałatki:

                                                                                          Seler dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut). Następnie odstawiamy do ostudzenia i obieramy razem z jabłkami, ogórkami kiszonymi i cebulą. Wszystkie składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość doprawiamy do smaku cukrem. Dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 20 minut, do połączenia się składników. Serwujemy jako dodatek do kotleta schabowego.

                                                                                          Bartosz Krupa/East News

                                                                                          Bartosz Krupa/East News

                                                                                          Chcesz gotować w kuchni Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku i wyślij swój przepis!

                                                                                          Zobacz również, jak zrobić pulpety, pulpeciki i klopsiki Piotra Kucharskiego:

                                                                                          Autor: Paweł Jaskulski

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości