Przepisy kulinarne

Przepis na faworki Szymona Czerwińskiego, finalisty MasterChefa. Jak je zrobić?

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Szymon Czerwiński
arfo/Getty ImagesPrzepis na faworki Szymona Czerwińskiego, finalisty MasterChefa. Jak je zrobić?

Tłusty czwartek to święto w sam raz dla łasuchów. W tym dniu na stołach królują nie tylko pączki wszelkiego rodzaju, ale również faworki. W kuchni Dzień Dobry TVN, finalista MasterChefa, Szymon Czerwiński, przedstawił swój przepis na faworki. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki na faworki z przepisu Szymona Czerwińskiego

Składniki na faworki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1 łyżka cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 600 g gęstej, kwaśniej śmietany 12%,
  • smalec do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Wszystko o kawie

Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawyDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Sposób przygotowania faworków z przepisu Szymona Czerwińskiego

  1. 1Mąkę przesiej przez sito na stolnicę i uformuj kopiec. Do środka wbij żółtka, cukier, śmietanę sól i spiritus. Zagnieść i połącz ze sobą składniki. Wyrób kulę i ugniataj do chwili, aż ciasto będzie zwarte i sztywne.
  2. 2Rozwałkuj ciasto, następnie zawiń na pół i ponownie zagnięć. Czynność powtarzaj przez 15 minut. Zależy Nam, abyśmy wtłoczyli do ciasta jak najwięcej powietrza.
  3. 3Ciasto należy podzielić na dwie części i rozwałkować jak najcieniej. Nożem wytnij z ciasta prostokąty z nacięciem w środku. Przewlecz jeden koniec przez wycięty otwór, aby faworek miał ładny kształt.
  4. 4Smalec rozgrzej do 180 st. C i smaż po około minucie z każdej strony.
  5. 5Faworki posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Szymon Czerwiński

Źródło zdjęcia głównego: arfo/Getty Images

Pozostałe wiadomości