W kuchni Dzień Dobry TVN Małgorzata Mucha uczyła Filipa Chajzera, jak zrobić danie, które uwielbia wiele osób. Poznaj jej przepis na pyszne, klasyczne naleśniki.
Naleśniki pani Małgorzaty - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 4 łyżki oleju
- sól (szczypta)
- 2 szklanki gorącej wody
Składniki na farsz:
- 3 kostki sera białego (twaróg półtłusty mielony)
- 2 paczki skórki pomarańczowej
- żółtko
- olejek pomarańczowy
- cukier waniliowy
- 2 czubate łyżki cukru białego
- śmietana kremówka 30%
- płatki migdałowe
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania naleśników pani Małgorzaty
- 1Wymieszać jajka, mąkę, mleko, olej i szczyptę soli. Całość odstawić na 10 min., a następnie dodać 2 szklanki gorącej wody.
- 2Ciasto ponownie wymieszać i smażyć placki.
- 3Twaróg przełożyć do miski i podusić cały widelcem, dodać żółtko, wlać cały olejek pomarańczowy, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru. Wszystko razem wymieszać.
- 4Usmażone naleśniki uzupełnić serem i zwinąć w ruloniki. wszystkie naleśniki przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- 5Polać śmietaną i posypać płatkami migdałowymi.
- 6Piekarnik nagrzany na 180 st. C.
- 7Zapiec ok 20-25 min. (aż się zarumienią).
Zobacz także:
Źródło: Małgorzata Mucha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News