Azjatycka kuchni Piotra Kucharskiego, czyli japońskie curry udon i sernik bawełniany

Niebanalna – kuchnia orientalna
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Dzień Dobry TVN trwa akcja "W marcu jak w garncu". Tym razem kuchnia azjatycka, a w niej Piotr Kucharski przygotował dania będące przysmakami w Japonii. Sprawdź jego przepisy na curry udon i bawełniany sernik. 

Japońskie curry w proszku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki kurkumy
    • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 gwiazda anyżu
        • kilka goździków
          • 1 liść laurowy
            • 1 łyżeczka czosnku w proszku
              • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
                • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
                    • 3-4 ziela angielskie
                      • 1 łyżeczka mielonego imbiru
                        • 1 łyżeczka ziaren kolendry

                          Sposób przygotowania:

                          Wszystkie przyprawy umieścić na patelni i podprażyć aż zaczną intensywnie pachnieć. Przełożyć do moździerza, zostawić aż ostygną a następnie zmielić na proszek. Przechowywać w słoiku.

                          Japońskie curry udon
                          Japońskie curry udon
                          Japońskie curry udon
                          Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                          Japońskie curry udon - przepis krok po kroku

                          Składniki:

                          • 4 łyżki oleju,
                            • około 500 g karkówki,
                              • 2 duże cebule,
                                • 2 litry wywaru warzywno-grzybowego,
                                  • sos sojowy do smaku,
                                    • 500 g makaronu udon,

                                      Zasmażka curry:

                                      • 3 łyżki masła,
                                        • łyżka mąki pszennej,
                                          • 2 łyżki japońskiego curry (przepis powyżej).

                                            Do podania:

                                            • sezam do podania,
                                              • pęczek dymki do podania.

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Karkówkę pokroić w cienkie plastry i razem z cebulą pokrojona w piórka podsmażyć w garnku na oleju. Zalać wywarem i gotować przez około 30 minut.
                                                  1. W tym czasie ugotować makaron oraz zrobić zasmażkę.
                                                    1. Masło rozpuścić i podsmażyć na nim mąkę oraz przyprawy. Zasmażkę wymieszać z chochelką zupy i zalać nią zupę w garnku. Wymieszać i pogotować aż zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron. Doprawić sosem sojowym.
                                                      1. Podawać posypane sezamem oraz posiekaną dymką
                                                        Japoński sernik bawełniany
                                                        Japoński sernik bawełniany
                                                        Japoński sernik bawełniany
                                                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                        Japoński sernik bawełniany - przepis krok po kroku

                                                        Składniki:

                                                        • 6 jajek,
                                                          • 240 g kremowego sera do smarowania kanapek,
                                                            • 70 ml śmietany kremówki,
                                                              • 80 g masła,
                                                                • 80 g mąki pszennej tortowej,
                                                                  • łyżka otartej skórki z cytryny,
                                                                    • 80 g cukru,
                                                                      • 2 łyżki soku z cytryny.

                                                                        Do podania:

                                                                        • owoce jagodowe,
                                                                          • cukier puder.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            1. Tortownicę o wymiarach 22 cm owinąć dokładnie folią aluminiową, Wysmarować masłem, a spód wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia.
                                                                              1. W garnku zagotować wodę i ustawić temperaturę aby woda delikatnie się gotowała.
                                                                                1. W metalowej misce wymieszać serek, masło i kremówkę. Miskę ustawić na garnku z wodą i ubijać do momentu aż masa zrobi się puszysta, odstawić.
                                                                                  1. Do masy dodać żółtka i wymieszać aż całość dokładnie się połączy. Następnie przesiać do masy mąkę i delikatnie wymieszać aż cała mąka będzie wmieszana w masę. Na koniec dodać skórkę z cytryny i też wymieszać.
                                                                                    1. Na dużą blachę z piekarnika wylać około 3 cm gorącej wody i rozgrzać w piekarniku ustawionym na 150°C.
                                                                                      1. W czystej misce ubić białka na sztywno dodając powoli sok z cytryny oraz cukier.
                                                                                        1. Ubitą piane dodawać porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając.
                                                                                          1. Masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawić do piekarnika na blaszkę z wodą.
                                                                                            1. Piec około 80-90 minut.
                                                                                              1. Podawać posypane cukrem pudrem i owocami.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                                Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości