Jak upiec i udekorować babę wielkanocną? "To jest taka kwintesencja świąt"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Tradycja wielkanocnej baby
Tradycja wielkanocnej baby
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Wypiekanie baby wielkanocnej to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez słodkiego specjału, przygotowanego w oparciu o sprawdzoną recepturę i udekorowanego lukrem bądź apetyczną polewą czekoladową. W Dzień Dobry TVN przekonywał o tym Mistrz Świata i Mistrz Polski w cukiernictwie, Paweł Mieszała.

Wielkanocna baba - ciasto o bogatej historii i wyjątkowym smaku

Wielkanocna baba gości na polskich stołach od wieków. Jej nieprzeciętny smak doceniają osoby w każdym wieku. Paweł Mieszała nie ma co do tego żadnych wątpliwości.

- Są baby drożdżowe, są baby piaskowe, są baby gotowane (...). Wszystkie są doskonałe. Ja skłaniałbym się ku drożdżowej babie, czyli tak zwanej babie na młodziach, z dużą ilością bakalii (...). To jest taka kwintesencja naszych świąt wielkanocnych - ocenił Mistrz Świata i Mistrz Polski w cukiernictwie.

Przepis na idealną babę Pawła Mieszały

Składniki:

  • 100 ml mleka;
    • 60 g masła;
      • żółtko;
        • 40 g cukru kryształu;
          • 20 g drożdży;
            • 260 g mąki typu 500;
              • 80 g rodzynek;
                • 100 g skórki pomarańczowej;
                  • 80 g dyni kandyzowanej;
                    • 80 g moreli kandyzowanej;
                      • 40 g skórki cytrynowej.

                        Przygotowanie:

                        1. Jaja, cukier, mleko i drożdże podgrzewamy do temperatury 45 stopni. Następnie dodajemy połowę mąki i dokładnie łączymy.
                          1. Dodajemy rozpuszczony tłuszcz, sól i pozostałą część mąki. Po wyrobieniu ciasta dodajemy namoczone w gorącej wodzie i dokładnie odsączone rodzynki, dynię, skórkę z cytryn i pomarańczy.
                            1. Ciasto delikatnie mieszamy, wkładamy do formy wysmarowanej masłem i odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
                              1. Babę dekorujemy po schłodzeniu lukrem.

                                Dekorujemy wielkanocne babki. Zobacz wideo:

                                Dekorujemy wielkanocne babki
                                Źródło: Dzień Dobry TVN

                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

                                Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                Zobacz także:

                                Autor: Magdalena Brzezińska

                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości