Francuskie raclette - przepis Caroliny Pietyry

sery
Deska serów
Źródło: GettyImages/Diana Miller
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem rządzą najlepsze sery. Przygotowaniem pysznych i aromatycznych dań z ich użyciem zajęła się Carolina Pietyra. Jak zrobić francuskie raclette? Sprawdź przepis.

Raclette - przepis

  • 1 sałata lodowa
    • 1 endywia
      • 300 g Prosciutto di Parma
        • 200 g korniszonów
          • 4 plastry sera raclette - każdy grubości 3 mm
            • 3 łyżki oliwy z oliwek
              • 1 łyżka octu balsamicznego
                • 1 łyżka miodu
                  • sól
                    • świeżo zmielony pieprz

                      Raclette - sposób przygotowania

                      1. Ziemniaki obrać i ugotować. Kiedy ziemniaki będą się gotować, przygotować sałatkę - umyć i osuszyć sałatę, endywię oraz jabłko.
                        1. Sałatę podzielić na liście, endywię pokroić na pół, wzdłuż i następnie na trzy milimetrowe plastry. Jabłko obrać, pozbawić serca i pokroić w drobną kosteczkę.
                          1. Całość wymieszać w dużej misce. Przygotować dressing.
                            1. W misce wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i sól.
                              1. Na talerzach gości ułożyć porcję sałaty, Prosciutto di Parma oraz korniszonów.
                                1. Tuż po odcedzeniu ziemniaków rozgrzać dużą teflonową patelnię. Ułożyć na niej plastry sera i roztapiać je około 3 minuty.
                                  1. W tym czasie wyłożyć na talerze ziemniaki i polać sałatę dressingiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Przelać ser na ziemniaki.

                                    Zobacz także:

                                    Źródło: Carolina Pietyra

                                    Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/Diana Miller

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości