Tofuczniaki i inne pyszne przepisy na placki z okazji Dnia Placków

Placki z cukinii
Pyszne placki w Dzień Placków
Źródło: vaaseenaa/Getty Images
Placki ziemniaczane zna każdy. Z pozostałymi bywa różnie, a warto wiedzieć, że można je zrobić z nawet najbardziej niespodziewanych składników. W zależności od tego, z czego są przygotowane i jak podane, mogą pełnić rolę śniadania, obiadu, przekąski, deseru itd. Z okazji obchodzonego 2 grudnia Dnia Placków, na który placki zdecydowanie zasługują, dzielimy się pysznymi przepisami.

Placki dobre na wszystko

Placki to bardzo "wdzięczna" forma jedzenia. Można je robić z bardzo szerokiej gamy składników, a ich przygotowanie zwykle jest bardzo proste. Mogą być słone, słodkie, kwaśne, itd. Można je smażyć i piec, podawać w wersji skąpanej w tłuszczu i tej fit. Nic dziwnego, że placki doczekały się swojego dnia w kalendarzu, który wypada 2 grudnia. Z tej okazji dzielimy się przepisem na wyjątkowe placki i całą listą plackowych propozycji, które umieściliśmy wcześniej w naszej kuchni - linki z przepisami poniżej.

Racuchy, czyli pyszne placki na słodko
Racuchy, czyli pyszne placki na słodko
Źródło: Dzień Dobry TVN

Tofuczniaki, czyli placki z wędzonego tofu - prosty przepis

Składniki:

  • 2 kostki wędzonego tofu lub jedna duża, około 400 g,
    • 2 jajka,
      • ok 80 g mąki pszennej graham lub jaglanej,
        • ok 20 g mielonego siemienia lnianego,
          • sól, pieprz ziołowy,
            • olej do natłuszczenia patelni,
              • sok z cytryny.

                Sposób przygotowania:

                1. Tofu rozkruszyć i zblendować na gładką masę z jajkiem.
                  1. Do masy dodać przyprawy, mąkę oraz siemię lniane i całość zagnieść.
                    1. Wstawić do lodówki na ok. godzinę, aby siemię napęczniało a masa stała się bardziej zwarta.
                      1. Ceramiczną lub teflonową patelnię natłuścić olejem i dobrze rozgrzać.
                        1. Mokrymi dłońmi formować z masy kulki, spłaszczać je w dłoniach, a następnie kłaść na patelni.
                          1. Gdy brzegi powoli nabiorą rumieńców, odwrócić tofuczniaki na drugą stronę.
                            1. Po zdjęciu z patelni skropić delikatnie świeżym sokiem z cytryny.

                              Tofuczniaki najlepiej smakują z tzatzikami, soem czosnkowym, grzybowym lub gulaszem warzywnym.

                              Sprawdź najlepsze przepisy na pyszne placki

                              Autor: Diana Ryściuk

                              Źródło zdjęcia głównego: vaaseenaa/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości