Przepisy kulinarne

Tofuczniaki i inne pyszne przepisy na placki z okazji Dnia Placków

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Placki z cukinii

Placki ziemniaczane zna każdy. Z pozostałymi bywa różnie, a warto wiedzieć, że można je zrobić z nawet najbardziej niespodziewanych składników. W zależności od tego, z czego są przygotowane i jak podane, mogą pełnić rolę śniadania, obiadu, przekąski, deseru itd. Z okazji obchodzonego 2 grudnia Dnia Placków, na który placki zdecydowanie zasługują, dzielimy się pysznymi przepisami.

Placki dobre na wszystko

Placki to bardzo "wdzięczna" forma jedzenia. Można je robić z bardzo szerokiej gamy składników, a ich przygotowanie zwykle jest bardzo proste. Mogą być słone, słodkie, kwaśne, itd. Można je smażyć i piec, podawać w wersji skąpanej w tłuszczu i tej fit. Nic dziwnego, że placki doczekały się swojego dnia w kalendarzu, który wypada 2 grudnia. Z tej okazji dzielimy się przepisem na wyjątkowe placki i całą listą plackowych propozycji, które umieściliśmy wcześniej w naszej kuchni - linki z przepisami poniżej.

Racuchy, czyli pyszne placki na słodko
Racuchy, czyli pyszne placki na słodko Racuchy, czyli pyszne placki na słodko Źródło: Dzień Dobry TVN

Tofuczniaki, czyli placki z wędzonego tofu - prosty przepis

Składniki:

  • 2 kostki wędzonego tofu lub jedna duża, około 400 g,
  • 2 jajka,
  • ok 80 g mąki pszennej graham lub jaglanej,
  • ok 20 g mielonego siemienia lnianego,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • olej do natłuszczenia patelni,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. 1Tofu rozkruszyć i zblendować na gładką masę z jajkiem.
  2. 2Do masy dodać przyprawy, mąkę oraz siemię lniane i całość zagnieść.
  3. 3Wstawić do lodówki na ok. godzinę, aby siemię napęczniało a masa stała się bardziej zwarta.
  4. 4Ceramiczną lub teflonową patelnię natłuścić olejem i dobrze rozgrzać.
  5. 5Mokrymi dłońmi formować z masy kulki, spłaszczać je w dłoniach, a następnie kłaść na patelni.
  6. 6Gdy brzegi powoli nabiorą rumieńców, odwrócić tofuczniaki na drugą stronę.
  7. 7Po zdjęciu z patelni skropić delikatnie świeżym sokiem z cytryny.

Tofuczniaki najlepiej smakują z tzatzikami, soem czosnkowym, grzybowym lub gulaszem warzywnym.

Sprawdź najlepsze przepisy na pyszne placki

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: vaaseenaa/Getty Images

Pozostałe wiadomości