Placki dobre na wszystko
Placki to bardzo "wdzięczna" forma jedzenia. Można je robić z bardzo szerokiej gamy składników, a ich przygotowanie zwykle jest bardzo proste. Mogą być słone, słodkie, kwaśne, itd. Można je smażyć i piec, podawać w wersji skąpanej w tłuszczu i tej fit. Nic dziwnego, że placki doczekały się swojego dnia w kalendarzu, który wypada 2 grudnia. Z tej okazji dzielimy się przepisem na wyjątkowe placki i całą listą plackowych propozycji, które umieściliśmy wcześniej w naszej kuchni - linki z przepisami poniżej.
Tofuczniaki, czyli placki z wędzonego tofu - prosty przepis
Składniki:
- 2 kostki wędzonego tofu lub jedna duża, około 400 g,
- 2 jajka,
- ok 80 g mąki pszennej graham lub jaglanej,
- ok 20 g mielonego siemienia lnianego,
- sól, pieprz ziołowy,
- olej do natłuszczenia patelni,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Tofu rozkruszyć i zblendować na gładką masę z jajkiem.
- Do masy dodać przyprawy, mąkę oraz siemię lniane i całość zagnieść.
- Wstawić do lodówki na ok. godzinę, aby siemię napęczniało a masa stała się bardziej zwarta.
- Ceramiczną lub teflonową patelnię natłuścić olejem i dobrze rozgrzać.
- Mokrymi dłońmi formować z masy kulki, spłaszczać je w dłoniach, a następnie kłaść na patelni.
- Gdy brzegi powoli nabiorą rumieńców, odwrócić tofuczniaki na drugą stronę.
- Po zdjęciu z patelni skropić delikatnie świeżym sokiem z cytryny.
Tofuczniaki najlepiej smakują z tzatzikami, soem czosnkowym, grzybowym lub gulaszem warzywnym.
Sprawdź najlepsze przepisy na pyszne placki
- Placki ziemniaczane z piekarnika - lżejsza alternatywa tradycyjnej potrawy
- Chrupiące placuszki z cukinii
- Przepis na bombolki, czyli podhalańskie placki z miodem
- Fuczki - pyszne placki z kapusty kiszonej prosto z Podkarpacia
- Słodkie i puszyste śniadanie – placki, racuchy, pancakesy
- Placki z selera z kozim serem i wędzonym łososiem
- Proziaki. Przepis na proste placki z Podkarpacia
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: vaaseenaa/Getty Images
podziel się: