Przepisy kulinarne

Nalewka z czarnej porzeczki. Jak ją przygotować?

Przepisy kulinarne

Owoce czarnej porzeczki

Nalewki domowe to rodzaj alkoholu, który z powodzeniem można przygotować, nawet jeśli nie ma się w tym doświadczenia. Szczególnie nieskomplikowane są receptury na trunki z miękkich owoców, których nie trzeba drylować i kroić. Do takich należy czarna porzeczka, a sezon na nią wypada w lipcu. Nalewka z czarnej porzeczki świetnie smakuje jako aperitif i doskonale pasuje do dań mięsnych.

Czarna porzeczka – właściwości odżywcze i prozdrowotne

Czarna porzeczka jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C. Zawiera także witaminy z grupy B, błonnik, minerały oraz sporo flawonoidów, związków, które działają detoksykująco, przeciwstarzeniowo i obniżają poziom złego cholesterolu.

Preparaty na bazie tego owocu wspierają odporność, mają zastosowanie w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych i w zapobieganiu chorobom układu krążenia oraz metabolicznych, m.in. cukrzycy typu 2. Z czarnych porzeczek można przygotować np. soki, dżemy czy kompoty.

Nalewka z czarnej porzeczki oprócz tego, że łagodzi ból gardła i przebieg przeziębienia, pomaga także na niestrawność.

Jak zrobić domową nalewkę z czarnej porzeczki?

Wybierając owoce na nalewkę należy zwrócić uwagę na to, były dojrzałe. Nie powinny być popękane czy nadpsute.

Składniki na ok. 1,5 litra nalewki:

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1,5 l alkoholu 70%
  • 50 dkg cukru
  • 2-3 liście trawy żubrówki
  • 2 łyżki suszonych owoców jałowca
  • 5 liści czarnej porzeczki

Przygotowanie:

  • Przebierz owoce czarnej porzeczki, aby pozbyć się uszkodzonych, usuń szypułki. Owoce umyj w chłodnej wodzie i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Włóż je do dużego słoja. Dodaj liście porzeczki i połącz wszystko z alkoholem. Odstaw na miesiąc w chłodne i ciemne miejsce. Od czasu do czasu, ostrożnie potrząsaj słojem, by składniki dobrze się wymieszały.
  • Po miesiącu odcedź owoce przez sito oddzielić owoce, a zalewę przelej do innego naczynia. Przesyp owoce cukrem, wymieszaj i odstaw na 5-7 dni w chłodne miejsce. W tym czasie kilka razy je przemieszaj.
  • Wyjmij z porzeczek liście i jałowiec i zalej owoce alkoholem z pierwszego etapu. Sprawdź, czy odpowiada ci słodycz nalewki i ewentualnie dodaj trochę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i znów odstaw na kilka dni.
  • Kolejny krok to odfiltrowanie miąższu, np. przez gazę i przelanie nalewki do butelek. Aby trunek nabrał odpowiedniego smaku i aromatu, umieść go w chłodnym miejscu na co najmniej kilka miesięcy.

Zobacz wideo: Czarna porzeczka - witaminowa bomba

Zobacz także:

Czekolada - dlaczego tak trudno ją odstawić? Ekspertki tłumaczą, czy można się od niej uzależnić

Lody bez glutenu. Skład, domowe sposoby przygotowania

Prowiant na drogę. Pomysły na zdrowe przekąski

Autor: Magdalena Zamkutowicz

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

Pozostałe wiadomości