Materiał promocyjny

Miodowa tarta, koktajl i łosoś - pyszne dania Sebastiana Olmy z miodem rzepakowym

Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Miód to naturalne źródło energii oraz substancji korzystnych dla naszego zdrowia. Ten wytwarzany z rzepaku poprawia koncentrację, a także przyspiesza i wspomaga regenerację nie tylko po wysiłku fizycznym, ale i psychicznym. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dania z miodem rzepakowym - tartę miodową z orzechami i bitą śmietaną, koktajl na wodzie kokosowej z miodem, kurkumą i imbirem oraz łososia pieczonego w miodzie z młodymi marchewkami i limonką. 

Miód rzepakowy jest niezwykle delikatny, a do tego po krystalizacji pozostaje idealnie kremowy i miękki, w sam raz do smarowania. Dzięki temu jako dodatek do potraw nie zmienia ich smaku. 

Tarta miodowa z orzechami i bitą śmietaną - przepis

Tarta miodowa z orzechami i bitą śmietaną
Tarta miodowa z orzechami i bitą śmietaną
Tarta miodowa z orzechami i bitą śmietaną
Źródło: Michał Zebrowski/East News

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
    • 200 g mąki migdałowej,
      • 75 g brązowego cukru,
        • 200 g masła,
          • 2 żółtka.

            Sposób przygotowania:

            Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak, aby wlana później czekolada, się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piecz w 185 st. C przez około 20 min. Wyjmij i odstaw.

            Pozostałe składniki:

            • ciasto kruche na słodko,
              • 2 szklanki (480 ml) mleka,
                • szklanka (240 ml) gęstej śmietany,
                  • 3 duże jajka,
                    • ½ szklanki (170 g) miodu rzepakowego,
                      • ⅓ szklanki (73 g) jasnego brązowego cukru, opakowanie,
                        • ⅓ szklanki (79 g) cukru pudru,
                          • 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
                            • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
                              • ⅛ łyżeczki soli,
                                • bita śmietana do dekoracji, opcjonalnie,
                                  • miód do dekoracji, opcjonalnie.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Podgrzej mleko i śmietankę w średnim rondlu na małym ogniu, aż do zagotowania. Ubij jajka, miód, oba cukry, skrobię kukurydzianą, wanilię i sól razem w misce. Powoli wlewaj ciepłe mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając. Po wlaniu całego mleka przelej mieszaninę z powrotem do rondla i gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż krem zgęstnieje i przylgnie do łyżki. Zwiększ temperaturę piekarnika do 190 st. C. Wlej zagęszczony krem przez sito o drobnych oczkach do wypieczonej tarty i piecz przez dodatkowe 12-15 min., aż brzegi się zetną, ale środek pozostanie miękki. Ostudź całkowicie tarte i pokrój na mniejsze części. Tuż przed podaniem udekoruj kawałki tarty bitą śmietaną, orzechami i opcjonalnie odrobiną miodu.

                                    Koktajl z miodem, kurkumą i imbirem na wodzie kokosowej - przepis

                                    Koktajl z miodem, kurkumą i imbirem na wodzie kokosowej
                                    Koktajl z miodem, kurkumą i imbirem na wodzie kokosowej
                                    Koktajl z miodem, kurkumą i imbirem na wodzie kokosowej
                                    Źródło: Michał Zebrowski/East News

                                    Składniki:

                                    • szklanka wody kokosowej,
                                      • korzeń świeżego imbiru, obranego (lub łyżeczka mielonego imbiru),
                                        • ½ łyżeczki kurkumy w proszku lub
                                          • ¼ szklanki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego,
                                            • 2 łyżki miodu rzepakowego,
                                              • szczypta soli morskiej w płatkach,
                                                • szczypta zielonego pieprzu w zalewie.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze kuchennym. Odcedź przez sitko, aby uzyskać sam płyn. Do szklanki dodaj kilka kostek lodu, następnie wlej napój i na wierzch dodaj kilka listków mięty i plaster cytryny do dekoracji.

                                                  Łosoś pieczony w miodzie z młodymi marchewkami i limonką - przepis

                                                  Łosoś pieczony w miodzie z młodymi marchewkami i limonką
                                                  Łosoś pieczony w miodzie z młodymi marchewkami i limonką
                                                  Łosoś pieczony w miodzie z młodymi marchewkami i limonką
                                                  Źródło: Michał Zebrowski/East News

                                                  Składniki:

                                                  • pęczek młodych marchewek,
                                                    • 50 g masła klarowanego,
                                                      • 50 g miodu rzepakowego,
                                                        • limonka,
                                                          • 1 kg fileta z łososia,
                                                            • sól i pieprz do smaku,
                                                              • 2 limonki,
                                                                • 100 g miodu rzepakowego.

                                                                  Składniki na sos:

                                                                  • 100 g miodu rzepakowego,
                                                                    • płatki chili,
                                                                      • limonka
                                                                        • świeży imbir,
                                                                          • pęczek szczypiorku,
                                                                            • opakowanie dzikiego brokułu.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Młode marchewki obierz i podsmaż na klarownym maśle, tak aby były lekko brązowe, z dodatkiem miodu i soku z limonki. Filet łososia potnij na plastry szerokości około 4 cm, oprósz solą, pieprzem, skórką z limonki i posmaruj miodem. Na blaszce do pieczenia ułóż młode marchewki, dodaj kawałki łososia, limonki i wstaw wszystko do piekarnika na 20 min. do 190 st. C. W rondelku podgrzej miód rzepakowy, dodaj do niego płatki chili, sok z limonki, posiekany imbir i podgrzej, aż miód się rozpuści. Zdejmij z ognia. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek. Dziki brokuł ugotuj w posolonej wodzie. Po wyjęciu ryby z piekarnika ułóż porcję na talerzu, dodając marchewki i brokuły, całość polej sosem.

                                                                              Plansza
                                                                              Miody - plansza
                                                                              Plansza
                                                                              Źródło: Materiały sponsora

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                              Materiał promocyjny
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości