Tort marlenka to wielowarstwowe ciasto składające się z miodowych blatów ciasta przełożonych masą kajmakową. Produkty do przygotowania tego tortu są łatwo dostępne – kajmak można przygotować samodzielnie, gotując przez kilka godzin we wrzącej wodzie puszkę z mlekiem skondensowanym albo kupić gotową masę kajmakową lub krówkową. Samo przygotowanie ciasta jest stosunkowo łatwe, dlatego tego wyzwania z powodzeniem mogą podjąć się również osoby niewprawione w pieczeniu.
Przepisy Andrzeja Polana
Placek miodowy przekładany słodką masą budyniową może zastąpić tradycyjny tort z bitą śmietaną, który jest podawany na różnego rodzaju uroczystości. Warto jednak pamiętać o jego wcześniejszym przygotowaniu, ponieważ żeby ciasto nabrało niezbędnej miękkości, powinno być przechowywane około 12 godzin w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej i wstawić na całą noc.
Marlenka czekoladowa – przepis
Przygotowanie placka marlenki, czyli czeskiego miodownika, składa się z 3 etapów: najpierw należy przygotować ciasto miodowe, następnie masę budyniową oraz dekoracje. Składniki wykorzystywane do przyrządzenia tego wypieku są ogólnodostępne, a samo przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane. Ciasto marlenka wedle poniższego przepisu będzie miało wymiary około 25 cm na 30 cm.
Składniki do upieczenia ciasta:
- 600 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- 250 g cukru pudru,
- 1 łyżka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka octu,
- 2 jajka.
Ciasto marlenka możesz przygotować także bez pieczenia , wykorzystując gotowy placek ze sklepu.
Składniki do przyrządzenia masy budyniowej:
- 1 puszka masy krówkowej lub puszka (400 g) słodkiego mleka skondensowanego,
- 250 g masła,
- 1 budyń waniliowy bez cukru,
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki cukru.
Składniki do udekorowania miodownika :
- szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- 100 g czekolady mlecznej.
Przygotowanie czekoladowej marlenki:
Puszkę mleka skondensowanego umieść w garnku z wodą tak, żeby cała była pod wodą. Gotuj mleko około 2,5 godziny na małym ogniu, następnie pozostaw je do wystygnięcia.
Teraz przygotuj blaty ciasta. Do garnka włóż masło, dodaj miód i cukier puder, następnie podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając aż składniki się połączą, a masa będzie miała jasnożółty kolor. W occie rozpuść sodę, dodaj do garnka i dalej podgrzewaj masę. Kiedy jej kolor zmieni się na pomarańczowy, zdejmij garnek z ognia. Masę odstaw na 5 minut, żeby lekko przestygła, co jakiś czas możesz ją przemieszać. Następnie dodaj kolejno jajka, mieszając cały czas masę. Dodaj stopniowo mąkę, mieszaj do momentu, w którym masa będzie na tyle gęsta, że mieszanie łyżką będzie trudne. Wyłóż ją wtedy na blat, dodaj mąkę i wyrób ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto podziel na 6 równych części. Każdą część rozwałkuj jak najcieniej na papierze do pieczenia. Jeśli ciasto klei się w trakcie wałkowania, możesz posypywać wałek mąką. Każdy prostokąt ciasta powinien być rozwałkowany co wymiarów około 25 cm na 30 cm. Tak przygotowane ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 7 minut, aż uzyska ciemnozłoty odcień. Każdy z sześciu upieczonych blatów przytnij nożykiem, żeby miały identyczny kształt. Ciasta pozostaw do całkowitego wystygnięcia, w tym czasie z okrawków ciasta zrób drobne okruchy, wrzucając je do woreczka foliowego i ściskając dłońmi. Możesz również włożyć je do woreczka foliowego i rozwałkować.
Następnie przygotuj masę budyniową. Budyń ugotuj wedle przepisu z opakowania, następnie odstaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj na puszystą masę, następnie dodaj stopniowo masę krówkową lub kajmakową oraz budyń. Blaty ciasta przełóż masą, również najwyższą warstwę ciasta możesz posmarować masą lub kajmakiem, jeśli zostały ci resztki z puszki. Górny blat posyp pokruszonym ciastem i ozdób posiekaną czekoladą i orzechami. Możesz również roztopić czekoladę i narysować nią dowolne wzory. Tort miodowy przed podaniem powinien być chłodzony w lodówce około 12 godzin. Wiele osób ceni sobie miodownik z orzechami, rzeczywiście orzechów możesz użyć nie tylko do dekoracji ciasta, możesz również je potłuc i dodać do masy budyniowej, którą przekładasz ciasto. Nie obawiaj się, że ciasto będzie do wyrzucenia, bo blaty ciasta są twarde – powinny zmięknąć pod wpływem nałożonej na nie wilgotnej masy budyniowo-kajmakowej.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ekspertka ocenia dietę 1000 kcal: "To przestępstwo"
- Co pić w czasie upałów? Te napoje nie tylko nawadniają, ale także wspomagają odchudzanie
- Eksperymentuj w kuchni z Andrzejem Polanem. Poznaj przepisy na letnie dania
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Portland Press Herald/Getty Images