Przepisy kulinarne

Eksperymentuj w kuchni z Andrzejem Polanem. Poznaj przepisy na letnie dania

Przepisy kulinarne

Źródło:
Andrzej Polan
Lekko i smacznie według Andrzeja Polana

Szukasz pomysłu na lekkie, pełne warzyw potrawy? Skorzystaj z nowych przepisów Andrzeja Polana. Sprawdź, jak przygotować kurki, cukinię, guacamole i kurczaka. Tymi daniami zachwycisz rodzinę i gości.

Kurki na lato jak w domu

Składniki:

  • 500 g świeżych kurkek,
  • Apetina kubek classic,
  • masło klarowane do smażenia,
  • szczypiorek, koperek, natka pietruszki,
  • 2 bułki rustykalne.

Sposób przygotowania:

  1. 1Bułki rwiemy na mniejsze kawałki niczym duże okruchy.
  2. 2Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i lekko wysmażamy na złoty kolor. Następnie wrzucamy oczyszczone kurki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  3. 3Na koniec wszystko posypujemy serem Apetina.
Kurki według przepisu Andrzeja Polana.
Kurki z bułką rustykalną Kurki według przepisu Andrzeja Polana. Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Guacamole na lato jak u Greka

Składniki:

  • 4-5 szt. dojrzałych awokado,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • czerwona papryka pieczona w zalewie,
  • ser Apetina snack z mango i chilli,
  • 1 ostra papryka,
  • świeża kolendra,
  • koperek,
  • chleb kukurydziany lub bułki,
  • masło klarowane do smażenia,

Sposób przygotowania:

  • Avocado ucieramy w misce i łączymy z sokiem z cytryny, solą, czarnym pieprzem.
  • Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę pieczoną, cienkie paski ostrej papryki. Na koniec ser Apetina. Jeszcze zioła.
  • Pieczywo kroimy jak najcieniej i obsmażamy na złoty kolor na maśle.
  • Guacamole podajemy na grzankach posypane raz jeszcze Apetiną wymieszaną z posiekanymi ziołami.
Kanapki z guacamole według przepisu Andrzeja Polana.
Guacamole Kanapki z guacamole według przepisu Andrzeja Polana. Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Cukinia na lato jak pizza od Włocha

Składniki:

  • 4 cukinie średniej wielkości,
  • 200 g ser Apetina wiórki Mozzarella,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 4 jajka,
  • 4-5 pomidorów polskich,
  • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego,
  • oregano świeże, bazylia świeża,
  • 150 g kindziuka w plastrach,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. 1Cukinię kroimy wzdłuż w plastry na grubość około 1 cm.
  2. 2Jajka doprawiamy solą, pieprzem. Cukinię obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor, kindziuka przesmażamy na chrupiąco.
  3. 3Pomidory miksujemy z bazylią i oregano, łączymy z ketchupem. Sosem smarujemy pizzę cukiniową wykładamy ser apetina, plasterki kabanosa i podajemy. Oczywiście posypujemy posiekaną bazylią.
Pizza bez ciasta według przepisu Andrzeja Polana.
Pizza z cukinii Pizza bez ciasta według przepisu Andrzeja Polana. Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Kurczak na lato jak od Polana

Składniki:

  • 4 szt. pierś z kurczaka
  • masło klarowane do smażenia,
  • pieprz, sól do smaku,
  • papryka czerwona ostra w proszku,
  • 2 pomidory,
  • 2 brzoskwinie,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 cytryny,
  • Apetina snack z mango i chilli,
  • jako dodatek Apetina kubek classic,
  • odrobina wody lub bulionu.

Sposób przygotowania:

  1. 1Pierś kurczaka nacinamy w poprzek ale nie do końca.
  2. 2Pomidory, cytryny, brzoskwinię i cebulę kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w nacięciach kurczaka. Tak przygotowane piersi
  3. 3smażymy na patelni, kiedy tylko poczujemy aromat przysmażonego mięsa, posypujemy wszystko serem Apetina dodajemy śmietankę i troszkę wody lub bulionu. Przykrywamy patelnię pokrywka i dusimy jeszcze chwilę.

Zobacz także:

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Sylwia Kowalska/Dzień Dobry Wakacje

Pozostałe wiadomości