Kurki na lato jak w domu
Składniki:
- 500 g świeżych kurkek,
- Apetina kubek classic,
- masło klarowane do smażenia,
- szczypiorek, koperek, natka pietruszki,
- 2 bułki rustykalne.
Sposób przygotowania:
- Bułki rwiemy na mniejsze kawałki niczym duże okruchy.
- Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i lekko wysmażamy na złoty kolor. Następnie wrzucamy oczyszczone kurki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
- Na koniec wszystko posypujemy serem Apetina.
Guacamole na lato jak u Greka
Składniki:
- 4-5 szt. dojrzałych awokado,
- sok z 1 cytryny,
- sól do smaku,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 4 ogórki gruntowe,
- czerwona papryka pieczona w zalewie,
- ser Apetina snack z mango i chilli,
- 1 ostra papryka,
- świeża kolendra,
- koperek,
- chleb kukurydziany lub bułki,
- masło klarowane do smażenia,
Sposób przygotowania:
- Avocado ucieramy w misce i łączymy z sokiem z cytryny, solą, czarnym pieprzem.
- Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę pieczoną, cienkie paski ostrej papryki. Na koniec ser Apetina. Jeszcze zioła.
- Pieczywo kroimy jak najcieniej i obsmażamy na złoty kolor na maśle.
- Guacamole podajemy na grzankach posypane raz jeszcze Apetiną wymieszaną z posiekanymi ziołami.
Cukinia na lato jak pizza od Włocha
Składniki:
- 4 cukinie średniej wielkości,
- 200 g ser Apetina wiórki Mozzarella,
- bułka tarta do panierowania,
- 4 jajka,
- 4-5 pomidorów polskich,
- 2-3 łyżki ketchupu pikantnego,
- oregano świeże, bazylia świeża,
- 150 g kindziuka w plastrach,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cukinię kroimy wzdłuż w plastry na grubość około 1 cm.
- Jajka doprawiamy solą, pieprzem. Cukinię obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor, kindziuka przesmażamy na chrupiąco.
- Pomidory miksujemy z bazylią i oregano, łączymy z ketchupem. Sosem smarujemy pizzę cukiniową wykładamy ser apetina, plasterki kabanosa i podajemy. Oczywiście posypujemy posiekaną bazylią.
Kurczak na lato jak od Polana
Składniki:
- 4 szt. pierś z kurczaka
- masło klarowane do smażenia,
- pieprz, sól do smaku,
- papryka czerwona ostra w proszku,
- 2 pomidory,
- 2 brzoskwinie,
- 1 cebula czerwona,
- 2 cytryny,
- Apetina snack z mango i chilli,
- jako dodatek Apetina kubek classic,
- odrobina wody lub bulionu.
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka nacinamy w poprzek ale nie do końca.
- Pomidory, cytryny, brzoskwinię i cebulę kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w nacięciach kurczaka. Tak przygotowane piersi
- smażymy na patelni, kiedy tylko poczujemy aromat przysmażonego mięsa, posypujemy wszystko serem Apetina dodajemy śmietankę i troszkę wody lub bulionu. Przykrywamy patelnię pokrywka i dusimy jeszcze chwilę.
Zobacz także:
- Chłodnik z arbuza z serem feta i miętą - prosty przepis
- Sok wiśniowy – jak zrobić dobry sok z wiśni? Właściwości i przepisy
- Śniadania idealne na upały. Co jeść, gdy nie dopisuje nam apetyt?
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Sylwia Kowalska/Dzień Dobry Wakacje
Materiał promocyjny
podziel się: