Materiał promocyjny

Eksperymentuj w kuchni z Andrzejem Polanem. Poznaj przepisy na letnie dania

Lekko i smacznie według Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na lekkie, pełne warzyw potrawy? Skorzystaj z nowych przepisów Andrzeja Polana. Sprawdź, jak przygotować kurki, cukinię, guacamole i kurczaka. Tymi daniami zachwycisz rodzinę i gości.

Kurki na lato jak w domu

Składniki:

  • 500 g świeżych kurkek,
    • Apetina kubek classic,
      • masło klarowane do smażenia,
        • szczypiorek, koperek, natka pietruszki,
          • 2 bułki rustykalne.

            Sposób przygotowania:

            1. Bułki rwiemy na mniejsze kawałki niczym duże okruchy.
              1. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i lekko wysmażamy na złoty kolor. Następnie wrzucamy oczyszczone kurki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
                1. Na koniec wszystko posypujemy serem Apetina.
                  Kurki według przepisu Andrzeja Polana.
                  Kurki z bułką rustykalną
                  Kurki według przepisu Andrzeja Polana.
                  Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                  Guacamole na lato jak u Greka

                  Składniki:

                  • 4-5 szt. dojrzałych awokado,
                    • sok z 1 cytryny,
                      • sól do smaku,
                        • świeżo mielony czarny pieprz,
                          • 4 ogórki gruntowe,
                            • czerwona papryka pieczona w zalewie,
                              • ser Apetina snack z mango i chilli,
                                • 1 ostra papryka,
                                  • świeża kolendra,
                                    • koperek,
                                      • chleb kukurydziany lub bułki,
                                        • masło klarowane do smażenia,

                                          Sposób przygotowania:

                                          • Avocado ucieramy w misce i łączymy z sokiem z cytryny, solą, czarnym pieprzem.
                                            • Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę pieczoną, cienkie paski ostrej papryki. Na koniec ser Apetina. Jeszcze zioła.
                                              • Pieczywo kroimy jak najcieniej i obsmażamy na złoty kolor na maśle.
                                                • Guacamole podajemy na grzankach posypane raz jeszcze Apetiną wymieszaną z posiekanymi ziołami.
                                                  Kanapki z guacamole według przepisu Andrzeja Polana.
                                                  Guacamole
                                                  Kanapki z guacamole według przepisu Andrzeja Polana.
                                                  Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                  Cukinia na lato jak pizza od Włocha

                                                  Składniki:

                                                  • 4 cukinie średniej wielkości,
                                                    • 200 g ser Apetina wiórki Mozzarella,
                                                      • bułka tarta do panierowania,
                                                        • 4 jajka,
                                                          • 4-5 pomidorów polskich,
                                                            • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego,
                                                              • oregano świeże, bazylia świeża,
                                                                • 150 g kindziuka w plastrach,
                                                                  • olej rzepakowy do smażenia.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    1. Cukinię kroimy wzdłuż w plastry na grubość około 1 cm.
                                                                      1. Jajka doprawiamy solą, pieprzem. Cukinię obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor, kindziuka przesmażamy na chrupiąco.
                                                                        1. Pomidory miksujemy z bazylią i oregano, łączymy z ketchupem. Sosem smarujemy pizzę cukiniową wykładamy ser apetina, plasterki kabanosa i podajemy. Oczywiście posypujemy posiekaną bazylią.
                                                                          Pizza bez ciasta według przepisu Andrzeja Polana.
                                                                          Pizza z cukinii
                                                                          Pizza bez ciasta według przepisu Andrzeja Polana.
                                                                          Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                          Kurczak na lato jak od Polana

                                                                          Składniki:

                                                                          • 4 szt. pierś z kurczaka
                                                                            • masło klarowane do smażenia,
                                                                              • pieprz, sól do smaku,
                                                                                • papryka czerwona ostra w proszku,
                                                                                  • 2 pomidory,
                                                                                    • 2 brzoskwinie,
                                                                                      • 1 cebula czerwona,
                                                                                        • 2 cytryny,
                                                                                          • Apetina snack z mango i chilli,
                                                                                            • jako dodatek Apetina kubek classic,
                                                                                              • odrobina wody lub bulionu.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                1. Pierś kurczaka nacinamy w poprzek ale nie do końca.
                                                                                                  1. Pomidory, cytryny, brzoskwinię i cebulę kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w nacięciach kurczaka. Tak przygotowane piersi
                                                                                                    1. smażymy na patelni, kiedy tylko poczujemy aromat przysmażonego mięsa, posypujemy wszystko serem Apetina dodajemy śmietankę i troszkę wody lub bulionu. Przykrywamy patelnię pokrywka i dusimy jeszcze chwilę.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Sylwia Kowalska/Dzień Dobry Wakacje

                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości