Pieczone podudzia kurczaka z miodowym sosem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 12 podudzi z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- pieprz
- łyżeczka suszonego majeranku
- oliwa z oliwek
Składniki na sos:
- 4 łyżki miodu
- łyżka octu balsamicznego
- duża szczypta płatków chili
Sposób przygotowania podudzi z kurczaka z miodowym sosem
- Nóżki naciąć w 2-3 miejscach. Przyprawić pieprzem i majerankiem.
- Czosnek posiekać, posypać solą i rozetrzeć na pastę i natrzeć nią mięso.
- Ułożyć na blaszce i upiec w temperaturze 170°C przez około 40 minut.
- W tym czasie wymieszaj miód z octem i płatkami chili.
- Nóżki z kurczaka podawać z ziemniakami i sosem.
Zobacz także:
- Dania z kurczakiem zagrodowym - przepisy Andrzeja Polana
- Kurczak pieczony na krótko - przepis Sylwii Garskiej-Chmarycz
- Pieczony kurczak w sosie z jabłek i aronii. Pomysł na aromatyczny, wytrawny obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Carlo A/Getty Images
podziel się: