Pieczone podudzia kurczaka z miodowym sosem idealne na jesienną szarugę

Kurczak w pistacjach
Kurczak w pistacjach
Źródło: Carlo A/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje pomysły na kolorowe dania. Sprawdź jego przepis na pieczone podudzia kurczaka z miodowym sosem. To danie idealnie sprawdzi się na jesienny obiad.

Pieczone podudzia kurczaka z miodowym sosem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 12 podudzi z kurczaka
    • 4 ząbki czosnku
      • łyżeczka soli
        • pieprz
          • łyżeczka suszonego majeranku
            • oliwa z oliwek

              Składniki na sos:

              • 4 łyżki miodu
                • łyżka octu balsamicznego
                  • duża szczypta płatków chili

                    Sposób przygotowania podudzi z kurczaka z miodowym sosem

                    1. Nóżki naciąć w 2-3 miejscach. Przyprawić pieprzem i majerankiem.
                      1. Czosnek posiekać, posypać solą i rozetrzeć na pastę i natrzeć nią mięso.
                        1. Ułożyć na blaszce i upiec w temperaturze 170°C przez około 40 minut.
                          1. W tym czasie wymieszaj miód z octem i płatkami chili.
                            1. Nóżki z kurczaka podawać z ziemniakami i sosem.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Piotr Kucharski

                              Źródło zdjęcia głównego: Carlo A/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości