Przepisy kulinarne

Dania na mikołajki według przepisów zwycięzców MarsterChefa

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Grzegorz Zawierucha, Maciej Regulski
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVNDania na mikołajki Grzegorza Zawieruchy

Mikołajki to dobra okazja, żeby przygotować pyszne i rozgrzewające dania. W naszej kuchni powstają dwukolorowe ciasto mikołajkowe, kaczka duszona w sosie winno-śmietanowym, chrupiąca pizza z patelni, sernikowe przekąski oraz indyjskie racuchy ze szpinakiem. Przyrządzają je Grzegorz Zawierucha, zwycięzca MasterChef 8 i Maciej Regulski, który wygrał 10. edycję programu. Wypróbujcie ich niezwykłe przepisy.

Dwukolorowe ciasto mikołajkowe

Składniki na dwukolorowe ciasto mikołajkowe

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej + łyżka do obsypania garnka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła do smarowania garnka
  • garść obranych i posiekanych pistacji

Brązowa polewa:

  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki cukru

Biała polewa:

  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g białej czekolady
  • 75 g śmietanki kremówki 30%

Jak przyrządzić dwukolorowe ciasto mikołajkowe

Ciasto:

Na początku smarujemy garnek masłem i posypujemy lekko mąką. Na środku układamy szklankę, tak, aby babka po upieczeniu wyglądała jak upieczona w formie. Przy pomocy miksera najpierw mieszamy cukier z jajkami. Jak już masa będzie gładka, dodajemy mleko i olej. Chwilę miksujemy i dodajemy stopniowo mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Jeszcze przez chwilę mieszamy dobrze wszystkie składniki.

Powstałą masę dzielimy na pół i do jednej porcji dodajemy dwie łyżki kakao z jedną łyżką mleka. Na wysokich obrotach dobrze łączymy kakao z wcześniej powstałą masą. Wlewamy powstałe masy na przemian go garnka, tak aby powstał różnorodne kolory. Pieczemy w piekarniku około 35-40 minut w temperaturze w 180 stopni. Ciasto dekorujemy polewami i posiekanymi pistacjami.

Brązowa polewa:

Czekoladę kruszymy, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż cukier dobrze rozpuści się. Wlewamy jedną łyżkę mleka, mieszamy. Powstała polewa musi być gładka i jednolita.

Biała polewa:

Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze mieszamy.

Kaczka duszona w sosie winno-śmietanowym

Składniki na kaczkę duszoną w sosie winno-śmietanowym

  • kaczka w całości
  • 3 łyżki kaczego smalcu ( lub gęsiego)
  • 1.5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 l białego wina
  • 1/2 łyżeczki mielonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki mielonego tymianku
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 1 żółtko
  • Pieprz I sól

Jak przyrządzić kaczkę duszoną w sosie winno-śmietanowym:

Kaczkę poporcjować. Cebulę, czosnek siekamy drobno, a imbir ścieramy na tarce. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę kaczego smalcu, dodajemy cebulkę i szklimy, po 3 minutach dodajemy zioła, czosnek oraz imbir. Całość obsmażamy. Następnie wlewamy wino oraz sok z pomarańczy i redukujemy o połowę. Odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie kaczkę solimy i dokładnie nacieramy, aby sól dotarła w każde miejsce. Kiedy marynatą ostygnięcia, zalewamy nią kaczkę i odstawiamy na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc (międzyczasie kaczkę odwracamy w misce, aby marynatą dobrze pokryła każdy kawałek). Po zamarynowaniu kaczkę wyciągamy z miski i lekko oczyszczamy z pozostałości po marynacie.

Na patelni roztapiamy 2 łyżki smalcu i obsmażamy kaczkę na złoto. Następnie dodajemy marynatą, odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas obracając ok. 1 - 1.5 h. Sos z duszenia przecedzamy przez sitko. Śmietankę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do sosu. Całość podgrzewamy, ale unikamy zagotowania. Serwujemy z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi.

Chrupiąca pizza z patelni

Składniki na chrupiącą pizzę z patelni

  • 600 g mąki 00
  • 360 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 8 g soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy

Sos:

  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatki:
  • 250 g żółtej mozarelli
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • garść świeżej rukoli

Jak przyrządzić chrupiącą pizzę z patelni:

Drożdże rozdrabniamy, zalewamy ciepłą wodą z dodatkiem cukru i jedną łyżką mąki. Mieszamy i czekamy około 25 minut do ich wyrośnięcia. Do miski wrzucamy mąkę. Zostawiamy małe wgłębienie, dodajemy oliwę, wodę, sól i wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i ugniatamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut w ciepłym miejscu.

W tym czasie na oliwie obsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy jakieś 25 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mozarellę ścieramy na tarce, szynkę kroimy na większe kawałki.

Powstałe ciasto dzielimy na 4 porcje. Każde dobrze rozciągamy na dość cienki placki (jeśli mamy z tym problem, można użyć wałka do ciasta) Na dobrze rozgrzanej suchej patelni kładziemy pojedynczo placki i pieczemy około 4 minuty z jednej strony. Następnie obracamy ciasto, polewamy sosem pomidorowym, dodajemy ser i dodatki. Pieczemy około 4 minuty pod przykryciem, aż ser dobrze się rozpuści. Przed podaniem pizzę posypujemy rukolą i skraplamy delikatnie oliwą.

Sernikowe przekąski 

Składniki na sernikowe przekąski:

  • 800 g twarogu półtłustego zmielonego 
  • 150 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 żółtko 
  • 60 ml śmietanki 
  • 200 g chałwy 
  • 20 g skrobi kukurydzianej 
  • szczypta soli

Polewa: 

  • 100 g czekolady mlecznej 
  • 100 g czekolady białej 
  • wszelkie orzechy i posypki

Jak przyrządzić sernikowe przekąski:

Chałwę kroimy. Dodajemy do miski blendera z cukrem i twarogiem, mieszamy na gładka masę. Dodajemy po jednym jajku na raz i czekamy aż wszystko się wymiesza potem dodajemy żółtko i pozostałe składniki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy sernik w 180 stopniach przez godzinę lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty wtedy przekładamy go do lodówki do wystygnięcia.

Kroimy na kwadraty nabijamy na patyczki i oblewamy go czekoladą biała czy mleczną i posypujemy różnymi posypkami lub orzechami, można też użyć owoców liofilizowanych.

Indyjskie racuchy ze szpinakiem 

Składniki na indyjskie racuchy ze szpinakiem

  • 300 g szpinaku
  • 1 cebula czerwona pokrojona na cienkie piórka 
  • 2 ząbki czosnku posiekane 
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry 
  • ok. 100 g maki pszennej plus więcej jeśli potrzeba 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • olej do smażenia 
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu

Sos: 

  • 150 g jogurtu 
  • 2 ząbki czosnku posiekane 
  • łyżeczka suszonej mięty 
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak przyrządzić indyjskie racuchy ze szpinakiem:

Składniki na sos dodajemy do miski dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą do smaku. Szpinak myjemy i odsączamy na sitku w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Dodajemy do miski, wysuszony szpinak, cebule, przyprawy i czosnek. Całość mieszamy, ilość przypraw możemy zmienić według gustu. Wtedy dodajemy do składników mąkę i dolewamy stopniowo wody do uzyskania gęstego ciasta, gęstszego niż na tradycyjne racuchy.

Rozgrzewamy olej w garnku i nakładamy do niego łyżkę przygotowanego ciasta i takie racuchy smażymy do momentu, aż się zarumienią i będą chrupiące odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z przygotowanym sosem.

Zobacz też:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Grzegorz Zawierucha, Maciej Regulski

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN Online

Pozostałe wiadomości