Dania z nutą cytryny: ciasto, sałatka, spaghetti i gulasz. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha
Źródło: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN
Dania z cytryn są smaczne i mają wyrazisty charakter. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Na naszym stole pojawiło się ciasto cytrynowe, sałatka ziemniaczana z ziołowym dresingiem, spaghetti ze szpinakiem w sosie cytrynowym, a także gulasz wołowy cytrynowy z musztardowo-ziemniaczanym puree.

Ciasto cytrynowe - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto cytrynowe:

Masa cytrynowa:

  • słodkie skondensowane mleko
    • 6 żółtek
      • całe jajko
        • świeżo wyciśnięty sok z 3 cytryn
          • skórka z cytryny

            Ciasto kruche:

            • 250 g mąki pszennej
              • 150 g zimnego masła
                • jajko
                  • łyżka zimnej wody lub mleka

                    Jak przygotować ciasto cytrynowe:

                    Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy masę do ciasta: w dużej misce mieszamy słodzone mleko skondensowane, jajko i żółtka. Ubijamy na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy na formę do tarty. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wlewamy nadzienie do upieczonego i lekko schłodzonego ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez około 25-30 minut, aż ciasto dobrze się zetnie. Jeśli zajdzie potrzeba, można lekko potrzasnąć ciastem, żeby dobrze się ułożyło w formie. Odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.

                    Sałatka ziemniaczana z ziołowym dresingiem - przepis krok po kroku

                    Składniki na sałatkę ziemniaczaną:

                    • 1 kg małych ziemniaków
                      • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
                        • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki + około 2 łyżeczki do dekoracji
                          • 1/3 szklanka posiekanego grubego szczypiorku + 2 łyżki stołowe do dekoracji
                            • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
                              • 2 łyżeczki musztardy dijon
                                • 2 ząbki czosnku
                                  • 3 łodygi selera naciowego
                                    • sól i pieprz do smaku
                                      • łyżka drobnej soli morskiej do gotowania ziemniaków

                                        Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną:

                                        Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy około 1/4 szklanki wody z gotowania ziemniaków. W blenderze mieszamy oliwę z oliwek, szklankę pietruszki, 1/3 szklanki zielonej cebuli, sok z cytryny, musztardę dijon, czosnek i świeżo zmielony czarny pieprz. Miksujemy, aż zioła i czosnek zostaną posiekane na małe kawałki. Następnie, wlewamy wodę z gotowania i dalej miksujemy. Pokrojone w krążki ziemniaki polewamy powstałym dresingiem. Po chwili dorzucamy posiekanego selera i pozostałą posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku. Najlepiej pozostawić na jakiś czas w lodówce.

                                        Spaghetti ze szpinakiem w sosie cytrynowym - przepis krok po kroku

                                        Składniki na spaghetti ze szpinakiem:

                                        • cebula
                                          • 3 ząbki czosnku
                                            • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
                                              • 250 ml bulionu warzywnego
                                                • 150 ml mleczka kokosowego
                                                  • 250 g wegańskiego spaghetti
                                                    • sok z cytryny
                                                      • skórka z cytryny
                                                        • 3 garści świeżego szpinaku
                                                          • łyżeczka płatków chili
                                                            • sól i pieprz do smaku

                                                              Jak przygotować spaghetti ze szpinakiem:

                                                              Posiekaną cebulę w drobną kosteczkę obsmażamy na oliwie około 2-3 minuty. Po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy nieugotowany makaron. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe i sok z cytryny. Zanurzamy cały makaron i gotujemy około 15-18 minut, aż będzie al dente. Na końcu dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, płatkami chili i skórką z cytryny.

                                                              Gulasz wołowy cytrynowy z musztardowo-ziemniaczanym puree - przepis krok po kroku

                                                              Składniki na gulasz:

                                                              • 1 kg łopatki wołowej
                                                                • 1/4 szklanki mąki pszennej
                                                                  • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                                    • 2 małe czerwone cebule
                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                        • sok i skórka z 3 cytryn
                                                                          • 2 łyżeczki suszonego oregano
                                                                            • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
                                                                              • 1,5 szklanki bulionu wołowego
                                                                                • sól i pieprz do smaku
                                                                                  • 2 łyżeczki świeżego tymianku do przybrania

                                                                                    Puree:

                                                                                    • 8 ziemniaków
                                                                                      • cebula
                                                                                        • 70 g masła
                                                                                          • łyżka kwaśnej śmietany
                                                                                            • 100 ml słodkiej śmietany 36 proc.
                                                                                              • 1,5 łyżeczki musztardy dijon
                                                                                                • sól i pieprz
                                                                                                  • szczypta gałki muszkatołowej

                                                                                                    Jak przygotować gulasz:

                                                                                                    W misce mieszamy mąkę, sól i szczyptę pieprzu. Pokrojone mięso w kostkę obtaczamy mąką i obsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy mięso się ładnie zrumieni, dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i czosnek. Smażymy z wołowiną przez około 3 minuty, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny, oregano i białe wino. Gotujemy przez około 2 minuty, aż wino nieco się zredukuje. Dodajemy później bulion wołowy, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5 godziny. Przed podaniem dekorujemy świeżym tymiankiem. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.

                                                                                                    Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulkę na odrobinie masła. Kiedy lekko się zrumieni, dolewamy śmietankę 36 proc. i lekko podgrzewamy. Dolewamy do garnka z ziemniakami, dodajemy kwaśną śmietanę, masło, musztardę i ucieramy na aksamitne puree. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Autor: Izabela Dorf

                                                                                                    Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana