Dania z nutą cytryny: ciasto, sałatka, spaghetti i gulasz. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha
Źródło: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN
Dania z cytryn są smaczne i mają wyrazisty charakter. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Na naszym stole pojawiło się ciasto cytrynowe, sałatka ziemniaczana z ziołowym dresingiem, spaghetti ze szpinakiem w sosie cytrynowym, a także gulasz wołowy cytrynowy z musztardowo-ziemniaczanym puree.

Ciasto cytrynowe - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto cytrynowe:

Masa cytrynowa:

  • słodkie skondensowane mleko
  • 6 żółtek
  • całe jajko
  • świeżo wyciśnięty sok z 3 cytryn
  • skórka z cytryny

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • jajko
  • łyżka zimnej wody lub mleka

Jak przygotować ciasto cytrynowe:

Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy masę do ciasta: w dużej misce mieszamy słodzone mleko skondensowane, jajko i żółtka. Ubijamy na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy na formę do tarty. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wlewamy nadzienie do upieczonego i lekko schłodzonego ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez około 25-30 minut, aż ciasto dobrze się zetnie. Jeśli zajdzie potrzeba, można lekko potrzasnąć ciastem, żeby dobrze się ułożyło w formie. Odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.

Sałatka ziemniaczana z ziołowym dresingiem - przepis krok po kroku

Składniki na sałatkę ziemniaczaną:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki + około 2 łyżeczki do dekoracji
  • 1/3 szklanka posiekanego grubego szczypiorku + 2 łyżki stołowe do dekoracji
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka drobnej soli morskiej do gotowania ziemniaków

Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy około 1/4 szklanki wody z gotowania ziemniaków. W blenderze mieszamy oliwę z oliwek, szklankę pietruszki, 1/3 szklanki zielonej cebuli, sok z cytryny, musztardę dijon, czosnek i świeżo zmielony czarny pieprz. Miksujemy, aż zioła i czosnek zostaną posiekane na małe kawałki. Następnie, wlewamy wodę z gotowania i dalej miksujemy. Pokrojone w krążki ziemniaki polewamy powstałym dresingiem. Po chwili dorzucamy posiekanego selera i pozostałą posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku. Najlepiej pozostawić na jakiś czas w lodówce.

Spaghetti ze szpinakiem w sosie cytrynowym - przepis krok po kroku

Składniki na spaghetti ze szpinakiem:

  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 250 g wegańskiego spaghetti
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • łyżeczka płatków chili
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować spaghetti ze szpinakiem:

Posiekaną cebulę w drobną kosteczkę obsmażamy na oliwie około 2-3 minuty. Po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy nieugotowany makaron. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe i sok z cytryny. Zanurzamy cały makaron i gotujemy około 15-18 minut, aż będzie al dente. Na końcu dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, płatkami chili i skórką z cytryny.

Gulasz wołowy cytrynowy z musztardowo-ziemniaczanym puree - przepis krok po kroku

Składniki na gulasz:

  • 1 kg łopatki wołowej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z 3 cytryn
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku do przybrania

Puree:

  • 8 ziemniaków
  • cebula
  • 70 g masła
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 100 ml słodkiej śmietany 36 proc.
  • 1,5 łyżeczki musztardy dijon
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak przygotować gulasz:

W misce mieszamy mąkę, sól i szczyptę pieprzu. Pokrojone mięso w kostkę obtaczamy mąką i obsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy mięso się ładnie zrumieni, dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i czosnek. Smażymy z wołowiną przez około 3 minuty, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny, oregano i białe wino. Gotujemy przez około 2 minuty, aż wino nieco się zredukuje. Dodajemy później bulion wołowy, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5 godziny. Przed podaniem dekorujemy świeżym tymiankiem. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.

Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulkę na odrobinie masła. Kiedy lekko się zrumieni, dolewamy śmietankę 36 proc. i lekko podgrzewamy. Dolewamy do garnka z ziemniakami, dodajemy kwaśną śmietanę, masło, musztardę i ucieramy na aksamitne puree. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości