Ciasto cytrynowe - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto cytrynowe:
Masa cytrynowa:
- słodkie skondensowane mleko
- 6 żółtek
- całe jajko
- świeżo wyciśnięty sok z 3 cytryn
- skórka z cytryny
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- jajko
- łyżka zimnej wody lub mleka
Jak przygotować ciasto cytrynowe:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy masę do ciasta: w dużej misce mieszamy słodzone mleko skondensowane, jajko i żółtka. Ubijamy na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy na formę do tarty. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wlewamy nadzienie do upieczonego i lekko schłodzonego ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez około 25-30 minut, aż ciasto dobrze się zetnie. Jeśli zajdzie potrzeba, można lekko potrzasnąć ciastem, żeby dobrze się ułożyło w formie. Odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.
Sałatka ziemniaczana z ziołowym dresingiem - przepis krok po kroku
Składniki na sałatkę ziemniaczaną:
- 1 kg małych ziemniaków
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki + około 2 łyżeczki do dekoracji
- 1/3 szklanka posiekanego grubego szczypiorku + 2 łyżki stołowe do dekoracji
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka drobnej soli morskiej do gotowania ziemniaków
Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy około 1/4 szklanki wody z gotowania ziemniaków. W blenderze mieszamy oliwę z oliwek, szklankę pietruszki, 1/3 szklanki zielonej cebuli, sok z cytryny, musztardę dijon, czosnek i świeżo zmielony czarny pieprz. Miksujemy, aż zioła i czosnek zostaną posiekane na małe kawałki. Następnie, wlewamy wodę z gotowania i dalej miksujemy. Pokrojone w krążki ziemniaki polewamy powstałym dresingiem. Po chwili dorzucamy posiekanego selera i pozostałą posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku. Najlepiej pozostawić na jakiś czas w lodówce.
Spaghetti ze szpinakiem w sosie cytrynowym - przepis krok po kroku
Składniki na spaghetti ze szpinakiem:
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml bulionu warzywnego
- 150 ml mleczka kokosowego
- 250 g wegańskiego spaghetti
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- 3 garści świeżego szpinaku
- łyżeczka płatków chili
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować spaghetti ze szpinakiem:
Posiekaną cebulę w drobną kosteczkę obsmażamy na oliwie około 2-3 minuty. Po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy nieugotowany makaron. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe i sok z cytryny. Zanurzamy cały makaron i gotujemy około 15-18 minut, aż będzie al dente. Na końcu dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, płatkami chili i skórką z cytryny.
Gulasz wołowy cytrynowy z musztardowo-ziemniaczanym puree - przepis krok po kroku
Składniki na gulasz:
- 1 kg łopatki wołowej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- sok i skórka z 3 cytryn
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1,5 szklanki bulionu wołowego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki świeżego tymianku do przybrania
Puree:
- 8 ziemniaków
- cebula
- 70 g masła
- łyżka kwaśnej śmietany
- 100 ml słodkiej śmietany 36 proc.
- 1,5 łyżeczki musztardy dijon
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Jak przygotować gulasz:
W misce mieszamy mąkę, sól i szczyptę pieprzu. Pokrojone mięso w kostkę obtaczamy mąką i obsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy mięso się ładnie zrumieni, dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i czosnek. Smażymy z wołowiną przez około 3 minuty, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny, oregano i białe wino. Gotujemy przez około 2 minuty, aż wino nieco się zredukuje. Dodajemy później bulion wołowy, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5 godziny. Przed podaniem dekorujemy świeżym tymiankiem. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulkę na odrobinie masła. Kiedy lekko się zrumieni, dolewamy śmietankę 36 proc. i lekko podgrzewamy. Dolewamy do garnka z ziemniakami, dodajemy kwaśną śmietanę, masło, musztardę i ucieramy na aksamitne puree. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Zobacz także:
- Zdrowe dania na początek nowego roku: warzywne makarony i czekoladowy deser z awokado
- Smaczne dania na parze: filet z indyka z młodą marchwią i warzywne curry z soczewicą
- Dieta faceta. Przepisy Hanny Stolińskiej i Grzegorza Zawieruchy
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN