Chłodnik z ogórków małosolnych ze szpinakiem, fetą i awokado - przepis Darii Ładochy

Chłodnik z ogórkami
Chłodnik z ogórków małosolnych ze szpinakiem, fetą i awokado - przepis Darii Ładochy
Źródło: Jerzy Dudek
Chłodnik to danie, które kojarzy się z latem, ciepłymi wieczorami i upalnymi popołudniami. Podawany na zimno jest idealny na obiad i popołudniową przekąskę. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała chłodnik z ogórków małosolnych ze szpinakiem, fetą i awokado. Sprawdź jej przepis.

Chłodnik z ogórków małosolnych ze szpinakiem, fetą i awokado - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g ogórków małosolnych
    • opakowanie sera feta
      • 2 ząbki czosnku
        • pęczek koperku
          • 2 szalotki
            • 1 l kefiru lub maślanki
              • 1 łyżka oliwy z oliwek
                • sól, pieprz
                  • liście świeżej mięty
                    • awokado obrane ze skórki
                      • skórka z cytryny
                        • garść łuskanych pistacji
                          • 250 g liści szpinaku

                            Sposób przygotowania chłodnika z ogórków małosolnych ze szpinakiem, fetą i awokado

                            1. Ogórki zetrzyj na tarce.
                              1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekane szalotki oraz czosnek.
                                1. Dodaj ogórki i duś około 15 minut wraz z ogórkową wodą. Następnie przełóż do ostygnięcia.
                                  1. Zmiksuj ogórki z kefirem, miętą, koperkiem i awokado oraz szpinakiem, dopraw solą i pieprzem.
                                    1. Wstaw do lodówki.
                                      1. Podawaj z fetą, skórką z cytryny i pistacjami. 

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Daria Ładocha

                                        Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości