Przepisy kulinarne

Przetwory z buraków. Poznaj sprawdzone przepisy

Przepisy kulinarne

buraki

Przetwory z buraków stanowią doskonały dodatek do obiadu czy zwykłej kanapki. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Co można przygotować z buraków i w jaki sposób to zrobić?

Burak - dlaczego warto go jeść?

Buraki to warzywa, które w polskiej kuchni wykorzystuje się bardzo często. Stanowią bazę lub dodatek do zup. Świetnie komponują się z mięsem oraz rybami (np. śledziem). Można je gotować, piec, a nawet kisić.

Poza tym, że są bardzo smaczne, są też bardzo zdrowe. Zawierają sporo potasu, żelaza oraz kwasu foliowego. Swój intensywny kolor zawdzięczają antocyjanom. To jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Związki te niszczą wolne wodniki, które przyspieszają starzenie się skóry, a także przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych.

Przepisy na przetwory z buraków

Sałatka z buraczków, papryki i cebuli

Składniki:

  • 3 kg buraczków;
  • 1 kg czerwonej papryki;
  • 1 kg cebuli.

Zalewa:

  • 2 szklanki cukru;
  • 2 szklanki wody;
  • 1,5 szklanki octu (najlepiej 10 proc.);
  • 2 łyżki soli, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz.

Buraczki obieramy, gotujemy al dente i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Następnie na rozgrzany na patelni olej wrzucamy paprykę. Kiedy się przesmaży, przekładamy ją do miski, a na patelnię wrzucamy cebulę. Podsmażone warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Następnie przygotowujemy zalewę. Kiedy będzie gotowa, dodajemy do niej wszystkie warzywa i doprawiamy do smaku. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy (kiedy woda się zagotuje - na małym ogniu - gotujemy je jeszcze przez ok. 20 minut).

Buraczki w zalewie octowej

Składniki:

  • 1 kg małych buraków

Zalewa:

  • litr wody;
  • 1/2 szklanki octu;
  • 1 łyżka soli;
  • 1 łyżka cukru;
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 3-4 liście laurowe, goździki, kminek.

Bardzo dokładnie umyte buraczki gotujemy do miękkości. Kiedy ostygną, kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do słoiczków (małe buraczki można włożyć w całości). Do każdego słoiczka dodajemy kilka goździków i szczyptę kminku. Następnie przygotowujemy zalewę. Jeszcze gorącą wlewamy do słoiczków tak, aby całkowicie je przykryć. Buraki pasteryzujemy ok. 20 minut.

Kiszone buraki

Składniki:

  • 4 kg buraków;
  • 5 l przegotowanej wody;
  • 8 ząbków czosnku;
  • 6 liści laurowych;
  • 4 łyżki soli;
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego ziela angielskiego.

Umyte buraki obieramy ze skórki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużego słoika. Dodajemy czosnek, liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Całość zalewamy wodą wymieszaną z solą. Słoik zamykamy i odstawiamy na ok. tydzień (tyle trwa fermentacja, jeśli na powierzchni pojawi się piana - trzeba ją zebrać). Kiszone buraki można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie. Na ich bazie można przygotować np. barszcz czerwony. Sok można pić rozcieńczony z wodą.

Tarte buraczki na słodko

Składniki:

  • 3 kg buraków;
  • 1 łyżka soli;
  • 0,5 łyżki czarnego pieprzu mielonego;
  • sok z 1,5 cytryny;
  • 0,25 szklanki syropu daktylowego (można go zastąpić syropem ryżowym).

Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Kiedy ostygną, należy je zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie dodajemy do nich sok z cytryny, syrop daktylowy oraz przyprawy. Dokładanie mieszamy, przekładamy do słoiczków, ugniatamy i zamykamy. Następnie słoiki wkładamy do garnka i pasteryzujemy 40 minut.

Sałatka z buraków i cukinii

Składniki:

  • 1 kg buraczków;
  • 1 kg cukinii;
  • 200 g cebuli;
  • 3/4 szklanki octu;
  • pół szklanki oleju;
  • 1 szklanka cukru;
  • 3 łyżeczki soli;
  • czarny pieprz do smaku.

Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni Celsjusza. Kiedy ostygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.

Następnie kroimy cebulę w paski, dodajemy resztę soli i odstawiamy na godzinę, aż warzywo puści sok, który później odlewamy. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy ocet, olej oraz cukier i gotujemy przez pięć minut, często mieszając. Gotową sałatkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 125 stopni Celsjusza.

Zobacz wideo: Tyle smaku w tym buraku!

Zobacz także:

Buraczki zasmażane do słoika - jak je zrobić?

Kiszony kalafior. Jak go zrobić i z czym łączyć w kuchni?

Przepisy Sebastiana Olmy na dania z botwiną w roli głównej: ravioli, duszona wołowina i wiosenny rosół

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Westend61

Pozostałe wiadomości