Przepisy kulinarne

Buraki pełne witamin

Buraki w kuchni zajmują wyjątkowe miejsce. Tarte, gotowane, wiórki. Idealnie komponują się z mięsem i ziemniakami. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pęczotto z burakami i kozim serem, ciasto z burakami i orzechami, sałatkę z pieczonych buraków z dresingiem chrzanowym oraz czerwone filety z kurczaka z chutnej z buraków. Smacznego!

 

Pęczotto z burakami i kozim serem
Składniki:
2 małe buraki
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 g kaszy jęczmiennej pęczak
100 ml białego wytrawnego wina
500-700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki serka mascarpone
50 g sera koziego (do smarowania kanapek)
2 gałązki rozmarynu
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić na 0,5 cm kostki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na około 20 minut. W tym posiekać cebulę i czosnek i podsmażyć na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Dolać wino i poczekać aż odparuje. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować w ten sposób kaszę aż będzie miękka. Pod koniec dodać mascarpone, ser kozi, listki rozmarynu i buraki. Wymieszać i podgrzać jeszcze przez chwilę całość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ciepłe.

Ciasto z burakami i orzechami
Składniki:
200 ml oleju roślinnego np. słonecznikowego
250 g cukru trzcinowego
3 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki mleka
150 g startych na grubej tarce buraków
100 g wyłuskanych orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
Do podania:
400 ml jogurtu greckiego
3 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
Olej i cukier bardzo dobrze ze sobą wymieszać aż oba składniki się połączą. Dodać jajka i dalej ubijać żeby składniki się połączyły i napowietrzyły. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. Wymieszać, następnie dodać mleko, starte buraki i posiekane orzechy (orzechy można wcześniej podprażyć). Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej, natłuszczonej formy do pieczenia (około 22 cm). Piec około 30 minut lub do momentu gdy wbity w nie drewniany patyk do szaszłyków jest suchy.
Jogurt wymieszać z miodem. Podawać do ciasta.

Sałatka z pieczonych buraków z dresingiem chrzanowym
Składniki:
4 średniej wielkości buraki
2 łyżki tartego chrzanu
2 łyżki kwaśnej śmietany
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 wędzone makrele
kiełki słonecznika
sól i pieprze

Sposób przygotowania:
Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i piec około 40 minut aż będą miękkie. W tym czasie wymieszać chrzan ze śmietaną i sokiem z cytryny. Buraki po upieczeniu odstawić aby przestygły następnie obrać i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki ułożyć na czterech talerzach, wierzch posypać kiełkami słonecznika i dużymi kawałkami makreli, obranej ze skóry i ości. Całość przyprawić solą i pieprzem oraz polać dresingiem.

Czerwone filety z kurczaka z chutnej z buraków
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
olej do smażenia
Marynata:
2 buraki
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
5 owoców jałowce
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
Chutnej z buraków:
0,5 kg buraków
1 cebula
1 jabłko
skórka i sok z jednej pomarańczy
0,5 łyżeczki gorczycy
1 goździk
2 szczypty cynamonu
250 g octu winnego
250 g cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:
Filety naciąć z wierzchu w drobną kratkę. Wszystkie składniki marynaty zmiksować. Filety z piersi kurczaka zanurzyć w marynacie i odstawić najlepiej na noc. Po tym czasie wyjąć je z marynaty, osuszyć i usmażyć na patelni.

Chutnej z buraków:
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię, dodać obrane i starte jabłko, drobno posiekaną cebulę, przyprawy, ocet i cukier. Dusić całość aż zacznie się gotować, następnie zmniejszyć temperaturę pod patelnią i dusić około 30 minut aż konsystencja zacznie przypominać marmoladę.Chutnej podać z czerwonymi filetami z kurczaka. Pozostałą cześć można przełożyć do słoiczka i przetrzymywać w lodówce. Podawać do mięs, serów lub wedlin. Doksonałe na ciepło i na zimno.





„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0