Białysy, czyli regionalna kuchnia z Podlasia Szymona Czerwińskiego
12 marca 2023, 7:41
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Szymon Czerwiński
Podlasie na talerzu Źródło: Dzień Dobry TVN
Białysy to pyszne bułeczki z cebulą i makiem prosto z Podlasia. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował specjały regionalne z kuchni podlaskiej. Sprawdź jego przepis na białysy.
Białysy - Białystoker - przepis krok po kroku
Składniki:
- 900 g mąki chlebowej lub mąki pszennej typu 550,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki suchych drożdży (instant),
- 2 łyżki karmelizowanej cebuli,
- 510 g wody.
Składniki na farsz:
- 2 duże białe cebule,
- łyżeczka maku,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- łyżeczka oliwy.
Jak zrobić białysy?
- 1Mąkę, droższe, sól i karmelizowaną cebulkę przełóż do dzieży miksera. Dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie wodę i mieszaj do chwili, aż składki się połączą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- 2Ciasto zagnieć ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem. Przełóż do miseczki, którą wcześniej należy naoliwić. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
- 3Ciasto podziel na 11 mniejszych kawałków i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia obsypanej mąką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość.
- 4Cebulę pokrój w piórka i na rozgrzanej oliwie przesmaż razem z makiem solą i pieprzem.
- 5Na uformowane bułeczki na środku wyłóż farsz. Piecz przez około 10 minut w temp 250 st. C.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
Podziel się
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości
Bądź z nami bliżej na
Dzień dobry!Jedno konto do wszystkich usług