Białysy, czyli regionalna kuchnia z Podlasia Szymona Czerwińskiego

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Szymon Czerwiński
 Podlasie na talerzu

Białysy to pyszne bułeczki z cebulą i makiem prosto z Podlasia. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował specjały regionalne z kuchni podlaskiej. Sprawdź jego przepis na białysy. 

Białysy - Białystoker - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 900 g mąki chlebowej lub mąki pszennej typu 550,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (instant),
  • 2 łyżki karmelizowanej cebuli,
  • 510 g wody.

Składniki na farsz:

  • 2 duże białe cebule,
  • łyżeczka maku,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • łyżeczka oliwy.

Jak zrobić białysy?

  1. 1Mąkę, droższe, sól i karmelizowaną cebulkę przełóż do dzieży miksera. Dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie wodę i mieszaj do chwili, aż składki się połączą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  2. 2Ciasto zagnieć ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem. Przełóż do miseczki, którą wcześniej należy naoliwić. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
  3. 3Ciasto podziel na 11 mniejszych kawałków i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia obsypanej mąką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość.
  4. 4Cebulę pokrój w piórka i na rozgrzanej oliwie przesmaż razem z makiem solą i pieprzem.
  5. 5Na uformowane bułeczki na środku wyłóż farsz. Piecz przez około 10 minut w temp 250 st. C.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Szymon Czerwiński

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

Pozostałe wiadomości