Dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na COVID-19 aż o 80 proc. Badacze wskazują, po które produkty warto sięgnąć

zdrowe jedzenie
Czy dieta może zminimalizować ryzyko zachorowania na COVID-19?
Źródło: Monica Bertolazzi/Getty Images
Dzięki diecie można zminimalizować ryzyko wystąpienia niektórych chorób lub złagodzić ich przebieg. Nie inaczej jest w przypadku COVID-19. Badania polskich naukowców wykazały, że menu bogate w warzywa, owoce, czosnek, orzechy, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe znacząco chroni przed COVID-19.   

Jak dieta chroni przed COVID-19?

Dr Paweł Jagielski z Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami CM UJ razem ze współpracownikami sprawdzali, jak aktywność fizyczna, sposób odżywiania oraz skład mikroflory jelitowej u osób na diecie wegetariańskiej i niewegetariańskiej przekłada się na ryzyko zakażenia SARS-CoV-2. – Wyniki i wnioski naszych badań odnoszą się do młodych, umiarkowanie aktywnych fizycznie, zdrowych, nieotyłych, niepalących papierosów dorosłych osób. W takiej właśnie grupie dobrze zbilansowana dieta, bogata w warzywa, owoce oraz orzechy, a także kasze i rośliny strączkowe, odpowiednie ilości cebuli i czosnku, mogła o ponad 80 proc. zmniejszyć szansę zachorowania na COVID-19. Nie gwarantowała, że ktoś nie zachoruje, bo jest to niemożliwe, ale znacznie zmniejszała to ryzyko – podkreśla dr Paweł Jagielski, główny autor badania z Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami CM UJ.

Koronawirus - najważniejsze informacje

Źródło: Dzień Dobry TVN
IV fala koronawirusa depcze nam po piętach
IV fala koronawirusa depcze nam po piętach
Jak rozprzestrzenia się koronawirus?
Jak rozprzestrzenia się koronawirus?
Omikron – co o nim wiemy?
Omikron – co o nim wiemy?

Naukowcy do swojego eksperymentu zaprosili 78 osób: 41 na tradycyjnej diecie i 37 wegetarian. Uczestnicy badania mieli od 25–45 lat, byli zdrowi, a ich BMI mieściło się w przedziale od 18,5 do 29,9. Przez tydzień badani z pomocą specjalnych zegarków mierzyli poziom aktywności fizycznej, a także dokumentowali skład poszczególnych posiłków. Po tym czasie od uczestników pobierano próbki kału, aby ocenić skład flory bakteryjnej. Badanie wykazało, że osoby, które jadły minimum 500 g warzyw i owoców oraz 10 g orzechów dziennie, miały aż o 86 proc. niższe ryzyko zachorowania na COVID-19 w porównaniu do uczestników, których dieta byłą wyraźnie uboższa w wymienione produkty.

Kto częściej choruje na COVID-19?

O tym, że dieta ma olbrzymi wpływ na to, czy i jak chorujemy mówiło się już od dawna. Wyniki badań prowadzonych pod kierunkiem dr. Jagielskiego potwierdziły te doniesienia. Z przeprowadzonej przez naukowców analizy wynika, że dieta osób, które przechorowały COVID-19 charakteryzowała się znacznie niższą wartością energetyczną, niższą zawartością wody oraz niższym spożyciem białka roślinnego, węglowodanów i błonnika (w porównaniu z osobami, które nie zachorowały na COVID-19).

Ogromne znaczenie ma również spożycie białka, które jest niezbędne do produkcji przeciwciał. Jednak, żeby organizm mógł je wykorzystać powinno ono pochodzić z pełnowartościowych produktów, a nie z żywności wysoko przetworzonej. – W naszym badaniu osoby, u których nie rozwinął się COVID-19, wykazywały wyższe spożycie białka roślinnego niż osoby z COVID-19. Te drugie spożywały mniejsze ilości kasz i ryżu, owoców i warzyw (w tym czosnku), orzechów i roślin strączkowych. Spożywały też mniej wody, błonnika, potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy E, tiaminy, witaminy B6 i kwasu foliowego – mówią naukowcy.

Co jeść, aby zminimalizować ryzyko zachorowania na COVID-19?

Choć nauka nie opracowała jeszcze skutecznego leku na COVID-19, to jak pokazują badania odpowiednią dietą można zminimalizować ryzyko zachorowania na COVID-19. Aby się chronić w naszej codziennej diecie, powinny się znaleźć takie produkty, jak: czerwona i zielona papryka, brokuły, cebula, czosnek, marchew, pomidory, kalafior, kapusta kiszona, pomarańcze, grejpfrut, jabłka, śliwki, kasza gryczana, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, jogurty, zsiadłe mleka, orzechy, rośliny strączkowe, imbir, ryby, chude mięso, jaja, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, woda mineralna, zielona herbata.

Zobacz także:

1,5% dla Fundacji TVN
Fundacja TVN 1,5%

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło: wprost.pl

Źródło zdjęcia głównego: Monica Bertolazzi/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana