Polski reżyser prowadzi restaurację w Puerto Escondido. "Meksykanie zaciekawieni są smakiem pierogów"

Meksykańskie życie polskiego reżysera
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sławomir Grünberg jest jednym z najwybitniejszych i najbardziej cenionych polskich reżyserów. Kilka lat temu porzucił Nowy Jork i przeniósł się do Meksyku, gdzie prowadzi restaurację z polskim jedzeniem. Dlaczego się na to zdecydował? Dowiecie się tego z naszego materiału.

Sławomir Grünberg - meksykańskie życie polskiego reżysera

Sławomir Grünberg zrealizował 45 filmów dokumentalnych, m.in. o Karolu Karskim czy Annie Walentynowicz. Reżyser większość swojego życia spędził w Nowym Jorku. Obecnie mieszka w Puerto Escondido w Meksyku.

- Przylecieliśmy tutaj z jednym plecakiem i jedną walizką podręczną. Odcięliśmy się od przeszłości, także tej materialnej. Niczego nam nie brakuje. Ten minimalizm życia, który tutaj odnaleźliśmy, jest fantastyczny - przyznał Sławomir Grünberg w rozmowie z naszą reporterką.

Reżyser wspólnie z żoną i córką Kingą prowadzą restaurację, w której serwują polskie jedzenie. Kucharzem jest Meksykanin, którego nauczyli przygotowywać pierogi.

- Jesus miał mnóstwo notatek. Do tego stopnia, że został nauczony, jak się kisi kapustę, ponieważ tutaj kapusta jest niezwykle deficytowym towarem. Dodał do tego jeszcze swoje smaki, swoje pomysły i w tej chwili to jest kuchnia na bardzo wysokim poziomie - zachwalała Barbara Grünberg, żona reżysera.

Zobacz wideo: Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Kto odwiedza polską restaurację w Meksyku?

- Tego się można było spodziewać, że Polacy się pojawią, ale nie spodziewaliśmy się, że pojawią się Meksykanie zaciekawieni smakiem pierogów - mówił reżyser.

W restauracji klienci mogą zjeść nie tylko pierogi, ale także chłodnik litewski. Warto dodać, że to jedyny lokal na tamtym terenie, który serwuje to danie. - Kobieta się popłakała. Mówi: "Słuchajcie, ja wam tak bardzo dziękuję. W tym momencie przeniosłam się do czasów, kiedy moja babci robiła dokładnie taki sam chłodnik litewski" - opowiadała pani Barbara.

Jak reżyser łączy prowadzenie restauracji z pracą nad filmem? Czym obecnie się zajmuje? Dowiecie się tego z dalszej części naszego materiału.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Reporter: Honorata Zapaśnik

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości