Święta Bożego Narodzenia już za pasem, a wraz z nimi nieograniczona ilość dań, sałatek, wypieków i innych specjałów. Wiadomo, że przejadanie się nie jest dla nas zdrowe, a niektóre składniki potraw mają znaczący wpływ na naszą odporność. Co mówi dietetyk?
- Jeżeli mówimy o odporności, to musimy zadbać o 2 rzeczy. Po pierwsze - , czyli tych wszystkich, które produkują wolne rodniki w dużej ilości. (...) Po drugie - , czyli jeżeli mamy już właśnie dużo wolnych rodników w naszym organizmie to musimy je zdezaktywować. I to właśnie robimy różnego rodzaju witaminami, minerałami, polifenolami - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN Ewa Trusewicz. nie dostarczać składników prozapalnych dajmy sobie możliwość na regenerację organizmu
Dietetyczka podkreśliła, że najlepiej zrezygnować z potraw smażonych, a w zamian tego przygotowywać dania w naczyniach żaroodpornych lub dusić.
- . (...) Starajmy się wybierać jednak te produkty bardziej miękkie - radziła ekspertka. Smażenie, czyli w szczególności głęboki tłuszcz i wszystko, co jest takie zbrązowiałe, przysmażone jest dla nas bardzo niekorzystne
Niektóre z dań mogą jednak pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie oraz odporność. Oczywiście najlepsze będą potrawy niesmażone, niedosładzane i takie, które zawierają najwięcej warzyw, witamin, minerałów, polifenoli oraz zdrowych tłuszczów.
- (...), - powiedziała dietetyczka. P olifenole są to takie aktywne składniki roślinne które możemy znaleźć w dużych ilościach m. in. w kapuście i w grzybach. We wszystkich warzywach i owocach
Dodała także, że najlepiej skupić się w pierwszej kolejności właśnie na warzywach i owocach, bo potem po prostu nie zdołamy już zjeść dużej ilość tłustych i ciężkich składników. Jako drugie powinniśmy spożywać ryby, a na końcu za pozostałe rzeczy. Ekspertka zdradziła także, że dobra będzie dla nas również typowa polska sałatka.
- Mamy tam groszek, mamy tam różnego rodzaju innego warzywa. . Zawiera dużo (...) kwasów omega 3, co jak najbardziej jest okej. Również działa przeciwzapalnie, wiec dostarczajmy sobie tych składników przeciwzapalnych. (...) (...) ze względu właśnie na kwasy omega 3, które zmniejszają nam produkcję (...) składników, które budują stan zapalny - tłumaczyła w naszym programie Ewa Trusewicz. Majonez tak naprawdę nie jest zły, jeżeli jest to majonez zrobiony z oleju rzepakowego Ryby niekoniecznie smażone w panierce, za to śledzie super sprawa
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl
Autor: Sabina Zięba
Potrawy wigilijne a wpływ na zdrowie
W jakich daniach znajdziemy zdrowe minerały?
Zobacz też:
- Znamiona na skórze dziecka - kiedy są groźne? Wyjaśnia dermatolog
- Lekarka o dwukrotnym zakażeniu koronawirusem: "To były trudne noce, samotne, pełne lęku"
- Agnieszka Cegielska ostrzega: "Ojcem większości chorób jest stres, a mamą zła dieta"