Potrawy wigilijne a wpływ na zdrowie
Święta Bożego Narodzenia już za pasem, a wraz z nimi nieograniczona ilość dań, sałatek, wypieków i innych specjałów. Wiadomo, że przejadanie się nie jest dla nas zdrowe, a niektóre składniki potraw mają znaczący wpływ na naszą odporność. Co mówi dietetyk?
- Jeżeli mówimy o odporności, to musimy zadbać o 2 rzeczy. Po pierwsze - nie dostarczać składników prozapalnych , czyli tych wszystkich, które produkują wolne rodniki w dużej ilości. (...) Po drugie - dajmy sobie możliwość na regenerację organizmu , czyli jeżeli mamy już właśnie dużo wolnych rodników w naszym organizmie to musimy je zdezaktywować. I to właśnie robimy różnego rodzaju witaminami, minerałami, polifenolami - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN Ewa Trusewicz.
Dietetyczka podkreśliła, że najlepiej zrezygnować z potraw smażonych, a w zamian tego przygotowywać dania w naczyniach żaroodpornych lub dusić.
- Smażenie, czyli w szczególności głęboki tłuszcz i wszystko, co jest takie zbrązowiałe, przysmażone jest dla nas bardzo niekorzystne . (...) Starajmy się wybierać jednak te produkty bardziej miękkie - radziła ekspertka.
W jakich daniach znajdziemy zdrowe minerały?
Niektóre z dań mogą jednak pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie oraz odporność. Oczywiście najlepsze będą potrawy niesmażone, niedosładzane i takie, które zawierają najwięcej warzyw, witamin, minerałów, polifenoli oraz zdrowych tłuszczów.
- Polifenole są to takie aktywne składniki roślinne (...), które możemy znaleźć w dużych ilościach m. in. w kapuście i w grzybach. We wszystkich warzywach i owocach - powiedziała dietetyczka.
Dodała także, że najlepiej skupić się w pierwszej kolejności właśnie na warzywach i owocach, bo potem po prostu nie zdołamy już zjeść dużej ilość tłustych i ciężkich składników. Jako drugie powinniśmy spożywać ryby, a na końcu za pozostałe rzeczy. Ekspertka zdradziła także, że dobra będzie dla nas również typowa polska sałatka.
- Mamy tam groszek, mamy tam różnego rodzaju innego warzywa. Majonez tak naprawdę nie jest zły, jeżeli jest to majonez zrobiony z oleju rzepakowego . Zawiera dużo (...) kwasów omega 3, co jak najbardziej jest okej. Również działa przeciwzapalnie, wiec dostarczajmy sobie tych składników przeciwzapalnych. (...) Ryby niekoniecznie smażone w panierce, za to śledzie super sprawa (...) ze względu właśnie na kwasy omega 3, które zmniejszają nam produkcję (...) składników, które budują stan zapalny - tłumaczyła w naszym programie Ewa Trusewicz.
Zobacz też:
- Znamiona na skórze dziecka - kiedy są groźne? Wyjaśnia dermatolog
- Lekarka o dwukrotnym zakażeniu koronawirusem: "To były trudne noce, samotne, pełne lęku"
- Agnieszka Cegielska ostrzega: "Ojcem większości chorób jest stres, a mamą zła dieta"
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl
Autor: Sabina Zięba