Maja Bohosiewicz podała przepis na bezę. Zobacz krok po kroku, jak ją przygotować

Maja Bohosiewicz
Maja Bohosiewicz
Źródło: Justyna Rojek/East News
Na stole wielkanocnym królują baby, mazurki i serniki. A gdyby tak przygotować bezę? Dlaczego nie, każdy udany wypiek zadowoli domowników. Doskonale wie o tym Maja Bohosiewicz, która zdradziła swój autorski przepis.

Przygotowania do świąt Wielkiej Nocy w pełni. Jedni jeszcze na ostatnią chwilę myją okna, drudzy szykują święconkę, a trzeci krzątają się po kuchni. Co ciekawe, do tej ostatniej grupy zalicza się wiele gwiazd. Wystarczy tylko zerknąć na media społecznościowe, a okazuje się, że znajdziemy tam dużą dawkę inspiracji i autorskich przepisów. Ostatnio Magda Gessler zdradziła przepis na idealną sałatkę jarzynową, a Anna Lewandowska podała przepis na kokosowy mazurek.

Wielkanocne wypieki: Maja Bohosiewicz piecze bezę

Natomiast Maja Bohosiewicz odeszła od tradycyjnych wielkanocnych ciast i postanowiła upiec bezę, którą nazwała "MAJOVA", nawiązując do tej klasycznej bezy Pavlovej z bitą śmietaną i owocami. Aktorka na swoim Instagramie pokazała nagranie, jak krok po kroku ją przygotować. Jaki jest jej sposób na idealne ciasto?

Przepis na bezę wg Mai Bohosiewicz

Składniki:

"Zanim zaczniesz piec, pamiętaj: Nastaw piekarnik na 120 st. C i przygotuj sobie składniki:

  • białek,
    • 250 gr cukru,
      • ocet winny 1 łyżka,
        • mąka ziemniaczana 1 łyżka".

          Przygotowanie:

          1. "Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier po łyżeczce, dalej miksując".
            1. "Dodajemy ocet i mąkę i miksujemy jeszcze 4 minuty. Całość wykładamy na papier do pieczenia i formujemy koło ok. 20 cm. I siuuup do pieca: 30min – 120 st. C i 3h - 100 st. C".

              Czy przepis Mai zdobył serca internautów? Tak, choć uważają, że dodała trochę za dużo cukru. Ale, jak wiadomo, to akurat rzecz gustu. Przy okazji fani w komentarzach nie szczędzili komplementów aktorce. Niektórzy skupili się na deserze:

              • "Robiłam kilka razy i osobiście uważam, że ilość cukru za duża, poza tym idealna"
                • "Jenyyy ja jestem taką fanką pani włosów".

                  Nagranie z przepisem poniżej:

                  Zobacz wideo: Maja Bohosiewicz: Zrobiliśmy taką wersję, że boisko jest w salonie, a każdy pokój jest mikroskopijny

                  Zobacz także:

                  Aktorka z "Na Wspólnej" debiutuje jako piosenkarka. "Zapraszam do otchłani bez powrotu"

                  Przepisy na wielkanocne desery Ani Starmach i Anny Lewandowskiej

                  Jak samodzielnie ozdobić domowe wypieki? "Może to zrobić naprawę każdy"

                  Autor: Dominika Czerniszewska

                  Źródło zdjęcia głównego: Justyna Rojek/East News

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana