Ogród

Kiedy stosować opryski z drożdży? Przepis na domowy oprysk z drożdży

Drożdże

GMVozd/Getty Images

Ogród

Kiedy stosować opryski z drożdży? Przepis na domowy oprysk z drożdży

Drożdże

GMVozd/Getty Images

Oprysk z drożdży to ekologiczny sposób na uchronienie własnych warzyw przed różnymi chorobami roślin. Chroni je i nie wpływa na ich wartość odżywczą. Wykonanie własnego oprysku z drożdży nie jest trudne i wymaga jedynie kilku minut, za to efekty stosowania są wspaniałe.

Zastosowanie drożdży w ogrodzie

Drożdże piekarskie powszechnie wykorzystuje się w ogrodnictwie, głównie w mniejszych ogródkach prywatnych. Najczęściej stosuje się je jako nawóz. Dzięki swoim właściwościom stymulują rozrost korzeni i przyspieszają wzrost roślin. Wpływają również na „gęstość” liści i kwiatów. Drożdże są bogate w wiele substancji bardzo korzystnych dla rozwoju roślin. Są to między innymi węglowodany, żelazo organiczne, aminokwasy oraz witaminy z grupy B. Drożdże używane jako nawóz zasiedlają korzenie, wchodząc z nimi w symbiozę. W zamian za miejsce do życia chronią korzenie przed szkodliwymi mikroorganizmami.

Drożdże piekarskie znajdują również zastosowanie w formie oprysku na rośliny. Roztwór rozpyla się przede wszystkim na liście, jednak stosować go można jako całościową barierę ochronną, opryskując całą roślinę.

Jak wykonać nawóz z drożdży w domu?

Nawóz z drożdży można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy według przepisu na sfermentowany nawóz z drożdży. Aby go wykonać, zasyp w wiadrze 10 dkg drożdży 1 szklanką cukru i odczekaj 2 godziny. Następnie zalej całość 10 litrami ciepłej wody. Teraz musisz poczekać tydzień, aż roztwór sfermentuje i możesz używać go do podlewania roślin. Wykorzystuj roztwór po zmieszaniu z wodą w proporcji 1:10.

Niesfermentowany nawóz z drożdży jest łatwiejszy do zrobienia, podobno jednak mniej skuteczny, zwłaszcza jeśli chodzi o wspieranie wzrostu roślin. Wystarczy rozpuścić 10 dkg drożdży w 10 litrach ciepłej wody i odstawić na godzinę. Tak przygotowany roztwór może być od razu używany do podlewania roślin. Nie musisz mieszać go ponownie w stosunku 1:10, jak w przypadku nawozu sfermentowanego.

Kiedy stosować opryski z drożdży?

W każdym ogrodzie sprawdzą się opryski z drożdży na ogórki oraz pomidory. Chroni przed chorobami grzybowymi, które są prawdziwą zmorą każdego małego warzywnego ogródka. W uprawie ogórków bardzo często występuje mączniak rzekomy dyniowatych. Pomidory zaś najczęściej dotyka zaraza ziemniaczana. Jest niezwykle mała szansa na dobre plony bez wykonania jakiegokolwiek oprysku przeciwko tym chorobom. Oprysk z drożdży natomiast jest jednym z najlepszych, bo ekologicznych, sposobów radzenia sobie z tym problemem.

Jak wykonać domowy oprysk z drożdży na ogórki i pomidory?

Wykonanie domowego oprysku z drożdży jest banalnie proste, musisz jednak dostosować się do kilku zasad.

Zasada pierwsza: kup świeże drożdże piekarskie, takie sprzedawane w sklepach spożywczych w małych kostkach. Następnie 10 dkg rozpuść w 10 litrach wody.

Zasada druga: Woda użyta do rozpuszczenia drożdży musi być troszkę cieplejsza niż temperatura pokojowa. Ułatwi to rozpuszczenie się drożdży, a ich działanie będzie lepsze. Po dokładnym ich rozpuszczeniu musisz odczekać godzinę, a następnie możesz przelać płyn do spryskiwacza.

Zasada trzecia: Spryskiwanie roślin warto powtarzać co tydzień, aby na stałe uchronić je przed chorobami. Oprysk z drożdży zadziała również w przypadku pojawienia się już choroby, hamując ją.

Zobacz też: Jak prawidłowo wykonać opryski drzew owocowych jesienią? Wskazówki i przydatne porady

Skuteczność domowego oprysku z drożdży

Przeprowadzono badania, w wyniku których stwierdzono skuteczność oprysków z drożdży nie tylko w bezpośrednim użyciu na rośliny ogródkowe, lecz także uprawne. Oprysk z drożdży pomaga również w utrzymaniu zdrowia przechowywanych już po zbiorze warzyw i owoców. Chroni także między innymi przed takimi grzybami, jak Botrytis cinerea, który jest bezpośrednią przyczyną choroby zwanej szarą pleśnią. Zwalcza również grzyby, które wywołują rizoktoniozę, moniliozę czy alternariozę.

Jak działają opryski z drożdży?

Drożdże to grzyby, ale nie są one w żaden sposób szkodliwe dla roślin. Mechanizm ich działania jest prosty. Na roślinach, które chronią, walczą po prostu o miejsce z innymi grzybami, broniąc im w ten sposób dostępu do niej. Co więcej, stymulują również odporność roślin. Tym samym grzyby z zewnątrz nie mają do roślin dostępu i giną z powodu braku pożywienia.

Na bazie drożdży produkuje się obecnie już wiele preparatów na całym świecie, co najlepiej świadczy o ich uniwersalności i skuteczności.

Zobacz też:

Mszyce, opuchlaki, przędziorki, mączniaki – niechciani goście na naszych balkonach i w ogrodach. Jak się ich pozbyć?

Skorupki jaj - jak można je wykorzystać? Kilka praktycznych sposobów

Nawozy ekologiczne zamiast chemicznych. Z jakich warto korzystać?

Co sądzisz o tym artykule?
66
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0