Przepisy kulinarne

Jadłospis polskiej reprezentacji

Robert Sowa

Robert Sowa

Przepisy kulinarne

Jadłospis polskiej reprezentacji

Robert Sowa

Robert Sowa

Robert Sowa przez siedem lat był kucharzem polskiej reprezentacji, dlatego doskonale wie, co powinni jeść i na co mają ochotę piłkarze. Dlaczego ich posiłek przed meczem musi być lekki? Co jedzą? Kibicom natomiast poleca coś bardziej pożywnego i treściwego: marynowaną karkówkę z piwem miodowym, polędwicę wieprzową z grilla nadziewaną suszonymi morelami, sałatkę z buraczków z sosem tzatziki i sałatkę z pomidorów koktajlowych z serem bundz. Na co masz ochotę?

Zdjęcie: East News

Sałatka z pomidorów koktajlowych z serem bundz
Składniki dla 4 osób:
16 brązowych pomidorów koktajlowych
100 g pokrojonego w kostkę lub pokruszonego sera bundz
2 łyżki prażonych pestek dyni
1 pęczek posiekanej cebuli dymki
1 opakowanie sosu sałatkowego

Przygotowanie:
Umyte pomidory koktajlowe osuszyć, przekroić na pół i ułożyć na półmisku. Sos polski wsypać do miski, dodać 100 ml wody mineralnej i 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut do lodówki. Cebulę dymkę posiekać, posypać nią pomidory, a następnie dodać ser. Całość polać sosem polskim i posypać prażonymi pestkami dyni.

Sałatka z buraczków z sosem tzatziki
Składniki dla 4 osób:
4 ugotowane średnie buraczki
1 pęczek świeżej mięty
Żółte pomidory koktajlowe do dekoracji
1 opakowanie sosu tzatziki przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu

Przygotowanie:
Buraczki obrać, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Polać sosem tzatziki, posypać świeżo siekaną miętą i udekorować żółtymi pomidorami koktajlowymi.

Polędwica wieprzowa z grilla nadziewana suszonymi morelami
Składniki dla 4 osób:
4 polędwiczki wieprzowe
Marynata:
1 opakowanie przyprawy do karkówki
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy delikatesowej
2 łyżki syropu klonowego
12 sparzonych suszonych moreli
12 suszonych pomidorów smak
4 łyżeczki chrzanu żurawinowego

Przygotowanie:
Każdą polędwiczkę nakłuć wzdłuż długim nożem, tworząc kieszonki. W każdej z nich ułożyć na przemian po 3 suszone morele i 3 suszone pomidory. Wszystkie składniki marynaty połączyć  i natrzeć nią mięso. Tak przygotowane polędwiczki zgrillować na rozgrzanym ruszcie z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem mięso pokroić w plastry, udekorować chrzanem żurawinowym i podawać z sałatką z pomidorów.

Marynowana karkówka z piwem miodowym
Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g steków z karkówki (lekko rozbitych tłuczkiem do mięsa)
Marynata:
1 opakowanie przyprawy do karkówki
2 łyżki musztardy grillowej
1 łyżka miodu lipowego
500 ml piwa miodowego
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki chrzanu tartego
1 słoik (300 g) ogóreczków konserwowych

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, natrzeć nią mięso i odstawić do lodówki na minimum godzinę (im dłużej, tym lepiej). Następnie mięso zgrillować na dobrze rozgrzanym ruszcie po około 5 minut z każdej strony, aż karkówka nabierze złotego koloru. Podawać z chrzanem, ogóreczkami mini i sałatką z pomidorów.

Pomidory koktajlowe z oliwkami i tuńczykiem
Składniki dla 4 osób:
16 czerwonych pomidorów koktajlowych
100 g tuńczyka w oliwie
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka pokrojonych oliwek czarnych
1 łyżka pokrojonych oliwek zielonych
1 łyżka kaparów
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego

Przygotowanie:
Umyte pomidory koktajlowe osuszyć, przekroić na pół i ułożyć na półmisku. Sos sałatkowy włoski wsypać do miski, wlać 100 ml wody mineralnej i 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut do lodówki. Na pomidorach ułożyć tuńczyka, oliwki i kapary. Całość skropić sosem włoskim, posypać prażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
80
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0