Przepisy kulinarne

Dodatki do pieczywa

Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji "Gotuj o wszystko" upiekł w kuchni Dzień Dobry TVN bułki z ziarnami, a także przygotował dodatki do pieczywa: bryndzę z orzechami laskowymi, pastę z suszonych pomidorów i pastę z tuńczyka.

Bułki z ziarnami

Składniki:
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
200 g letniej wody
150 g mąki żytniej razowej
300 g mąki pszennej
50 g ziaren oleistych np. słonecznika, dyni
siemienia lnianego, plus porcja do posypania bułek
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę żytnią, mąkę pszenną, sól i nasiona, dodać rozczyn z drożdży i olej, dobrze wyrobić ręką. Podzielić ciasto na 10 równych części i uformować bułki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min. Wierzch posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 20-25 min.

Bryndza z orzechami laskowymi

Składniki:
200 g bryndzy
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
garść kiełków słonecznika

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli serek jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka.

Pasta z suszonych pomidorów

Składniki:
100 g suszonych pomidorów w oliwie
1 ząbek czosnku
200 g sera feta
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
4 łyżki majonezu
pieprz

Przygotowanie:
Pomidory i czosnek bardzo drobno pokroić, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem do smaku.

Pasta z tuńczyka

Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
pęczek cebuli dymki
2 puszki tuńczyka, odsączone
1 puszka kukurydzy, odsączona
2-3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka obrać i pokroić w kostkę, dymkę posiekać, przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Doprawić do smaku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0