Przepisy kulinarne

Bułeczki drożdżowe i ryba z gruszką na parze

Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN bułeczki drożdżowe z warzywami i boczkiem, pierożki z wiśniami i rybę z gruszkami. Andrzej wszystkie dania ugotował na parze. Smacznie i przede wszystkim zdrowo, dlatego polecamy Wam jego przepisy!

Bułeczki drożdżowe
Składniki:
500 g mąki                                    
Łyżeczka cukru                                
40 g drożdży                          
100 ml mleka                                  
3 łyżki oleju                                      
Łyżeczka soli                                      
150 ml wody                                  
Proszek do pieczenia

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku lekko podgrzanym dodatkiem cukru i łyżki mąki. Taki rozczyn dodajemy do pozostałej mąki, dodajemy olej, sól, wodę i wyrabiamy ciasto na gładko. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą zwijamy robiąc kule i odstawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia. Tak podrośnięte rozwałkowujemy na cienkie 0.5cm placuszki okrągłe, smarujemy olejem  i składamy na pół. Ponownie odstawimy do wyrośnięcia. Podrośnięte układamy na siatce i parujemy około 10 minut. Ugotowane delikatnie rozrywamy i wypełniamy smażonymi warzywami i chrupiącym boczkiem.

10 szt boczku wędzonego (grubsze plastry)          
Papryka                                              
Cukinia                                                
Cebula czerwona                          
2 ogórki kiszone                                              
Natka pietruszki, koperek, oregano
Musztarda francuska
Olej do smażenia

Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na oleju na chrupiąco. Na koniec dodajemy łyżkę musztardy francuskiej.

Pierożki z wiśniami i sosem śmietanowo-makowym
Składniki:
400 ml kefiru                                    
Jajko                      
800 g mąki                                  
Soda oczyszczana
Sól

Z w/w składników przygotowujemy ciasto elastyczne na pierożki.

Nadzienie:
400 g wiśni mrożonych                            
Cukier wanilinowy                          
Łyżeczka mąki ziemniaczanej                    
500 ml śmietany 30%                                  
Łyżka maku

Przygotowanie:
Wiśnie obtaczamy w mące i cukrze. Ciasto rozwałkowujemy na cienko, wycinamy koła za pomocą szklanki lub metalowego krążka, środki wypełniamy wiśniami i sklejamy pierożki. Parujemy na gazie kupionej w aptece około 4 minut. Podajemy z sosem ze śmietany zagotowanej, połączonej z cukrem i mielonym makiem w młynku na puder.

Ryba parowana z gruszkami, chrzanem i marchewką
Składniki:
1 kg filetu z dorsza, łososia                    
Pęczek marchwi z nacią                            
4 gruszki                                               
100 ml śmietany 18%                                  
Łyżka chrzanu                                                 
Sól, pieprz,
Koperek, natka, bazylia

Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy natkę, koperek, bazylię. Rybę dzielimy na równe kawałki, oprószamy pieprzem i układamy na durszlaku wraz z marchewkami. W ten sposób pod przykryciem pokrywki parujemy rybę w aromatycznym ziołowym wywarze. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, łączymy ze śmietaną, chrzanem. Rybę podajemy z marchewką i chrzanowymi gruszkami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
94
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0