Żołądek po świętach może wracać do formy nawet kilka tygodni. Jak zadbać o swój organizm nie tylko podczas problemu, ale i na przyszłość opowiedziała dietetyk Karolina Gruszecka.
Przepisy na dające ulgę napary w studiu Dzień Dobry TVN zdradzili Karolina i Maciej Szaciłło.
Nerkowce to orzechy uchodzące nie tylko za niezwykle smaczne, ale także i takie, które skrywają w sobie właściwości bezcenne dla ludzkiego organizmu. Warto więc na stałe włączyć je do swego zdrowego jadłospisu.
Wiele osób odmawia sobie spożywania ziemniaków w obawie przed zachorowaniem na cukrzycę typu drugiego. Wyniki badań przeprowadzonych przez duńskich i australijskich naukowców zmieniają sposób postrzegania popularnego składnika diety.
Dlaczego to, co dla jednych jest ambrozją, innych obrzydza? Kim są supersmakosze? Na te pytania w studiu Dzień Dobry TVN odpowiedział Marcin Sawicki.
Kiedy nasz organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C, często słyszymy o tym, że może nam pomóc askorbinian sodu. Co kryje się pod tą skomplikowaną nazwą? Askorbinian sodu jest to substancja syntetyczna stosowana często jako przeciwutleniacz w żywności, a także suplement diety pomagający uzupełnić niedobory witaminy C w organizmie.
- Jest taka słodka - komentują internauci.
Dietetyczka kliniczna komentuje.
Nawyki żywieniowe odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób serca. Niektóre produkty spożywcze wspierają funkcjonowanie układu krążenia, inne zwiększają ryzyko występowania jego dysfunkcji.
Orzechy to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Są bogatym źródłem kwasów omega, a także takich pierwiastków, jak selen, potas czy cynk. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku postanowili bliżej przyjrzeć się orzechom i wskazać te, które są najlepszym źródłem cennych dla naszego zdrowia substancji. Do jakich wniosków doszli?
Orzechy nie bez przyczyny uznawane są za ważny element codziennej diety. Ich spożywanie stanowi przepustkę do dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki.
- Nie tylko czekolada poprawia nam nastrój - przekonuje w Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczna Marta Jachym.
Ten niepozorny owoc zawiera w sobie pokłady cennych składników odżywczych.
1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. Mimo że dieta bezmięsna cieszy się coraz większą popularnością, to wciąż wiele osób ma obawy, czy można ją stosować u dzieci. Czy w ich przypadku takie menu jest bezpieczne? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z mamą weganką Joanną Miczulską oraz tatą weganinem Piotrem Melnyczukiem.
Z nadejściem jesieni wiele osób z nieskrywaną przyjemnością zaczyna sięgać po rozgrzewające herbaty i napary. W trakcie przygotowywania aromatycznych napojów warto wykorzystywać zdrowe, a zarazem wyjątkowo smaczne dodatki. W tej roli doskonale sprawdzą się owoce pigwy i pigwowca.
Jesienią warto korzystać z produktów wzmacniających odporność, które w sytuacji awaryjnej mogą stanowić skuteczny zestaw ratunkowy do szybkiego postawienia na nogi. Jak przygotować naturalną apteczkę?
"Dobre zachowania popłacają".
Dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda zapewnia, że rozwiązaniem mogą być owocowe przegryzki w formie płynnej, które dostępne są między innymi w sieci sklepów Żabka.
Magdalena Adamczak, dietetyk kliniczny i specjalista zdrowia publicznego wyjaśnia, jakie produkty pomagają złagodzić objawy klimakterium.
Plastik i różnego rodzaju śmierci zalewają naszą planetę. Aby uniknąć katastrofy ekologicznej, musimy nie tylko sprzątać po sobie i segregować śmieci, ale także dokonywać mądrych wyborów podczas zakupów. Do ekologii i większego dbania o naszą planetę swoich klientów zachęca sieć sklepów Żabka. Jak to robi, opowiedziała Joanna Kasowska.
Acerola staje się w ostatnim czasie coraz popularniejsza. Wynika to z faktu, że zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich znanych nam owoców.
Matcha to japońska herbata, która od pewnego czasu cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Co ciekawe, przyrządza się z niej nie tylko napój. Stanowi doskonały dodatek do różnych potraw, w tym także deserów.
Owoce (i warzywa) powinny stanowić lwią część naszej diety. Są zdrowe i bogate w substancje, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Niestety często są pryskane dla ochrony przed szkodnikami i aby dłużej zachowały trwałość. Jak oczyścić owoce pestycydów? Sprawdzone sposoby w Dzień Dobry TVN pokazywała Kornelia Westergaard, technolog żywienia, biotechnolog, propagatorka zdrowego odżywiania.
Dr Wanda Baltaza obala w studiu Dzień Dobry TVN popularny mit.
Sposób odżywiania ma olbrzymi wpływ na to, jak działa nasz organizm. Dzięki zdrowej i prawidłowo opracowanej diecie można złagodzić, a nawet wyleczyć niektóre schorzenia.
W cyklu "(Od)wagi dzieciaki" edukator kulinarny Sebastian Gołębiewski przyjrzał się pracy kucharek na szkolnych stołówkach.
Ile czasu potrzebujemy na wyprodukowanie roztworu? Jaką funkcję pełni tzw. matka octowa?
Sok pomidorowy ceniony jest przede wszystkim za nieprzeciętny smak, ale to niejedyna jego zaleta. Płynna przekąska to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i dlatego warto przemycić ją do codziennego jadłospisu.
Persymona to owoc, w którego produkcji przodują Chiny. Drzewo persymony jest najstarszym sadowniczym gatunkiem w Chinach Północnych.