26 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Choć w czasach dzieciństwa wielu z nas nie przepadało za "zieloną, niedoprawioną papką", to z wiekiem zaczęliśmy doceniać i przyrządzać na różne sposoby to warzywo. A w jakiej postaci jest najzdrowsze? O to zapytaliśmy Ulę Somow, dietetyczkę.
Każda osoba dbająca o własne zdrowie powinna zastanowić się, jak obniżyć poziom cukru, o ile jest on za wysoki. Jest to ważne nie tylko dla cukrzyków i osób odchudzających się, ale dla każdego człowieka troszczącego się o własne ciało i zdrowie. Większość produktów spożywczych, które spożywamy każdego dnia, doprowadzają do szkodliwego i gwałtownego podwyższenia poziomu cukru we krwi.
W ostatnim czasie w szczególny sposób myślimy o odporności, nie tylko przez wzgląd na pandemię koronawirusa, ale i porę roku. Okazuje się, że nawet potrawy wigilijne mogą mieć na nią znaczny wpływ. Które z nich są zatem dla nas najlepsze? Wyjaśniła w naszym programie dietetyk, Ewa Trusewicz.
Marzenia o szczupłej, zgrabnej sylwetce z wiekiem bynajmniej nie mijają. Wraz z jego upływem mogą stawać się częstsze i większe, ze względu na zmiany w wyglądzie wywołane działaniem czasu, hormonów oraz metabolizmu. Wiele kobiet głowi się, jak schudnąć po 50. roku życia.
Suplementacja witamin jest istotna dla naszego zdrowia. Jednak zanim wykupimy pół apteki, warto sprawdzić, czego tak naprawdę domaga się nasz organizm. Jakie badania wykonać, by sprawdzić niedobory konkretnych witamin i minerałów? Wszelkie wątpliwości rozwiał lekarz medycyny rodzinnej Magdalena Krajewska.
BIO, EKO, ORGANIC – sklepowe półki uginają się od produktów, które mają w nazwach takie określenia. Co oznaczają? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Praktyczne wskazówki przekazała nam Katarzyna Bosacka, autorka programu „MądrzeJEMY”.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków to właśnie one powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Są nie tylko zdrowe i bogate w substancje odżywcze, ale także smaczne. Im bardziej różnorodne kombinacje będą trafiały na nasz talerz, tym lepiej. Co – naprawdę – daje jedzenie warzyw i owoców?
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego opracował nową grafikę przestawiającą "Zalecenia zdrowego żywienia". Modyfikacja ta polega na zastąpieniu dobrze już znanej piramidy - talerzem. Skąd ta zmiana? W czym ma pomóc? Zapytaliśmy o to eksperta.
Podnosi odporność organizmu i pełni funkcję ochronną w przypadku przeziębienia, jest więc szczególnie ważna teraz, jesienią i w czasie pandemii. Witamina C przynosi naszemu organizmowi wiele korzyści. Ta, którą znajdziemy w naturalnych produktach jest dużo bardziej cenna i aktywna niż w tabletkach. Które owoce i warzywa zawierają jej najwięcej? O tym mówił podróżnik kulinarny Mikołaj Rey.
Specjaliści zalecają włączenie otrębów do swojej diety. Dużą popularnością cieszą się pszenne, a także owsiane. Warto jednak zwrócić uwagę na otręby gryczane, które stanowią doskonałe źródło białka i błonnika, mającego pozytywny wpływ m.in. na perystaltykę jelit.
Muffiny z dodatkiem larw mącznika, świerszcze kubańskie w czekoladzie, owady w karmelu i przyprawach. Brzmi egzotycznie, ale można to jeść. Dr Ewelina Zielińska owadów nigdy się nie bała, nie podejrzewała jednak, że karierę naukową poświęci właśnie im. Dowiodła, że są źródłem wielu cennych składników, które mogą pomagać w walce z chorobami cywilizacyjnymi, jak cukrzyca czy nadciśnienie. Jakie inne korzyści przynosi spożywanie owadów?
Brzuch piwny najczęściej pojawia się u mężczyzn po 35. roku życia, dlatego nazywany jest także otyłością typu męskiego. Dla wielu osób stanowi powód do żartów, jednak warto wiedzieć, że nieleczona otyłość tego typu może wywołać szereg powikłań zdrowotnych.
Przez ostatnie miesiące dzieci zamknięte były w domach, gdzie miały lekcje online. Siłą rzeczy, mniej się ruszały. W wielu rodzinach zmieniły się też nawyki żywieniowe. Jak to mogło wpłynąć na zdrowie najmłodszych? Rozmawialiśmy na ten temat z dietetyczką Agnieszką Piskałą.
Amatorów promieni słonecznych nie brakuje. Jak zatem przygotować skórę do bezpiecznego opalania? Co jeść i pić, żeby nasza skóra w wyniku opalania nie starzała się za bardzo? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła mgr farmacji i ekspertka mikroodżywiania Marta Mieloszyk-Pawelec.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy znane szwedzkie blogerki: Mia Clase i Linę Nertby Aurell, które propagują zdrowe odżywianie. Przygotowały dla nas: shot profesora Stiga Bengmarka, supersmoothie profesora Stiga, bananowe muffinki, makrelę zapiekaną w ziołach z surowymi konfiturami z borówek oraz sałatkę ziemniaczaną na zimno.
Michał Siewierski w poszukiwaniu prawdy o zdrowym żywieniu wyruszył w podróż po Stanach Zjednoczonych, w trakcie której przepytał największe autorytety, co powinniśmy jeść, a czego nie. Dzięki zdobytej wiedzy Michał zrzucił ponad 20 kg. Co go skłoniło do tego, żeby ruszyć w tę podróż? Z czego składa się jego dieta? Dlaczego twierdzi, że ryby są tak samo niezdrowe jak mięso? Dlaczego nie pije mleka krowiego? Z Michałem rozmawiał reporter Dzień Dobry TVN Robert Stockinger.
Dieta bezglutenowa zyskuje coraz więcej zwolenników. Faktem jest jednak, że tylko około 6% populacji cierpi na nietolerancję tego składnika. Czy warto więc wyrzucić z naszej kuchni bogatą w składniki odżywcze pszenicę? O tym, jakie pieczywo warto kupić, porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Anetą Łańcuchowską.
Stres i chemia to tylko niektóre powody pogarszającego się stanu zdrowia współczesnego człowieka. Agnieszka Cegielska mówi "dość!" i w nowym cyklu "Naturalnie" namawia do wyciszenia emocji i życia w harmonii z przyrodą. O tym, co przygotuje dla nas w najbliższych odcinkach opowiedziała w Dzień Dobry TVN.
Do tej pory myśleliśmy, że szczupła sylwetka prowadzącego Dzień Dobry TVN Marcina Prokopa to wynik połączenia dobrych genów i zdrowego odżywiania. Okazuje się jednak, że jest "suchy" z zupełnie innego powodu. Zobaczcie, z jakiego. Z tej samej przyczyny są również suche jego żarty ;)
Ella Woodward przez wiele miesięcy cierpiała na chorobę, która wykluczyła ją z życia. W końcu postanowiła pomóc samej sobie i - zmieniając swoje nawyki - zmieniła też życie Brytyjczyków. Jej blog kulinarny każdego miesiąca odwiedza ponad 2 mln internautów, a jej książki kucharskie rozchodzą się w setkach tysięcy egzemplarzy. Ellę odwiedziła Ula Chincz. Dziennikarka Dzień Dobry TVN poprosiła ją o rady związane ze zdrowym odżywianiem. Zobaczcie, jakie danie Ella przygotowała dla Uli.
Kolejnym uczestnikiem cyklu Odważ(e)ni jest Michał Łoboda, który od momentu zmiany swojej diety schudł aż 58 kg. Przed nim świąteczny czas próby. Na szczęście może liczyć na wsparcie swojego dietetyka Wojciecha Buczaka. Obu Panów gościliśmy w Dzień Dobry TVN. Michał powiedział nam o swojej walce z nadprogramowymi kilogramami, a Wojciech podpowiedział, czego unikać, a co można jeść podczas Świąt Bożego Narodzenia bez wyrzutów sumienia.
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Monikę Mrozowską. Jak na propagatorkę zdrowego odżywiania przystało, przygotowała dla nas słodkie i jednocześnie zdrowe desery. Możemy potwierdzić, że były bardzo pyszne :)
Dagmara Smulewicz to bohaterka kolejnego odcinka cyklu "O(d)żywieni". Życie w biegu powoduje, że nie ma czasu, by zjeść porządny posiłek w ciągu dnia. Trenerka żywieniowa Daria Ładocha nauczyła Dagmarę, jak gotować szybkie i jednocześnie zdrowe potrawy. Jesteście ciekawi, co Daria wyrzuciła z lodówki i szafek naszej bohaterki? Jakie są skutki jedzenia przetworzonej żywności?
W nowym sezonie Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Daria Ładocha będzie przeprowadzać metamorfozy i zmieniać nawyki żywieniowe Polaków. Pierwszą bohaterką cyklu O(d)żywieni jest Iza, która przestała odczuwać głód po tym, jak zdiagnozowano u niej Helicobacter pylori. Iza je mało, a pomimo tego ma problem z nadwagą. Jakie rady usłyszała od Darii? Czy Daria nauczyła bohaterkę O(d)żywionych gotować zupy?
Prawdziwa rewolucja żywieniowa zawitała do szkolnych sklepików i... prawdziwe oburzenie sklepikarzy. Produkty, kóte dotychczas cieszyły się największą popularnością, czyli tzw. smieciowe jedzenie, zostały wycofane. Nowa ustawa, rygorystyczne przepisy, a wszystko po to, by zapobiegać otyłości wśród dzieci, bo polskie dzieci są coraz grubsze. W studio Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Katarzyną Bosacką - prowadzącą program "Wiem, co jem i wiem co kupuję". Co myślicie o tej zmianie?
Dieta bezglutenowa, wegańska i bezlaktozowa. Czy wyeliminowanie z jadłospisu pewnych produktów jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia? Co się dzieje, gdy w codziennej diecie zabraknie pewnych produktów? Na te i na inne pytania prowadzących Dzień Dobry TVN odpowiedziała dietetyk - Dorota Osóbka. Jaką dietę stosujecie? Czy i, co wyeliminowalibyście ze swojej diety?
Monika Pyrek to dumna mama półtorarocznego Grzesia. Rodzice dzielą zazwyczaj swoje dzieci na jadki lub niejadki. Ile tak naprawdę powinno jeść dziecko? Jak zachęcić dziecko do jedzenia owoców i warzyw. Okazuje się, że pryncypialną rolę odgrywa tu natura, a dokładniej neurony lustrzane. W studiu Dzień Dobry TVN Monice towarzyszyła ekspertka „Zdrowego startu w w przyszłość” - Anna Rzeszotek.
We wtorek w Dzień Dobry TVN: rozmazany makijaż, rozsunięty rozporek, dziura w rajstopach - sprawdziliśmy, czy Polacy potrafią kulturalnie zwrócić uwagę. W programie także poradzimy, jak nauczyć mózg zdrowego odżywiania oraz kożuchy, które nie wychodzą z mody. Zaczynamy jutro o 8:00. Program poprowadzą Anna Kalczyńska i Robert Kantereit. Bądźcie z nami!
Jest na diecie już prawie 6 miesięcy. Co dwa tygodnie ma konsultacje ze swoim dietetykiem i trenerem. W tym czasie zgubiła aż 37 kilogramów! - Otyłość to choroba, której nie da się wyleczyć, można ją tylko okiełznać - mówi Dzień Dobry TVN aktorka Dominika Gwit. I to się jej właśnie udało. Zobaczcie, jak wygląda zwykły dzień Dominiki Gwit, o której znajomi mówią, że jest "żelazną damą". Dlaczego?
W sklepach ze zdrową żywnością pojawiły się produkty pochodzące z Azji i Ameryki Południowej: spirulina, chlorella, fasolka adzuki, stewia i jagody goji. Zaliczane są do superfoods, czyli bardzo zdrowych produktów. Mają one coraz więcej zwolenników. Ale, czy każdy może je jeść? Czy swoją codzienną dietę można oprzeć tylko o te produkty? I czy w Polsce od lat hodowane warzywa i owoce mają podobe działanie? O tym w Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.