W kuchni DDTVN jedzenie, które leczy

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy znane szwedzkie blogerki: Mia Clase i Linę Nertby Aurell, które propagują zdrowe odżywianie. Przygotowały dla nas: shot profesora Stiga Bengmarka, supersmoothie profesora Stiga, bananowe muffinki, makrelę zapiekaną w ziołach z surowymi konfiturami z borówek oraz sałatkę ziemniaczaną na zimno.

Shot profesora Stiga Bengmarka

Skład:

100 ml dowolnego soku

1 łyżka mielonej kurkumy

1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka mielonego cynamonu

szczypta mielonych goździków

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki i pij 1-2 razy dziennie.

Przeciwzapalne supersmoothie profesora Stiga

Skład:

300 g jarmużu

1 l wody

2 owoce awokado

200 g płatków owsianych

1/2 cytryny (bez skórki)

2 cm korzenia imbiru bez skórki

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki i wlej do szklanki.

Muffinki bananowe przyjazne dla poziomu cukru we krwi

Skład:

50 g mąki z sorgo

szczypta sody oczyszczonej

1 łyżka mielonego cynamonu

1 łyżeczka wanilii w proszku

szczypta soli morskiej

2 jajka

50 g oleju kokosowego

100 g rozgniecionych bananów

50 g borówek

65 g grubo posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, wanilię i sól. Odstaw na bok. Połącz jajka z olejem i dodaj mokre składniki do suchych. Do wymieszanej masy dodaj rozgniecione banany, borówki oraz orzechy. Ciasto rozlej do ośmiu foremek na muffinki i piecz mniej więcej godzinę w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 100 st. C (aż patyczek będzie suchy). Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

Przeciwzapalna makrela zapiekana w ziołach z surowymi konfiturami z borówek

Skład:

400 g mrożonej makreli

koperek (świeży lub mrożony)

czarny pieprz

200 g borówek brusznic

4 daktyle

Przygotowanie:

Rozmroź makrelę i nastaw piekarnik na 70 st. C. Filety ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp koprem i pieprzem. Wstaw do piekarnika i poczekaj aż ryba osiągnie temperaturę ok. 55 st. C. Pieczenie zajmuje zazwyczaj nieco ponad pół godziny. W tym czasie zmiksuj borówki z daktylami. Upieczoną makrelę podawaj z tak przyrządzoną konfiturą i ziemniakami (najlepiej przestygniętymi).

Sałatka ziemniaczana na zimno, która dociera do flory jelitowej

Skład:

250 g ziemniaków

100 g groszku cukrowego w strączkach

1 pęczek rzodkiewki

4 topinambury

1/2 obranej czerwonej cebuli

2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

Francuski dressing:

50 ml oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego z czerwonego wina

1 łyżeczka musztardy dijon

1 łyżka drobno posiekanych kaparów

sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania ziemniaków. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, strączki groszku - na średnie części, rzodkiewkę - w plasterki, a cebulę i topinambur - w drobną kostkę. Połącz pokrojone warzywa z pietruszką. W miseczce wymieszaj oliwę, ocet, musztardę, kapary, sól i pieprz, polej dressingiem wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości